Renoviranje
08.12.2018.

Koja kada je bolji izbor-čelična ili akrilna?

Prilikom opremanja kupatila, odabir kade treba da bude zadovoljstvo, a ne obaveza. Ali dok se divite mnoštvu prelepih oblika i dostupnih dizajna, kako da znate koji materijal je baš onaj pravi?

Dva osnovna materijala od kojih se izrađuju kade su akril (sintetička plastika) i čelik (postojana metalna legura). Još neki materijali koji se mogu pronaći su liveno gvožđe, kalaj ili kamen, ali njih ćete retko sresti.

Verovatno ćete instinktivno pomisliti da je čelik daleko bolji materijal nego akril, ali treba da znate da postoje i dobre i loše strane svakog materijala. Bilo da želite samostojeću kadu kako biste izazvali efekat oduševljenja ili mnogo praktičniju ugradnu kadu, prvo treba razmotriti prednosti i mane oba materijala.

kade za kupatila

Akrilne kade

Akrilne kade se proizvode od slojeva akrilne boje, debljine do 8 mm. One se na dnu ojačavaju drvenim ili čeličnim okvirom i postavljanjem drvene baze u središte kade. Ova konstrukcija se zatim presvlači staklenom vunom i tako se dobija kada koja je dovoljno čvrsta, a po povoljnoj ceni.

 • Niska cena

Akrilne kade su vrlo popularne i za njima postoji veća potražnja nego za čeličnim kadama. Zašto? Glavni razlog je što su jeftinije. Ali da li cena određuje i kvalitet?

U proteklim godinama, odgovor bi verovatno bio da. Ukoliko ste u prošlosti bili korisnik ranijih akrilnih kada koju su se proizvodile od lošeg materijala koji se savijao u sredini čim ga opteretite težinom tela, oprostićemo vam što imate loše mišljenje o akrilnim kadama.

 • Čvrste i dugotrajne

Na sreću, vremena i tehnologija su se promenili. Savremene akrilne kade se prave od debljih slojeva akrila danas. Kao krajnji proizvod dobijamo kadu konkurentnu sa cenom ali u isto vreme i dovoljno čvrstu i laku. U poređenju sa kadom od livenog gvožđa koje mogu biti teške i do 250 kg, akrilne kade su dovoljno čvrste i izdržljive za svakodnevnu upotrebu, a teške su samo 45 kg.

 • Tople na dodir

U poređenju sa teškim i hladnim čelikom, akrilne kade su tople na dodir pri prvom kontaktu. Ulazak u finu relaksirajuću kupku, posebno tokom zimskih meseci, mnogo je lepše iskustvo ako ne morate da prolazite kroz šok oslanjanja leđa na hladan čelik.

 • Širok izbora dizajna

Pošto se akril lako oblikuje, postoji mnogo izbora u oblicima i dizajnu, te vam je tako lakše da izaberete baš onu koja vama odgovara. Jedan od popularnijih oblika je kada sa četvrtastim unutrašnjim dizajnom, što je vrlo teško pronaći u čeličnoj varijanti, po povoljnoj ceni. Ukoliko se odlučite za akrilne kade, imaćete veći izbor po pristupačnim cenama.

 • Lake za održavanje

S obzirom da je akril neporozni materijal, buđ i bakterije ne mogu da prodru u njega niti da rastu na njegovoj površini. Iz tog razloga je vrlo higijenska kupatilska površina koja se lako čisti svaki dan i štiti vašu porodicu.

Iako je akril otporan na mrlje, ipak treba izbegavati abrazivna sredstva za čišćenje, kao i grublje delove sunđera ili krpa, kako bi se izbeglo grebanje i oštećenje površinskog sloja.

 

Čelične kade

Čelične kade se proizvode od čeličnog lima koji se oblikuje pritiskom. On se zatim čisti, a sloj emajla se prska na čelik kako bi se dobio higijenski i izdržljiv završni sloj. Kada se zatim zagreva na visokim temperaturama, poput wc šolja ili lavaboa, kako bi se dobila čvrsta hemijska veza između čelika i emajla.

 • Trajno rešenje

Dok su čelične kade bile vrlo popularne u prošlosti, napredak tehnologije izrade materijala i tehnika proizvodnje učinio je da akrilne kade zasene njihov sjaj. Međutim, ukoliko imate malo više prostora u budžetu, čelična kada je najbolji izbor po mnogima.

Dizajnerske čelične kade postoje u mnogo veličina i oblika, koje izgledaju zaista zadivljujuće, dok vam u isto vreme osiguravaju trajan kvalitet.

 • Emajlirane

Iznad smo spomenuli kako se čelične kade proizvode. Kod njih, dobijate ono što platite. Jeftinije kade mogu da se ogule ili izgrebu ako niste pažljivi. Čelične kade najboljeg kvaliteta mogu biti debele do 3.5 mm, što ih čini izuzetno otpornim i izdržljivim i gotovo ih je nemoguće izgrebati.

 • Nema promene boje

Čelične emajlirane kade vrhunskog kvaliteta su još otporne na hemikalije i UV svetlo. Koju god boju da izaberete, ove kade neće izbledeti, promeniti ili izgubiti boju tokom godina, što ne možemo reći za akrilne kade. Sa čeličnim kadama dobijate dizajnerski izgled koji se odlično uklapa sa sličnim porcelanskim lavaboima i šoljama.

 • Zadržavanje toplote

Iako su hladne na prvi dodir, čelične kade provode toplotu brzo, te se dobro zagreju kada se napune toplom vodom. Šta više, one čak zadržavaju toplotu vode duže od akrilnih kada, što znači da nećete morati tako često da dosipate toplu vodu.

 • Higijena i čistoća

Čelik je neporozni materijal koji ne upija druge supstance. Kao takav, podjednako je dobar kao i akril u sprečavanju razvoja buđi i bakterija. Kada čistite čeličnu kadu, nemojte koristiti izbeljivače i jaka sredstva za dezinfekciju kako ne biste oštetili površinski emajlirani sloj. Topla voda sa malo sapuna je nabolje i najsigurnije rešenje za njihovo čišćenje.

 • Eko materijal

Čelik je prirodni materijal i pogodniji za životnu sredinu od akrila, koji se dobija sagorevanjem fosilnih goriva. Kao prirodni sirov materijal, čelik je 100% pogodan za reciklažu i daleko bolji izbor za zdravlje planete.
 

Preporučujemo

Kade AQUA 6020050
Dobra je pravougaona kupatilska kada vrlo jednostavnih, skladnih linija. Dobra 120 je k...
16.970,00 RSD
Kade ESTAP 105
Classic modeli emajliranih čeličnih kada preporučuju se za tradicionalnu ugradnju ...
8.820,00 RSD
Kade AQUA 6022620
Korana je pravougaona kupatilska kada vrlo jednostavnih, skladnih linija. Budući da je ...
16.260,00 RSD

Slični članci

26.
Mar.
2019.
Oprema za kupatilo
Kada sa vratima u kupatilu na prvi pogled zvuči neobično. Ako mislite kako je to samo jedna obična kada sa ulaznim vratima, verujte da je zapravo mnogo vi&sc...
01.
Mar.
2019.
Brendovi
Proizvodi Aquaestil brenda su se istakli kvalitetom i pronašli svoje mesto na zahtevnom evropskom tržištu, što je svakako jedan od najte...
23.
Jun.
2015.
Renoviranje
Ako se dvoumite da li da u kupatilo, veliko ili malo, ugradite kadu ili tuš-kabinu, opredelite se za ono što vam prostor nalaže.

Ostavi komentar