Lifestyle kupatilo
09.08.2023.

Bojleri za kuhinju, kako odabrati

bojler cena

Bojleri za kuhinju su nam glavni saveznici za brzo zagrevanje vode i u borbi protiv masnih naslaga na sudovima. Ovi uređaji dolaze u raznim varijantama i kapacitetima, pružajući korisnicima mogućnost da izaberu onaj koji najbolje odgovara dinamici porodice. Često se pod terminom kuhinjski bojler podrazumeva mali bojler, kompaktan i jednostavan za montažu iznad ili ispod sudopere u kuhinjski element.

Akumulacioni ili protočni bojler za kuhinju

Akumulacioni bojler skladišti vodu u svom kazanu i održava je na određenoj temperaturi, što omogućava korisnicima brz pristup toploj vodi. Energetska neefikasnost ove opcije je problematična zbog prirode zagrevanja vode, odnosno potrebe za konstantnim dogrevanjem kazana. S druge strane, ova ,,mana” pravda se dostupnom toplom vodom i u ,,pola noći”. Za kuhinju se koriste mali niskomontažni ili visokomontažni bojleri, zapremina od 5l do 15l. Često se ovi mali bojleri mešaju sa protočnim bojlerima zbog svoje kompaktnosti.

Protočni bojleri za kuhinju zagrevaju vodu dok prolazi kroz njihovu instalacionu strukturu, što znači da se voda zagreva samo u trenutku kada je potrebna. Ovi bojleri su energetski efikasniji, ali mogu biti manje pogodni za situacije koje zahtevaju veliku količinu vode istovremeno. Ovaj problem rešavaju samo hibridne varijante protočnih bojlera koje su namenjene za zagrevanje vode u više prostorija, odnosno veće su snage, kao što je to slučaj sa Clage bojlerom DSX Touch. U startu oni su nešto skuplja opcija, ali se energetska ekonomičnost potrošnje vode i struje dugoročno višestruko isplati.

protocni bojler za kuhinju 

Visokomontažni ili niskomontažni bojler za kuhinju

Niskomontažni bojler za kuhinju instalira se ispod sudopere ili kuhinjskog elementa. Oni zauzimaju manje prostora. Ukoliko su vam potrebne manje količine tople vode, kao što je pranje posuđa, onda su akumulacioni bojleri malih litraža pravi izbor.

Visokomontažni bojleri se montiraju na zid ili plafon. Oni mogu imati veći kapacitet za skladištenje tople vode, što ih čini pogodnim za veće potrebe ili više korisnika. Ovi bojleri su posebno praktični ako imate više izvora koji zahtevaju toplu vodu istovremeno.

Kuhinjski bojler pod pritiskom ili bez

Bojleri pod pritiskom koriste vodovodni pritisak kako bi isporučili toplu vodu. Oni su brzi i efikasni, ali zahtevaju adekvatan vodovodni pritisak kako bi radili optimalno.

Bojleri bez pritiska koriste električnu energiju za zagrevanje vode. Oni su nezavisni od vodovodnog pritiska, ali mogu biti sporiji u zagrevanju većih količina vode.

U zavisnosti od vrste bojlera, kuhinjska slavina koju povezujete u jednom slučaju mora biti sa dve, odnosno u drugom sa tri cevi.

Slavine sa dve i tri cevi

Vrste kazana

Akumulacioni bojleri za kuhinju koriste različite vrste kazana za zagrevanje vode. U zavisnosti od tipa i litraže, kazan može biti polipropilenski, emajlirani ili prohromski, koji je ujedno i najkvalitetniji, stoga dugoročno najbolja investicija.

Popularni brendovi bojlera

Na domaćem tržištu se može pronaći mnoštvo brendova bojlera za kuhinju, domaćih i inostranih. Neki od najpopularnih nalaze se i u našoj ponudi: Ariston, Bosch, Clage, Metalac, Termorad, Gorenje, Muller.

Ariston bojleri

Od čega zavisi izbor kuhinjskog bojlera

Izbor bojlera za kuhinju zavisi od nekoliko faktora, ali je, pre svega, presudna vaša potreba za toplom vodom, dostupni prostor, tip vodovoda i vodovodnih instalacija, energetska efikasnost, dodatne funkcije i naravno, budžet za novi kuhinjski bojler. Važno je uzeti u obzir ove faktore kako biste izabrali bojler koji će potpuno odgovarati vašim zahtevima i, u tom slučaju, opravdati cenu. Cena bojlera zavisi od proizvođača, vrste kazana, litraže, pa se u istom cenovnom rangu mogu pronaći bojleri za kuhinju potpuno različitih karakteristika.

Mali bojleri za kuhinju

Dinamični tempo življenja danas diktira mnoge trendove, a jedan od aktuelnih jeste dostupnost brzih, kompaktnih uređaja koji nam neće oduzeti previše vremena prilikom upotrebe. Jedan od upravo takvih jeste protočni bojler za kuhinju koji će vam uštedeti vreme, novac, prostor, a na kraju krajeva, strpljenje. Jednostavnost upotrebe, lakoća korišćenja i elegancija u prostoru nikad nisu bili dostupniji uz ovaj uređaj. Mali bojler unaprediće vam kvalitet života i nećete se sećati vremena pre njega.

Za sva dodatna pitanja oko bojlera za kuhinju na raspolaganju vam je naš korisnički centar, kao i stručni prodavci u našem maloprodajnom objektu u kom možete rešiti sve dileme u izložbenom prostoru posebno namenjenom za bojlere.

Preporučujemo

Sačuvano u omiljne
Bojleri MI BT10L UNIVERZALNI
Termorad bojler 10l prohromski univerzalniZa baterije sa 2 ili 3 creva
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
11.850,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Clage MBH 4 protočni bojlerSnaga 4.4kWZbog svog kompatnog i modernog dizajna, pogodan z...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
20.990,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Bojleri AS12020
Ariston Andris Lux EU 6l niskomontažni bojler se pokazao kao najbolji u kategoriji komp...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
10.990,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Bojleri GO297414
Gorenje bojler GT10O električni Prvoklasni izuzetni čisti emajl i velika magnezijumska ...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
12.990,00 RSD

Slični članci

02.
Dec.
2020.
Uređenje kupatila
Bojler koji se koristi za kupatilo i dalje je najčešći način za zagrevanje vode u domaćinstvima na našim prostorima. Cena bojlera najviš...
10.
May.
2019.
Uređenje kupatila
Brinoks creva za bojlere su rezervni delovi za belu tehniku od kojih direktno zavisi rad vašeg bojlera u kupatilu ili kuhinji. Omogućava protok i kret...
10.
Feb.
2017.
Uređenje kupatila
Jedan od najtraženijih modela - bojler 50l - veliki izbor modela i brendova, emajlirani i prohromski, vertikalni, horizontalni i univerzalni u salonu i inter...
Trenutno nema komentara