Uređenje kupatila
08.12.2018.

Kako odabrati kadu za kupatilo

Prilikom opremanja kupatila, odabir kade treba da bude zadovoljstvo, a ne obaveza. Ali dok se divite mnoštvu prelepih oblika i dostupnih dizajna, kako da znate koji materijal je baš onaj pravi?

Dva osnovna materijala od kojih se izrađuju kade su akril (sintetička plastika) i čelik (postojana metalna legura). Još neki materijali koji se mogu pronaći su liveno gvožđe, kalaj ili kamen, ali njih ćete retko sresti.

Stela samostojeća kada za kupatilo

Verovatno ćete instinktivno pomisliti da je čelik daleko bolji materijal nego akril, ali treba da znate da postoje i dobre i loše strane svakog materijala. Bilo da želite samostojeću kadu kako biste izazvali efekat oduševljenja ili mnogo praktičniju ugradnu kadu, prvo treba razmotriti prednosti i mane oba materijala.

Akrilne kade

Akrilne kade se proizvode od slojeva akrilne boje, debljine do 8 mm. One se na dnu ojačavaju drvenim ili čeličnim okvirom i postavljanjem drvene baze u središte kade. Ova konstrukcija se zatim presvlači staklenom vunom i tako se dobija kada koja je dovoljno čvrsta, a po povoljnoj ceni.

Tonic II samostojeća kada

Niska cena

Akrilne kade su vrlo popularne i za njima postoji veća potražnja nego za čeličnim kadama. Zašto? Glavni razlog je što su jeftinije. Ali da li cena određuje i kvalitet?

U proteklim godinama, odgovor bi verovatno bio da. Ukoliko ste u prošlosti bili korisnik ranijih akrilnih kada koju su se proizvodile od lošeg materijala koji se savijao u sredini čim ga opteretite težinom tela, oprostićemo vam što imate loše mišljenje o akrilnim kadama.

Čvrste i dugotrajne

Na sreću, vremena i tehnologija su se promenili. Savremene akrilne kade se prave od debljih slojeva akrila danas. Kao krajnji proizvod dobijamo kadu konkurentnu sa cenom ali u isto vreme i dovoljno čvrstu i laku. U poređenju sa kadom od livenog gvožđa koje mogu biti teške i do 250 kg, akrilne kade su dovoljno čvrste i izdržljive za svakodnevnu upotrebu, a teške su samo 45 kg.

Tople na dodir

U poređenju sa teškim i hladnim čelikom, akrilne kade su tople na dodir pri prvom kontaktu. Ulazak u finu relaksirajuću kupku, posebno tokom zimskih meseci, mnogo je lepše iskustvo ako ne morate da prolazite kroz šok oslanjanja leđa na hladan čelik.

Širok izbora dizajna

Pošto se akril lako oblikuje, postoji mnogo izbora u oblicima i dizajnu, te vam je tako lakše da izaberete baš onu koja vama odgovara. Jedan od popularnijih oblika je kada sa četvrtastim unutrašnjim dizajnom, što je vrlo teško pronaći u čeličnoj varijanti, po povoljnoj ceni. Ukoliko se odlučite za akrilne kade, imaćete veći izbor po pristupačnim cenama.

Lake za održavanje

S obzirom da je akril neporozni materijal, buđ i bakterije ne mogu da prodru u njega niti da rastu na njegovoj površini. Iz tog razloga je vrlo higijenska kupatilska površina koja se lako čisti svaki dan i štiti vašu porodicu.

Iako je akril otporan na mrlje, ipak treba izbegavati abrazivna sredstva za čišćenje, kao i grublje delove sunđera ili krpa, kako bi se izbeglo grebanje i oštećenje površinskog sloja.

Čelične kade

Čelične kade se proizvode od čeličnog lima koji se oblikuje pritiskom. On se zatim čisti, a sloj emajla se prska na čelik kako bi se dobio higijenski i izdržljiv završni sloj. Kada se zatim zagreva na visokim temperaturama, poput wc šolja ili lavaboa, kako bi se dobila čvrsta hemijska veza između čelika i emajla.

Čelične kade za kupatilo

Trajno rešenje

Dok su čelične kade bile vrlo popularne u prošlosti, napredak tehnologije izrade materijala i tehnika proizvodnje učinio je da akrilne kade zasene njihov sjaj. Međutim, ukoliko imate malo više prostora u budžetu, čelična kada je najbolji izbor po mnogima.

Dizajnerske čelične kade postoje u mnogo veličina i oblika, koje izgledaju zaista zadivljujuće, dok vam u isto vreme osiguravaju trajan kvalitet.

Emajlirane

Iznad smo spomenuli kako se čelične kade proizvode. Kod njih, dobijate ono što platite. Jeftinije kade mogu da se ogule ili izgrebu ako niste pažljivi. Čelične kade najboljeg kvaliteta mogu biti debele do 3.5 mm, što ih čini izuzetno otpornim i izdržljivim i gotovo ih je nemoguće izgrebati.

Nema promene boje

Čelične emajlirane kade vrhunskog kvaliteta su još otporne na hemikalije i UV svetlo. Koju god boju da izaberete, ove kade neće izbledeti, promeniti ili izgubiti boju tokom godina, što ne možemo reći za akrilne kade. Sa čeličnim kadama dobijate dizajnerski izgled koji se odlično uklapa sa sličnim porcelanskim lavaboima i šoljama.

Zadržavanje toplote

Iako su hladne na prvi dodir, čelične kade provode toplotu brzo, te se dobro zagreju kada se napune toplom vodom. Šta više, one čak zadržavaju toplotu vode duže od akrilnih kada, što znači da nećete morati tako često da dosipate toplu vodu.

Higijena i čistoća

Čelik je neporozni materijal koji ne upija druge supstance. Kao takav, podjednako je dobar kao i akril u sprečavanju razvoja buđi i bakterija. Kada čistite čeličnu kadu, nemojte koristiti izbeljivače i jaka sredstva za dezinfekciju kako ne biste oštetili površinski emajlirani sloj. Topla voda sa malo sapuna je nabolje i najsigurnije rešenje za njihovo čišćenje.

Eko materijal

Čelik je prirodni materijal i pogodniji za životnu sredinu od akrila, koji se dobija sagorevanjem fosilnih goriva. Kao prirodni sirov materijal, čelik je 100% pogodan za reciklažu i daleko bolji izbor za zdravlje planete.

Podela kada po obliku

U prethodnom delu objasnili smo podelu kada po materijalu, ali ne treba zanemariti njihov oblik. Zapravo, od stila i dizajna kade najviše zavisi u kojoj meri će vaše potrebe biti zadovoljene.

Da biste najlakše doneli ispravnu odluku koji bi oblik kade bio idealan za vaše kupatilo i kako odabrati pravi, važno je prvo da imate tačne dimenzije kupatila. Odnosno, potrebno je da predvidite slobodno mesto i kakav oblik želite da ima vaša nova kada. Zato, ispunite sebi želju i odaberite zadovoljavajući oblik kade, model koji će vas opustiti i pružiti maksimalni komfor u pogledu relaksacije.

U zavisnosti od dizajna i stilova kada postoji mnogo različitih oblika, ali osnovna podela na nekoliko najvažnijih je sledeća:

●    ugradne pravougaone kade,

●    ugradne ugaone kade,

●    samostojeće kade.

Pravougaone kade

Pravougaone kade su najčešći izbor za model kada u kupatilu, zbog toga što su praktične za ugradnju, standardnih su dimenzija i ne zauzimaju mnogo mesta. Imaju široku primenu zbog jednostavnog i pravilnog oblika, pritom lako se montiraju u kupatilu i cenovno su pristupačne. Ako volite dugo kupanje ili izležavanje u toploj kupki, ove kade su jako prijatne i zgodne za svakodnevno korišćenje. Ukoliko imate više članova porodice, jedno ili više male dece, pravougaone kade su nepogrešivo rešenje za kupatilo.

Pravougaona ugaona kada Modena

Ugradne pravougaone kade se najčešće postavljaju u kupatiliu između dva ili tri zida - dužinom uz jedan zid, a širinom ili bočnim stranama na preostala dva. Najpraktičnija su i najekonomičnija rešenja kako za mala, tako i za velika kupatila. Ne zauzimaju veliku površinu i pružaju savršen komfor, za razliku od drugih modela koji mogu zauzeti i trećinu kupatila. Za manja kupatila pogodni su svedeniji modeli i manje varijante ugradnih modela kada, poput recimo Aquaestil Dobra kada.

U prodajnom salonu Diplon kupatila imamo veliki izbor pravougaonih kada, za koje se najradije odlučuju višečlane porodice. U zavisnosti od dimenzija postoje takođe različiti modeli, počevši od manjih klasičnih varijanti, pa do komotnih i ležećih kada specifičnih oblika.

Proporcije pravougaonih ugradnih kada kreću se od 105 cm pa do 180 cm, a s obzirom da je u salonu Diplon upravo najveći izbor ovih modela kupatilskih kada, možemo vam ponuduti mnogobrojne modele različitih dimenzija i oblika. U zavisnosti od pozicije i načina ugradnje, naša ponuda sastoji se i od bogatog izbora podkonstrukcija, kao i prednjih i bočnih obloga za kade.

Ugaone kade

Ugaone kade su nešto modernija i luksuznija rešenja za vaše kupatilo. Kako sam naziv govori, dizajnirane su tako da se postavljaju u uglu kupatila, te zahtevaju mnogo više slobodnog prostora. Najčešći modeli ugaonih kada su takođe hidromasažne kade, kao i đakuzi, pa u tom slučaju mogu biti savršen izbor za ljubitelje wellness užitka, hidromasaža i relaksirajućih vodenih mlaznica.

hidromasazna kada ugaona

Ono što ugaone kade čini posebnim u odnosu na druge modele je što veoma efikasno mogu iskoristiti uglove i raspoloživi slobodni prostor. Lako se montiraju na mestima gde druge kade ne mogu. Elegantne su i otmene, vizuelno drugačije, lepše i komotnije od ostalih. Za razliku od klasičnih ležećih kada, ugaone pružaju dodatni komfor i užitak poput izlivenog sedišta, hidromasažera i drugih benefita.

U Diplon ponudi imamo bogat izbor akrilnih ugaonih kada, koje delimo na dva najvažnija oblika. To su simetrične i asimetrične akrilne ugaone kade. Dostupne su u različitim dimenzijama, pa su pogodne kako za velika kupatila tako i za nešto manja. Predlažemo vam savršen model - Simona Lux simetrična ugaona kada, koja je idealna za prostrano kupatilo. Ukoliko ste više za asimetrične modele ili imate manje kupatilo, predlažemo model Ideal Standard New Active ugaonu kadu.

Samostojeće kade

Samostojeće kade su zahvaljujući svom jednostavnom i sofisticiranom izgledu postale najveći trend u svetu. Elegantne linije i prefinjen izgled samostojećih kada čine da poslednjih godina ovaj trend postane još popularniji. Veoma su privlačne, originalne i značajno utiču na savremen izgled kupatila, čineći da ono u potpunosti dobije moderan izgled. Mogu se pozicionirati na bilo kom delu kupatila, pritom daju prostoru savršen i luksuzan izgled.

samostojeća kada nora

Samostojeće kade postoje u različitim oblicima, stilovima i veličinama, te se lako postavljaju na bilo kom mestu u kupatilu. Prelepo će izgledati svuda, bilo da su pozicionirane po sredini kupatila, uz zidne pločice ili uz prozor.

U salonu Diplon kupatila izdvojili smo najpopularnije modele - jednodelne samostojeće kade od livenog akrila, koje zbog svog originalnog i prefinjenog stila predstavljaju najpopularniju i najaktuelniju vrstu kada.

Specijalne kade za osobe sa posebnim potrebama

Specijalne kade mogu olakšati boravak i upotrebu kupatila svim slabo pokretnim osobama. Starijim licima, osobama sa posebnim potrebama kao i ljudima koji se otežano kreću potrebna je prilagođena i specijalna oprema za kupatilo, kao što su kade radi održavanja lične higijene.

kada sa vratima diplonSpecijalna sanitarija poput kade sa vratima može veoma olakšati boravak u kupatilu. Kao savršeno i praktično rešenje za starije ljude ili slabo pokretna lica, iz Diplon ponude smo izdvojili Diana kada sa vratima i anatomskim sedištem. Takođe, dostupna je i u varijanti hidromasažne kade.

Na sajtu Diplon online prodavnice možete pogledati našu kompletnu ponudu kupatilskih kada. Cena kade može zavisiti od različitih dimenzija, materijala ili tipa. Posetite i naše salone Diplon Kupatila.

Preporučujemo

Sačuvano u omiljne
Diplon kada sa vratima DianaAkrilna kada za kupatiloDimenzije: 139.5x74cmVisina: 93cmDu...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
145.600,00 RSD
Ušteda 20%
182.000,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Diplon Klara samostojeća kadaAkrilna kada za kupatiloDimenzije: 161x61cmVisina: 62-78cm...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
95.780,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Diplon hidromasažna kada ViktorijaDimenzije: 140x140cmVisina: 53cmUnutrašnja visina: 40...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
151.320,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Diplon Nora samostojeća kadaAkrilna kada za kupatiloDimenzije: 170x75cmVisina: 60cmDubi...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
79.100,00 RSD
Ušteda 20%
98.880,00 RSD

Slični članci

05.
Sep.
2020.
Uređenje kupatila
Najlepši osećaj na svetu je kada završite radove, renoviranje, popravku, prepravku, šta god radili u vašem kupatilu i prvi put za...
25.
Jan.
2020.
Brendovi kupatilske opreme
Grohe sanitarije s razlogom poseduju epitet visokokvalitetne i prefinjene opreme za kupatilo. Dokazanim kvalitetom, vrhunskim dizajnom i funkcionalnim kara...
22.
Sep.
2015.
Lifestyle kupatilo
Ako želite da na brz i jednostavan način dekorišete ili osvežite vaše kupatilo onda zavese za tuš kabinu ili zavese za kadu mogu biti va...
Trenutno nema komentara