Renoviranje kupatila
29.01.2024.

Kupatila u potkrovlju

kupatila u potkrovlju

Kupatila u potkrovlju su danas daleko popularnije rešenje nego ranije zbog pristupačnosti i jednostavnosti izvođenja radova. Ovaj prostor pruža posebno toplo i udobno iskustvo zbog svog šarmantnog i kompaktnog dizajnerskog rešenja. Zato ćemo mu posvetiti posebnu pažnju, istaći prednosti, ali i mane, izazove organizacije prostora i kako najefikasnije iskoristiti kosi zid. Mane manjka zapremine pretvorite u prednosti ove ušuškane prostorije.

Uređenje kupatila u potkrovlju

Prilikom osmišljavanja kupatila u potkrovlju neophodno je prvo proveriti vodovodne i električne instalacije, jer se one često zanemaruju, a ključna su stavka svakih radova. Često potkrovlja nemaju dovodne vodovodne instalacije jer su mahom služila kao ostave i nije bilo predviđeno da će služiti kao prostorija sa više namena od skladištenja. Takođe, veoma važna stavka prilikom planiranja jeste veličina kupatilskih elemenata i sam pristup potkrovlju, odnosno da li ima dovoljno prostora za manevrisanje nameštajem ili sanitarijama. Ovo treba uzeti u obzir prilikom dizajniranja prostora ukoliko ste naumili da kupite kadu za kupatilo, a realno stanje je da ona ne može proći kroz vrata u potkrovlju, dok ulazak kroz prozor nije opcija.

Zašto je malo kupatilo u potkrovlju efikasno rešenje

Kupatila u potkrovlju često dobijaju veću količinu prirodne svetlosti zahvaljujući krovnim prozorima i svetlarnicima. Prirodna svetlost pruža osećaj prostranosti i svežine, pozitivno utiče na raspoloženje i doprinosi osećaju udobnosti.

Kosine krova dodaju poseban estetski dodir prostoru. Kosi plafoni mogu stvoriti zanimljive linije i šarmantan osećaj ušuškanosti u toploj atmosferi, a nesvakidašnji dizajn nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Prozorsko okno u standardnom pravougaonom ili neobičnom okruglom obliku doprineće ukupnom utisku unikatnosti ovog prostora.

S obzirom na to da su potkrovlja često izolovana od ostatka doma, dodatna privatnost je zagarantovana, a ukoliko se nalazi na poslednjem spratu visoke zgrade, pogled na grad će noću pružiti nezaboravan užitak.

Kreativno korišćenje prostora je u ovom projektu najveći izazov. Kako optimizovati prostor tako da se maksimalno iskoristi zapremina prostorije kojoj nedostaje jedan zid (što zavisi od slučaja do slučaja). Kosina ne mora nužno biti izazov, već prilika za inovativno rešenje u enterijeru. Ona može poslužiti kao interesantna pozadina, bilo da je u pitanju sanitarni element poput kade ili zanimljive police za odlaganje, drugačiji dizajnerski izraz može biti prednost prilikom uređenja.

mala kupatila u potkrovlju

Kosina kao rešenje, ne izazov

Ljudi često potkrovlja gledaju sa nepoverenjem kada su nekretnine u pitanju, što potvrđuje i tržište, a nisu ni svesni da mogu da naprave pravu malu oazu, čak i od najskučenijeg prostora, samo ako se malo potrude. Taj nedostatak, kako je uglavnom posmatran, mogu iskoristiti kao svoj glavni adut. U to ime, dalje u tekstu ćemo se posvetiti idejama kako urediti kupatilo u potkrovlju sa konkretnim primerima.

Kosi zidovi pružaju priliku za uvođenje estetskih elemenata poput ugradnih polica ili umetničkih instalacija koje prate linije krova. One se mogu iskoristiti za saksije iz kojih će se nizati nežni zeleni listovi puzavica kao neki prirodni okvir zida.

Kako iskoristiti kosi zid? 

Kosine krova mogu poslužiti kao funkcionalan prostor za odlaganje, što naravno zavisi prvo od ugla, ali svakako se tu mogu smestiti ugradne police i maksimalno iskoristiti prostor za skladištenje.

  • Ugradne police: Ugrađene police duž kosih zidova pružaju praktičan prostor za odlaganje bez narušavanja estetike ambijenta.
  • Vertikalni elementi: Ugradnja visokih, uskih elemenata, poput ormara ili ogledala, može praktično popuniti prostor ili pružiti utisak vizuelno većeg prostora.
  • Osvetljenje: Postavljanje pametnog osvetljenja može dodatno istaći konture kosine stvarajući atmosferu i naglašavajući detalje.
  • Walk in sistem tuširanja: Kosi prostor možete iskoristiti kao prostor za tuširanje tako što će ga pregraditi tuš paravan ili tuš vrata i na taj način maksimalno iskoristiti iskošeni zid.

Iako kupatila u potkrovlju mogu pružiti jedinstven i estetiski privlačan prostor, isto tako nose određene mane. Navodimo nekoliko karakteristika o kojima morate razmišljati pre nego što se upustite u radove.

  • Ograničen prostor: Činjenica je da kosi zidovi stvaraju ograničen prostor, posebno duž ivica kupatila. Ovo može otežati postavljanje sanitarnih elemenata i nameštaja, kao i otežati slobodno kretanje.
  • Ventilacija: Nedostatak pravilne ventilacije može dovesti do kondenzacije i problema sa vlagom, a samim tim i potencijalnih oštećenja nameštaja ili uređaja.
  • Osetljivost na promenu temperature: Prostorije u potkrovlju mogu biti osetljive na ekstremne promene temperature, posebno tokom vrelih letnjih dana ili hladnih zimskih meseci. Ovo može uticati na udobnost i temperature u samom kupatilu.
  • Održavanje i popravke: Pristup određenim delovima kupatila, poput krovnih prozora ili instalacija smeštenih u delu potkrovlja, može biti otežan tokom održavanja ili popravki. To može povećati troškove i otežati održavanje.
  • Potreba za nameštajem po meri: Standardni nameštaj može biti nepraktičan za montažu u prostorije sa kosinama. To može značiti da će biti neophodna izrada nameštaja po meri i angažovanje stolara, a samim tim i dodatna ulaganja.

Problemi sa osvetljenjem: Kosine krova mogu otežati ravnomernu distribuciju svetla. Pravilno postavljeno osvetljenje može biti izazov, posebno ako ne postoji dovoljno prirodnog ili električne instalacije nisu razvedene, te je neophodno angažovanje električara.

kupatila u potkrovljuSve ove karakteristike su realne, ali se mogu lako prevazići pažljivim planiranjem, stručnim dizajnom i pravilnim održavanjem prostora u potkrovlju. Važno je fokusirati se na potrebe i izazove pre nego što se upustite u radove kako biste izbegli potencijalne probleme i optimizovali funkcionalnost prostora.

Kupatila u potkrovlju pružaju izazovne, ali inspirativne projekte. Kroz planiranje i kreativan pristup organizaciji prostora ova kupatila mogu postati vaše lične oaze.

Za sve dodatne informacije u vezi sa dizajnom enterijera i izradom 3d projekta kupatila možete se obratiti našem kreativnom timu arhitekata. Usluga izrada 3d projekta kupatila dostupna je u našem salonu na adresi Grmeč 1 Nova 15, Belmax Centar.

Preporučujemo

Sačuvano u omiljne
Lavaboi WB7224
Diplon Monako nadgradni umivaonikNadgradniDimenzije: 60x40cmVisina: 14.5cmBoja: BelaMat...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
9.800,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Diplon ogledalo sa LED rasvetom Magnolia BlackZidno kupatilsko ogledaloDimenzije: R90cmTri...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
22.780,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Granitne pločice BALKANIA 474
Eco Ceramic Loire MapleZidna i podna granitna pločicaDimenzije: 60x120cmKlasa: PrvaZeml...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
3.350,00 RSD
Sačuvano u omiljne
WC šolje WS7205 MATT BLACK
Diplon Lil konzolna WC šoljaModel WC šolje je kraći i kompaktniji, odličan izbor za man...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
28.300,00 RSD

Slični članci

23.
Dec.
2022.
Renoviranje kupatila
Malo kupatilo zahteva funkcionalnost, a mi vam predstavljamo nekoliko saveta za pametno korišćenje prostora. Uz adekvatan nameštaj, kompaktno k...
15.
Oct.
2021.
Uređenje kupatila
Razmišljajte vertikalno. Sa kompaktim nameštajem i uređajima, malo kupatilo neće više biti izazov već oaza mira. Horizontalni bojler re&...
18.
Apr.
2019.
Uređenje kupatila
Paravan za kadu kao praktično i estetsko rešenje za vaše kupatilo - uživajte luksuz kade i funkcionalnost tuša uz vrhunski dizajn. ...
Trenutno nema komentara