Oprema za kupatilo
25.07.2020.

Baterije sa dve i tri cevi

Baterija sa tri cevi ili sa dve cevi? Ako ste ikad renovirali ili menjali slavinu u kuhinji, ovo je neizbežno pitanje. Sve potrebno predznanje za kupovinu nove baterije za kuhinju ili mali toalet u kom imate niskomontažni bojler na jednom mestu.

Pogledajte prodajni asortiman baterija sa tri cevi

Traganje za odgovarajućom baterijom moze da potraje i s obzirom da nam je tempo života takav da nam je vreme dragoceno, apsolutni benefit je da bez konsultacije sa vodoinstalaterom nabavite slavinu koja vam je potrebna.

Kludi baterija za sudoperu sa tri cevi

Nekada su baterije bile univerzalne. Onu za sudoperu mogli ste da postavite i na lavabo bez ikakvih problema. Imale su svoju funkciju. Danas, to više nije slučaj. Svaka vrsta baterije ima svoju namenu i po svojim karakteristikama i mogućnostima se razlikuje od neke druge. Zato je sada potrebno poznavati karakteristike različitih baterija za kupatila i kuhinja.

 

Vodovodna instalacija

 

Baterija ili slavina je deo vodovodne instalacije koja služi za protok vode iz vodovoda. Vodovodnu instalaciju čine cevi, cevni priključci, cevni zatvarači (baterije, ventili i zasuni) i potrošači (bojler, vodokotlić, sudopera, lavabo, tuš, bide, kada itd). Baterija, kao cevni zatvarač, služi za kontrolu ispuštanja vode. Najčešće se koriste u kupatilu ili kuhinji u sklopu sudopere ili lavaboa.  Sa sudoperom i bojlerom, povezane su sa brinoks crevima. Između ostalog, uloga brinoks creva je da omogući protok vode od sigurnosnog ventila do bojlera. Uz pomoć mešača, koji je ugrađen u bateriju, koji kombinuje i spaja toplu i hladnu vodu.

 

Koju vrstu baterije treba da ugradite, zavisi od tipa vodovodne instalacije, konkretno od vrste i pozicije bojlera. To znači da prvo što morate da utvrdite je na koji način je vaš dovod instaliran, odnosno, gde se nalazi bojler u odnosu na sudoperu. Ukoliko je vaš bojler ispod sudopere, onda je u pitanju niskomontažni bojler sa niskim pritiskom. Tada vam je potrebana slavina za sudoperu sa tri cevi. Baterije sa tri cevi su predviđena za montažu na bojler sa plastičnim kazanom ili bojler sa niskim pritiskom. Dakle ne vezuju se direktno na mrežu.

Kludi slavina za sudoperu sa tri cevi

Protočni bojleri ne akumuliraju toplu vodu i uglavnom su manjih dimenzija. Rade pod pritiskom vodovodne mreže, manjih su dimenzija pa su zato praktični za upotrebu u kuhinjama.

 

Kako funcioniše baterija sa tri cevi?

 

Baterija sa tri cevi ima jedan dovod vode. To znači da ne može da se zapuši jedna rupa da bi radila kao slavina sa dve cevi. Kroz taj jedan dovod, nazovimo je CEV1, ide hladna voda u slavinu. Kada pustimo toplu vodu na slavini, ona omogući protok hladne vode pod pritiskom iz mreže, koja dolazi iz CEV1 u CEV2. CEV2 je veza između slavine i bojlera. Pritisak kontrolišemo tako što slabije ili jače odvrnemo ili pomeramo ručicu na slavini. Hladna voda gura toplu vodu iz bojlera putem CEV3 nazad do slavine. Ako pustimo na slavini samo hladnu vodu onda ta voda ide direktno iz CEV1, ne prolazi kroz bojler.

Pravilan raspored cevi u bateriji sa tri cevi je:

1.           Hladna voda iz zida u na slavinu

2.           Hladna voda iz slavine u bojler

3.           Topla voda iz bojlera u slavinu

 

Bosch niskomontažni bojler sa niskim pritiskom

U slučaju da je topla voda sprovedena direktno iz vodovoda, odnosno centralnog bojlera, onda je u pitanju visoki pritisak. Takav instaliran bojler, zahteva bateriju sa dve cevi.

Danas međutim postoje i novi protočni bojleri koji rade pod pritiskom i koji omogućuje instalaciju slavine sa dve cevi i ako je pozicioniran ispod slavine u kuhinji. Međutim kada je u pitanju model sa plastičnim kazanom, onda je neophodno koristiti bateriju za nizak pritisak, odnosno bateriju sa tri cevi.

Moderne baterije sa tri cevi su najčešće jednoručne, ali takođe se na našem tržištu mogu pronaći i one sa dve ručice. Postoje ovakve slavine za kuhinju i sa izvlačećim tušem, koje imaju veliku prednost, što se tiče praktičnosti, u odnosu na standardne bez tuša. Slavine sa crevom koje se izvalči, povećavaju raspon manipulisanja. Mogu da očiste svaki ćošak sudopere. Visina slavine određuje prostorni konfor pri pranju sudova.

 

Baterija sa dve cevi

 

Za razliku od baterije sa tri cevi, kod koje imamo samo jedan ulaz, bateriji sa dve, imaju dva ulaza u slavinu. Jedan za toplu i jedan za hladnu vodu. To znači da baterija sa tri cevi ne može da se koristi kao baterija sa dve. Za bateriju sa dve cevi je potrebno da je voda sprovedena direktno iz vodovoda odnosno iz centralnog bojlera. Tada je reč o visokom pritisku. Bojleri sa visokim pritiskom su visokomontažni bojleri i ukoliko su male zapremine, nalaze se neposredno iznad sudopere ili lavaboa. Većina bojlera koji se instaliraju u kupatilu su pod pritiskom. To lako možete utvrditi tako što proverite da li bojler ima sigurnosni ventil. Ako ga ima, onda je zasigurno pod pritiskom i to znači da vam je za lavabo potrebna baterija sa dve cevi.

Baterija sa dve cevi

Na našem tržištu postoji veći izbor baterija sa dve cevi. U pitanju je industrijski standard, pa mogu biti različitih visina, boje, dizajna. Postoje i fleksibilne, koje omogućavaju da se telo postavi u različitim položajima i tako olakša njihovo korišćenje. I ove baterije se proizvode u kombinaciji sa izvlačećim tušem, koji svoju primenu ima u kuhinjama.

Ukoliko ste pažljivo pročitali tekst, spremni ste da samostalno odaberete savršenu bateriju u skladu sa vašim potrebama, željama i ukusom. Svaka od njih mora da omogući nesmetan protok hladne i tople vode, što im je primarna funkcija, ali i izgled baterije je danas od posebnog značaja i zahteva praćenje trenutnih trendova u svetu ili vašeg stila. Diplon Kupatla u ponudi ima zavidan asortiman, kako baterija sa dve cevi, tako i onih sa tri. Njihov moderan dizajn i prefinjene linije će zadovoljiti i one sa najistačanijim ukusom, kao i najveće poznavaoce svetskoh trendova u ovoj oblasti. One stilizovane vam omogućavaju da uredite kuhinju do najsitnijih detalja i pružaju vam osećaj uživanja pri svakodnevnom korišćenju. Pritom, određeni modeli vam korišćenjem uštede i novac, ukoliko imaju ugrađene perlatore sa sistemom za kontrolu protoka vode. Olakšano i brže podešavanje temperature vode takođe će vam uštedeti novac.

Sada se slobodno prepustite avanturi odabira savršene baterije. Kvalitet naših baterije je za nas imperativ kao i pružanje podrške pri kupovini. Svaka od slavina je osigurana garantnim listom, što pruža dodatnu sigurnost i zaštitu pri kupovini. Uživajte!

Preporučujemo

Sačuvano u omiljne
9 termina 150 sati početni nivo
Diplon baterija za sudoperu sa izvlačećim tušem ST2557LJednoručna stojeća slavinaSa tri...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
6.140,00 RSD
Sačuvano u omiljne
9 termina 150 sati početni nivo
Diplon baterija za sudoperu ST0314/3Sa tri spojna brinoks creva, za niskomontažni bojle...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
2.999,00 RSD
3.590,00 RSD
Sačuvano u omiljne
9 termina 150 sati početni nivo
Diplon baterija za sudoperu ST0317-2/3Sa tri spojna brinoks creva, za niskomontažni boj...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
3.740,00 RSD
4.420,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Baterije za sudoperu KL 428090578
9 termina 150 sati početni nivo
Kludi Bingo Star baterija sa sudoperu za bojler niskog pritiskaTip baterije: Jednoručna...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
18.810,00 RSD

Slični članci

17.
Oct.
2019.
Oprema za kupatilo
Da bi vaše kupatilo bilo funkcionalno potrebno je da ga adekvatno opremite, a proizvodi čija ponuda je iz dana u dan sve veća su umivaonik i baterija ...
23.
Apr.
2019.
Brendovi
Bosch je nemački brend i jedna od najvećih industrijskih kompanija u proizvodnji bele tehnike za kupatila i domaćinstva, elektronike i druge opreme. Odlikuje...
05.
Dec.
2018.
Lifestyle
Ako razmišljate o renoviranju kupatila, postoje i pametni kupatilski detalji koji će vas svakako motivisati da razmišljate malo šire i d...

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara
string(0) ""
string(0) ""