Renoviranje kupatila
23.12.2022.

Malo kupatilo ne mora da znači nedostatak prostora

Dajemo vam praktične savete za uštedu prostora u malom kupatilu. Ukoliko je kupatilo manje, ono mora biti funkcionalno i zato vam predstavljamo rešenja i ideje za uređivanje, jer postoje trikovi koji će uštedeti prostor.

U savremeno doba, veći deo populacije živi u malim stanovima, a čak i ako ste među srećnicima čiji su domovi prostranije kuće, kupatila često zauzimaju veoma mali deo celokupnog objekta. To pred nas stavlja izazov da konstantno tražimo praktična rešenja za dizajniranje enterijera i dobru organizaciju nameštaja. Dokazaćemo vam da je moguće urediti malo kupatilo da sadrži sve potrebne elemente bez osećaja skučenosti. Pratite pravila i naše predloge i osigurajte komforan prostor u svom domu.

malo kupatilo ideje

Možda ne možete povećati kvadraturu svog kupatila, ali jedno sigurno možete - da ga malo doterate ili preuredite praktičnim kupatilskim nameštajem. Dimenzija nije važna ako koristite potpuno njegov kapacitet i, uz inspiraciju i dobre ideje, vaš dom imaće savršen enterijer.

Uređenje kupatila nije mali poduhvat. Kao i kuhinja, ono mora biti lepo i praktično. Ako su mala, to je još veći izazov zbog svoje ograničenosti, ali ako koristite kapacitet zida, više boje, a detalji i dekoracije su vaši saradnici, dizajniranje prostorije biće čisto uživanje.

Uverite se da mala kupatila mogu biti podjednako lepa i udobna, pažljivo pročitajte naše predloge koje će pomoći da vaše kupatilo izgleda prostranije, sledeći iduća pravila:

Smer otvaranja vrata ka spolja

Mala kupatila predstavljaju izazov u svakom smislu - prostorno, estetski, organizaciono i životno. Treba pronaći idealno rešenje i balans između svih ovih kriterijuma kako bi se došlo do relevantnog prostornog plana.

Ukoliko na ulaz u kupatilo postavite vrata koja se otvaraju ka unutrašnjosti, nepotrebno ćete zauzeti veći deo prostora koji može biti iskorišćen za jedan ili čak dva elementa. Neka smer otvaranja vrata bude obrnut, ka hodniku ili nekoj drugoj susednoj prostoriji i time malo kupatilo dobija vizuelno veći efekat.

Mala kupatila sa tuš kabinom

Značajne uštede postići ćete ukoliko izaberete jedan ugao koji želite i u svoje kupatilo instalirate tuš kabinu umesto kade. Na tržištu su dostupni razni proizvodi, a mi vam preporučujemo tuš kabine u nivou poda, koje su osim lepog, modernog i atraktivnog izgleda, izuzetno funkcionalne i praktične, u njima svaki centimetar služi nameni. Ugraditi tuš pregrade sa providnim staklom i načinićete malu prostoriju vizuelno većom jer će se sa ulaza videti drugi kraj kupatila.

Kupatilski nameštaj za mala kupatila

Najveći problem većine malih kupatila je očigledno nedostatak slobodnog mesta za odlaganje najosnovnijih stvari. To su čisti peškiri, bade mantil, četkice i pasta za zube, kozmetika, sredstva za održavanje higijene, kante za smece… Zato, najbolji način da napravite kutak za sve stvari jeste da dodate namestaj za kupatilo, stojeću komodicu ili koji ne zauzima mnogo.

Ormani ispod umivaonika su zaista odličan način da na bezbednom i čistom mestu držite dodatne kupatilske sitnice. Međutim, ako ispod umivaonika nemate dovoljno mesta komadni nameštaj nije dobra ideja.

U tom slučaju iskoristite prostor ispod umivaonika i instalirajte ormarić sa umivaonikom. Složićete se da to je bolje rešenje, umesto da imate dva odvojena dela. Iz Diplon ponude izdvajamo bogat program ormarića sa umivaonikom koje možete pregledati na našem sajtu.

Razmišljajte vertikalno

Mali životni kutak zahteva kreativnost i razmišljanje u širinu, odnosno, u ovom slučaju, u visinu. Kada ste vlasnik malog enterijera, ključno za uređenje malog eneterijera je razmišljanje u vis. To važi i za manja kupatila. Iskoristite sav slobodan prostor iznad lavaboa i WC šolje za police i ormariće. Mesta za odalganje nikad nije dovoljno, a zapremina prostorije dozvoljava više nego što smo mislimo, zato iskoristite zidove, ideja da se služimo policama oko svakog elementa uštedeće vam vreme i strpljenje. 

polica malo kupatilo

Police za kupatilo

Pored stojećeg ormara dodatno možete postaviti i police kako bi popunile slobodan prostor koji se ne može lako iskoristiti. Žičane su jako praktično rešenje za svako kupatilo, jer se mogu smestiti bilo gde. Idealno mesto je pored umivaonila ili između lavaboa i tuš kabine, iznad veš mašine ili bilo kom drugom manjem slobodnom prostoru.

Možete izabrati pravougaone, četvrtaste ili ugaone, visoke ili niske, sa točkićima ili bez, i mnoge druge praktične modele. Pogledajte kompletnu ponudu polica za kupatilo u salonu Diplon.

Iskoristite prostor iznad WC šolje

Još jedan predlog da maksimalno iskoristite prostor  jeste da ugradite policu ili manji element iznad WC šolje. Umesto da sredstva za održavanje držite po podu gde se može prosuti ili sakupljati prašinu, čistiji i bezbedniji način je da ih čuvate u zatvorenoj polici.

Konzolna WC šolja zajedno sa niskomontažnim vodokotlićem (ili ugradni vodokotlić) ne zauzimaju mnogo mesta na zidu. To ostavlja sasvim dovoljno prostora da iznad instalirate jednu manju policu ili viseći element za odlaganje sredstva za čišćenje.

Viseći ormarić iznad veš mašine

Prostor iznad veš mašine je neiskorišćen i to ga čini idealnim da zakačite manji ili veći element. Ormarić iznad veš mašine je idealno mesto za skladištenje potrepština koje inače ne koristite svakodnevno. Recimo, peširi za goste, ukrasi, zalihe ubrusa i toalet papira i druge stvari.

Takođe, ukoliko je iznad ulaznih vrata zid, to je sjajna prilika da iskoristite još jedan “neiskorišćeni” prostor i zakačite viseći element.

ideje za malo kupatilo

Pogledajte predlog – moguće je mašinu za sušenje veša staviti na mašinu za pranje veša i tako osloboditi mnogo mesta za drugu namenu. Kad pogledate da u 4m2 možete smestiti tuš kabinu, WC šolju, umivaonik, mašinu za pranje i sušenje veša, kao i korpu, džoger, kofu i lavor, i  sve to zahvaljujući dobroj organizaciji i kreativnosti, kupatilo koje ste smatrali malim uz dobre ideje može biti praktično organizovano i prostrano za svakodnevno korišćenje.

Viseći ormarići sa ogledalom

Kako biste izbegli prenatrpavanje i dupliranje elemenata, a dobili na dodatnom prostoru, viseće komodice sa ogledalom mogu biti sjajno rešenje. Gornji delovi sa ogledalom služe istovremeno da smeste brojne svakodnevno potrebne kupatilske sitnice, koje će uvek biti na dohvat ruke. Recimo, šminka, parfemi, sapuni, paste i četkice i druga kozmetika.

Ogledalo je nezostavni element zbog toga što reflektuje svetlost, vizuelno uvećava prostoriju i daje posebnu draž. Zato je u manjim enterijerima i više nego obavezan dodatak.

Sa druge strane, ukoliko ste ljubitelj samostalnih ogledala svakako postoji način da ono bude funkcionalno i da izgleda savršeno. U tom slučaju rešenje je da iznad umivaonika zakačite ogledalo sa etažerom. Takođe možete postaviti i zasebno etažer ispod. Ogledalo za sminkanje se svakako uklapa u ambijent.

Kukice i vešalice na vratima

Jedan od najvećih problema manjih kupatila, pored komfora, je sledeće - gde ostavljati peškire koji se koriste, a da pritom ne zauzimaju slobodan prostor?! Iako deluje kao problem, zapravo nije jer peškire lako možete smestiti tako da ne smetaju, a da su opet na dohvat ruke.

Umesto da zauzimate dragoceni prostor oko vrata dodatnim policama, uštedu možete ostvariti kukicama ili vešalicama za peškire. Vešalice za vrata su predviđene za kačenje na unutrašnji deo vrata, praktične su i ne zauzimaju mnogo mesta. Izdvajamo iz Diplon ponude veliki program kukica i vešalica za vrata.

Vizuelno veći prostor

U kupatilu naročito važi pravilo da svetle, jarke boje vizuelno povećavaju prostor. Izbegavajte tamne boje zidova, okrečite u svetlo ili odaberite svetle keramičke pločice, a ako ste ljubitelj kontrasta, ugradite poličice ormariće tamnih nijansi. Ne zaboravite stari trik, veliko ogledalo, radi refleksije. Mala kupatila uvek se mogu prikazati većim uz taj magični element – ogledalo. Ideje za kupatilo neiscrpne su, samo morate da odvojite vreme i budete uporni i strajni usvojim namerama.

Boje u malom kupatilu

Kada su u pitanju mala kupatila, kombinacija boja takođe ima jako važnu ulogu u stvaranju vizuelnog utiska većeg prostora. Pre nego što se krene sa preuređivanjem, potrebno je uskladiti boje i osvetliti sobu, kako ne bi delovala skučeno, mračno i zatvoreno. Bela boja, svetle, pastelne i neutralne nijanse pločica za kupatilo vizuelno uvećavaju prostor i čine da izgleda veće.

Uređenje malog kupatila za komfor

Mala kupatila kao takva predstavljaju izazov i za najtalentovanije dizajnere enterijera. Skučenost i gužva mogu se izbeći uz praktične ideje i veliki program kupatilske opreme. Skladištenje stvari u kupatilu ne mora biti noćna mora jer ormarić i umivaonik čine praktičnu i estetski kompatibilnu celinu koja će vas rešiti muka. Dimenzija ne treba da vam bude prepreka već izazov koji će vaš dom načiniti baš vašim, a njegov izgled vašim ličnim pečatom.

Uvek se rukovodite jednostavnim pravilom - kupatilo ne sme biti prenatrpano, tesno, već funkcionalno i lako za korišćenje. Uredno i čisto takođe izgleda prostrano, te praktikujte da samo neophodne stvari budu vidljive.

Koncipiranje prostora pred nas stavlja izazove, testira nas i traži maksimalno funkcionalna rešenja za malo kupatilo, ali i veliko. Nije jednostavno praktično ispuniti prostor, a da se dobije potpuno iskorišćena zapremina. Predloge za sređivanje kupatila možete pronaći svuda na internetu, ali inspiraciju za lepa mala kupatila možete dobiti upravo u salonu Diplon Kupatila. Na jednom mestu ćete dobiti predloge i savete za dizajniranje prostorija svih dimenzija. Uz pomoć našeg arhitekte i tima stručnjaka dobićete idealan koncept. Bilo da su vam potrebni predlozi za mala kupatila sa tuš kabinom ili velika sa kadom, osmišljavanje kupatila biće pravi užitak.

Malo kupatilo ima svoje prednosti i mane, ali je ono vaše i prilagodite ga svojim potrebama maksimalno. Uz kvalitetan izbor nameštaja iz Diplon Kupatila salona i dobar savet naših stručnjaka, uređenje biće čist užitak.  

Za više saveta i preporuka u vezi sa uređivanjem vašeg doma, pratite naš blog.

Preporučujemo

Sačuvano u omiljne
WC šolje CR-FE322-11CB00E
Creavit Free konzolna WC šoljaRimOff sistem bez ivicaOdvod u zidMaterijal: KeramikaBoja...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
18.360,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Diplon garderobna vešalica SE30221Zidna montažaMaterijal izrade: MesingZavršna obrada: ...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
780,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Konzolni ormarić sa umivaonikomDimenzije: 45x26cm, visina 55cmMaterijal: Medijapan, ive...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
13.680,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Lavaboi TURK 13010487
Turkuaz Mini umivaonikNadgradni ugaoni keramički lavabo, može biti i konzolniDimenzije:...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
4.550,00 RSD

Slični članci

15.
Jan.
2024.
Uređenje kupatila
Radijatori sušači su kompatno i efektno rešenje za veliko i malo kupatilo. Veliki izbor pruža priliku da izaberete element baš po svojoj...
15.
Oct.
2021.
Uređenje kupatila
Razmišljajte vertikalno. Sa kompaktim nameštajem i uređajima, malo kupatilo neće više biti izazov već oaza mira. Horizontalni bojler re&...
24.
Oct.
2016.
Uređenje kupatila
Mala kupatila iziskuju više truda i praktičnog rasporeda nego velika, ali to ne znači da se time gubi na stilu, već se upravo vidi kreativnost i smisa...

Ostali komentari

  • Djole
    Djole

    Koje tus kabine imate i cene? Hvala

    06.02.2023. 08:28
  • Diplon Kupatila
    Diplon Kupatila

    Poštovani, dostupne tuš kabine i cene možete pogledati na ovom linku. Tu smo za sve dodatne informacije. Prijatan dan!

    06.02.2023. 13:25

Renoviranje kupatila

Kupatila u potkrovlju
Renoviranje kupatila
29.01.2024.
Kako zavrnuti ventil za vodu
Renoviranje kupatila
08.11.2023.
Kako ukloniti kamenac
Renoviranje kupatila
20.06.2023.
Kako zameniti mešač na slavini
Renoviranje kupatila
30.03.2023.