Lifestyle kupatilo
10.06.2021.

Preko baštenske slavine do cvetnog dvorišta

Ovog proleća konačno smo uspeli da sebi obezbedimo kutak za punjenje energije. Nije to neki vau kutak, ali je naš. Vikendica tridesetak kvadrata, veliko zeleno dvorište sa krošnjama sa stažom i pogled na Dunav. Ta idi, što bi rekli lokalci, Sremci. Dovoljno za reset i uživanje. Ali pre uživanja, morali smo malo i da radimo. Zapravo, to bi mogli nazvati radnom terapijom koja nam je posle buke, gužve i stresa bila neophodna. Dok je jača polovina sređivala voće i postavila baštensku slavinu, ja sam se bavila lejama i cvećem. Čak mi je i mama pozavidela na kreativnosti i baštovanluku.

bastenske slavine

Proleće, kako to sa njim obično i biva, nemirno i vrcavo, probeharalo je i proletelo. Stiglo je i leto, koje nas troje baš i ne volimo, ali zato nam je raspust vrlo drag.  Kako radimo od kuće, odlučili smo da radimo iz vikendice. I mogu vam reći, odlično je. Kancelarija sa pogledom na Dunav i cveće u dvorištu, više su nego dovoljni za motivaciju i produktivni rad.

Radni dani su radni, a vikendi paradni. Malo koji petak i subotu imamo društvo. A uz društvo padne i koji roštilj, ali i komentar  „Kako ti je cveće tako lepo i cvetno, zar mu ne smetaju vrućine?" E, tu stupa na binu jača polovina, koja kreće u detaljan opis njegovog doprinosa cvetnom aranžmanu.

Elem, dok sam se ja bavila sadnjom cveća, on je proučavao sistem zalivanja, koji u našem slučaju nije ni postojao. Tačnije bio je priključak za vodu koji je trebalo pokrenuti. Studioznim surfovanjem po internetu, došao je do informacija i baštenskih slavina. Iako na prvi pogled ne deluje kao neka velika mudrost, mada kada su on i majstorluk u pitanju i to je vrlo upitno, mogu vam reći da je dobar posao odradio.

česma za baštu

Kod ulaza, gde se nalazio priključak za vodu, postavio je cev, upakovanu u betonsku česmu i baštensku slavinu, za koju kaže da se zove kuglična slavina sa holenderom. Pravo da vam kažem, meni je to sve isto, ali znam da je laka za upotrebu i postavku creva za zalivanje. Za razliku od mesinganih slavina koje je da biste došli do vode, neophodno odvrtati i zavrtati, kod kugličnih je dovoljno pomeranje levo-desno. Jednom rečju, odlična.

Kako je ovaj jun krenuo, vidim da ćemo slavinu i crevo koristiti ne samo za zalivanje cveća nego i za međusobno prskanje i rashlađivanje. Mišljenja sam da najmlađi čan naše porodice ne bi imao ništa protiv.

slavine za baštu

U toku razgovora, shvatila sam da se moja jača polovina baš primila na baštenske slavine ili pre ipak na činjenicu da i on ima udela u funkcionalnosti našeg dvorišta. Izložio je planda sledeće leto u donji deo dvorišta smestimo i jedan bazen. U tom slučaju trenutna slavina imaće funkciju za lične potrebe, dok će sistem cevi, predhodno spojen kugličnim baštenskim hidrantom, postaviti isključivo za punjenje bazena i zalivanje cveća i zelenila.

Pitate se može li se sve to izvesti i sa postojeće česme? Može, ali bi crevo stalno vukli po dvorištu i narušavali estetiku. Sad’ da li je to baš samo do estetike ili ima veze i činjenica da to razvlačenje ide jačoj polovini u obavezu, neka ostane otvoreno. Videćemo kako će se stvari odvijati sledeće godine. Ono što sada mogu da vam kažem jeste da nam je lepo, da uživamo i da je smo za trenutni ambijent zaslužni svi zajedno.

Ukoliko ste i vi razmišljalii da vaše dvorište pretvorite u jednu cvetnu, zelenu oazu, izaberite vrste cveća koje volite i gajite ih sa ljubavlju, jer svemu što je živo, ljubav je neophodna. I ne zaboravite na baštenske slavine , jer one su vam bitan saveznik u celoj priči.

Preporučujemo

Sačuvano u omiljne
Invena slavina sa holenderom 1/2 x 3/4Slavina za dvorišteDodatna vodovodna oprema za ba...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
1.050,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Baštenske slavine ARCO RH062
Arco Nile baštenska kuglična slavina sa holenderomNiklovana1/2“x3/4“Slavina za dvorište...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
800,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Baštenske slavine VBC1101 3/4
Diplon mesingana slavinaZa priključak 3/4Slavina za baštuDodatna vodovodna oprema za dv...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
690,00 RSD

Slični članci

26.
Jan.
2023.
Brendovi kupatilske opreme
Grohe slavine za kupatilo - simbol kvaliteta, dugovečnosti i estetike. Spoj elegancije i funkcionalnosti. Veliki izbor baterija za lavabo, bide, kadu i tu&sc...
07.
May.
2021.
Lifestyle kupatilo
Đakuzi kao idealno rešenje za sve vaše probleme. Dinamičan način života doveo nas je do toga da nam je opuštanje organizma, misli i du&s...
25.
Jul.
2020.
Uređenje kupatila
Baterija sa tri cevi ili sa dve cevi? Ako ste ikad renovirali ili menjali slavinu u kuhinji, ovo je neizbežno pitanje. Sve potrebno predznanje za kupovinu no...
Trenutno nema komentara