Uređenje kupatila
25.07.2020.

Baterije sa dve i tri cevi

Baterija sa tri cevi ili sa dve cevi? Ako ste ikad renovirali ili menjali slavinu u kuhinji, ovo je neizbežno pitanje. Sve potrebno predznanje za kupovinu nove slavine za kuhinju ili mali toalet u kom imate niskomontažni bojler na jednom mestu.

Pogledajte prodajni asortiman baterija sa tri cevi

Traganje za odgovarajućom baterijom moze da potraje i s obzirom da nam je tempo života takav da nam je vreme dragoceno, apsolutni benefit je da bez konsultacije sa vodoinstalaterom nabavite slavinu koja vam je potrebna.

Kludi baterija za sudoperu sa tri cevi

Nekada su baterije bile univerzalne. Onu za sudoperu mogli ste da postavite i na lavabo bez ikakvih problema. Imale su svoju funkciju. Danas, to više nije slučaj. Svaka vrsta baterije ima svoju namenu i po svojim karakteristikama i mogućnostima se razlikuje od neke druge. Zato je sada potrebno poznavati karakteristike različitih baterija za kupatila i kuhinja.

Vodovodna instalacija

Baterija ili slavina je deo vodovodne instalacije koja služi za protok vode iz vodovoda. Vodovodnu instalaciju čine cevi, cevni priključci, cevni zatvarači (baterije, ventili i zasuni) i potrošači (bojler, vodokotlić, sudopera, lavabo, tuš, bide, kada itd). Baterija, kao cevni zatvarač, služi za kontrolu ispuštanja vode. Najčešće se koriste u kupatilu ili kuhinji u sklopu sudopere ili lavaboa. Sa sudoperom i bojlerom, povezane su sa brinoks crevima. Između ostalog, uloga brinoks creva je da omogući protok vode od sigurnosnog ventila do bojlera. Uz pomoć mešača, koji je ugrađen u bateriju, koji kombinuje i spaja toplu i hladnu vodu.

Koju vrstu baterije treba da ugradite, zavisi od tipa vodovodne instalacije, konkretno od vrste i pozicije bojlera. To znači da prvo što morate da utvrdite je na koji način je vaš dovod instaliran, odnosno, gde se nalazi bojler u odnosu na sudoperu. Ukoliko je vaš bojler ispod sudopere, onda je u pitanju niskomontažni bojler sa niskim pritiskom. Tada vam je potrebana slavina za sudoperu sa tri cevi. Baterije sa tri cevi su predviđena za montažu na bojler sa plastičnim kazanom ili bojler sa niskim pritiskom. Dakle ne vezuju se direktno na mrežu.

kludi slavina za sudoperu sa tri cevi

Protočni bojleri ne akumuliraju toplu vodu i uglavnom su manjih dimenzija. Rade pod pritiskom vodovodne mreže, manjih su dimenzija pa su zato praktični za upotrebu u kuhinjama.

Kako funcioniše baterija sa tri cevi?

Baterija sa tri cevi ima jedan dovod vode. To znači da ne može da se zapuši jedna rupa da bi radila kao slavina sa dve cevi. Kroz taj jedan dovod, nazovimo je CEV1, ide hladna voda u slavinu. Kada pustimo toplu vodu na slavini, ona omogući protok hladne vode pod pritiskom iz mreže, koja dolazi iz CEV1 u CEV2. CEV2 je veza između slavine i bojlera. Pritisak kontrolišemo tako što slabije ili jače odvrnemo ili pomeramo ručicu na slavini. Hladna voda gura toplu vodu iz bojlera putem CEV3 nazad do slavine. Ako pustimo na slavini samo hladnu vodu onda ta voda ide direktno iz CEV1, ne prolazi kroz bojler.

Pravilan raspored cevi u bateriji sa tri cevi je:

●    Hladna voda iz zida u na slavinu

●    Hladna voda iz slavine u bojler

●     Topla voda iz bojlera u slavinu

U slučaju da je topla voda sprovedena direktno iz vodovoda, odnosno centralnog bojlera, onda je u pitanju visoki pritisak. Takav instaliran bojler, zahteva bateriju sa dve cevi.

Danas međutim postoje i novi protočni bojleri koji rade pod pritiskom i koji omogućuje instalaciju slavine sa dve cevi i ako je pozicioniran ispod slavine u kuhinji. Međutim kada je u pitanju model sa plastičnim kazanom, onda je neophodno koristiti bateriju za nizak pritisak, odnosno bateriju sa tri cevi.

Moderne baterije sa tri cevi su najčešće jednoručne, ali takođe se na našem tržištu mogu pronaći i one sa dve ručice. Postoje ovakve slavine za kuhinju i sa izvlačećim tušem, koje imaju veliku prednost, što se tiče praktičnosti, u odnosu na standardne bez tuša. Slavine sa crevom koje se izvalči, povećavaju raspon manipulisanja. Mogu da očiste svaki ćošak sudopere. Visina slavine određuje prostorni konfor pri pranju sudova.

Baterija sa dve cevi

Za razliku od baterije sa tri cevi, kod koje imamo samo jedan ulaz, bateriji sa dve, imaju dva ulaza u slavinu. Jedan za toplu i jedan za hladnu vodu. To znači da baterija sa tri cevi ne može da se koristi kao baterija sa dve. Za bateriju sa dve cevi je potrebno da je voda sprovedena direktno iz vodovoda odnosno iz centralnog bojlera. Tada je reč o visokom pritisku. Bojleri sa visokim pritiskom su visokomontažni bojleri i ukoliko su male zapremine, nalaze se neposredno iznad sudopere ili lavaboa. Većina bojlera koji se instaliraju u kupatilu su pod pritiskom. To lako možete utvrditi tako što proverite da li bojler ima sigurnosni ventil. Ako ga ima, onda je zasigurno pod pritiskom i to znači da vam je za lavabo potrebna baterija sa dve cevi.

baterija sa dve cevi

Na našem tržištu postoji veći izbor baterija sa dve cevi. U pitanju je industrijski standard, pa mogu biti različitih visina, boje, dizajna. Postoje i fleksibilne, koje omogućavaju da se telo postavi u različitim položajima i tako olakša njihovo korišćenje. I ove baterije se proizvode u kombinaciji sa izvlačećim tušem, koji svoju primenu ima u kuhinjama.

Ukoliko ste pažljivo pročitali tekst, spremni ste da samostalno odaberete savršenu bateriju u skladu sa vašim potrebama, željama i ukusom. Svaka od njih mora da omogući nesmetan protok hladne i tople vode, što im je primarna funkcija, ali i izgled baterije je danas od posebnog značaja i zahteva praćenje trenutnih trendova u svetu ili vašeg stila. Diplon Kupatla u ponudi ima zavidan asortiman, kako baterija sa dve cevi, tako i onih sa tri. Njihov moderan dizajn i prefinjene linije će zadovoljiti i one sa najistačanijim ukusom, kao i najveće poznavaoce svetskoh trendova u ovoj oblasti. One stilizovane vam omogućavaju da uredite kuhinju do najsitnijih detalja i pružaju vam osećaj uživanja pri svakodnevnom korišćenju. Pritom, određeni modeli vam korišćenjem uštede i novac, ukoliko imaju ugrađene perlatore sa sistemom za kontrolu protoka vode. Olakšano i brže podešavanje temperature vode takođe će vam uštedeti novac.

Sada se slobodno prepustite avanturi odabira savršene baterije. Kvalitet naših baterije je za nas imperativ kao i pružanje podrške pri kupovini. Svaka od slavina je osigurana garantnim listom, što pruža dodatnu sigurnost i zaštitu pri kupovini. Uživajte!

Preporučujemo

Sačuvano u omiljne
Diplon baterija za sudoperu sa 3 ceviJednoručna stojeća slavina za sudoperuInstalacija ...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
5.500,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Diplon baterija za sudoperu ST2557LJednoručna stojeća slavinaSa izvlačećim tušemSa tri ...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
8.560,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Diplon baterija za sudoperu ST0317-2/3Sa tri spojna brinoks creva, za niskomontažni boj...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
4.790,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Baterije za sudoperu KL 428090578
Kludi Bingo Star baterija sa sudoperu za bojler niskog pritiskaTip baterije: Jednoručna...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
22.470,00 RSD

Slični članci

30.
Mar.
2023.
Renoviranje kupatila
Kada vam curi slavina nije jedino rešenje kupovina nove. U ovim situacijama najčešće je problem mešač. Kako zameniti mešačku glav...
25.
Sep.
2020.
Renoviranje kupatila
Na prvi pogled opremanje kupatila deluje jednostavno - izaberemo pločice, elemente i radnu površinu, bateriju i uređaje, ali... Kako uklopiti svaki de...
08.
Oct.
2018.
Renoviranje kupatila
Dalje u tekstu saznajte šta su to EK ventili, čemu služe i, što je najvažnije, kako da ih privremeno zamenite kada vam se majstor ne javlja, a ...

Ostali komentari

  • DRAGAN
    DRAGAN

    postovani,cuo sam da visoko pritisnibojleri mogu normalno da rade i na baterijama sa 3 cevi,da li je to tacno

    19.01.2024. 14:47
  • Diplon Kupatila
    Diplon Kupatila

    Poštovani, visokopritisni bojleri se mogu montirati na bateriju sa tri cevi, ali bi svakako bilo najbolje da se konsultujete sa svojim majstorom u vezi sa konkretnom situacijom, a možete se obratiti i našim serviserima na 011 22 50 540 ili servis@diplon.rs. Pozdrav!

    22.01.2024. 09:48
  • Branislav
    Branislav

    Treba da kupimo bateriju za sudoperu u kuhinji. Pitanje je da li da uzimamo bateriju sa tri cevi ili sa dve cevi? Vec smo kupili protocni bojler Vaillant miniVED visokopritisni H 4/3 koji ce biti ugradjen ispod sudopere. Sudopera je Sandonna sudopera HD4050. Treba li za to onda slavina za sudoperu sa tri cevi? Sta Diplon moze da ponudi u tom smisu (u zlatnoj/bronza boji)? Molim vas za odgovor.

    28.11.2023. 13:34
  • Diplon Kupatila
    Diplon Kupatila

    Poštovani, za taj model bojlera potrebna Vam slavina sa dve cevi. Naš asortiman možete pogledati klikom na link. Tu smo za sve dodatne informacije. Pozdrav!

    28.11.2023. 15:49
  • Jovan
    Jovan

    Poštovani, kakva baterija ide na bojler Ariston ANDRIS LUX 6 UR EU? Unapred hvala.

    08.11.2023. 21:52
  • Diplon Kupatila
    Diplon Kupatila

    Poštovani Jovane, za taj model bojlera odgovarajuća je baterija sa tri cevi. Modele iz našeg asortimana možete pogledati na linku. Tu smo za sve dodatne informacije. Pozdrav!

    13.11.2023. 10:09
  • Goran
    Goran

    Poštovani, Da li za bespritisni visokomontažni bojler u kuhinji može na slavinu da se montira mrežica ili dodatno crevo sa mrežicom (sitom)?

    08.10.2023. 14:45
  • Diplon Kupatila
    Diplon Kupatila

    Poštovani. za bojlere bez pritiska preporučuje se da protok vode u slavini bude što slobodniji, odnosno sa što ređim sitom. Tu smo za sve dodatne informacije. Pozdrav!

    09.10.2023. 08:52
  • Nemanja
    Nemanja

    Postovani, koju slavinu sa izvlacecim tusem mi preporucujete za niskomontazni prelivni bojler?

    23.06.2023. 19:02
  • Diplon Kupatila
    Diplon Kupatila

    Poštovani, izbor slavina za sudoperu sa tušem možete pogledati klikom na link. One su pogodne za montažu na niskomontažni bojler koji je pod pritiskom. Prilikom izbora najbolje je da se konsultujete sa svojim majstorom. Tu smo za sve dodatne informacije. Prijatan dan!

    27.06.2023. 09:19
  • Marko
    Marko

    Diplon Kupatila Poštovani, hvala Vam na javljanju. Bateriju sa tri cevi morate povezati na bojler pod pritiskom, ukoliko se montira ispod sudopere, ili na bojler iz kupatila. Tu smo za sve dodatne informacije. Prijatan dan! Postovani, Da li to znaci da ovaj bojler od 10l moze ili ne moze? https://www.diplon.net/akumulacioni-bojleri/7380-termorad-bojler-10l-prohromski-niskomontazni Hvala unapred.

    20.04.2023. 14:51
  • Diplon Kupatila
    Diplon Kupatila

    Poštovani, navedeni bojler nema radni pritisak, stoga nije pogodan za bateriju sa tri cevi, ali Vam možemo predložiti drugi model - Termorad 10l niskomontažni sa radnim pritiskom od 0.6mPa. Specifikacije i cenu možete pogledati klikom na link. Nadamo se da smo bili od pomoći, tu smo za sve detalje. Prijatan dan!

    20.04.2023. 15:10
  • Marko
    Marko

    Postovani, Interesuje me da li vasa baterija za sudoperu (https://www.diplon.net/baterije-za-sudoperu/21446-baterija-za-sudoperu-sa-izvlacecim-tusem-3-cevi) moze da se koristi sa https://www.diplon.net/akumulacioni-bojleri/7380-termorad-bojler-10l-prohromski-niskomontazni za instalaciju u kuhinji? Bojler bi bio ugradjen ispod baterije. Hvala unapred.

    20.04.2023. 14:26
  • Diplon Kupatila
    Diplon Kupatila

    Poštovani, hvala Vam na javljanju. Baterije sa tri cevi morate povezati na bojler pod pritiskom, ukoliko se montira ispod sudopere, ili na bojler iz kupatila. Tu smo za sve dodatne informacije. Prijatan dan!

    20.04.2023. 14:47
  • Igor
    Igor

    Kod vas sam kupio bateriju za sudoperu Rosan sa dve cevi. Molim vas kazite mi koji podmontazni bojler bi isao uz nju. Hvala

    01.04.2023. 08:44
  • Diplon Kupatila
    Diplon Kupatila

    Poštovani, možemo Vam preporučiti akumulacioni niskomontažni bojler Metalac Mini EZV 10l bez pritiska, kao i protočni bojler Clage MCX4 4.4kW/230V. Klikom na link možete pročitati više o specifikacijama bojlera, a mi smo tu za sve dodatne informacije. Prijatan dan želimo!

    03.04.2023. 11:59
  • Ceca
    Ceca

    Kako prikljuciti sudomasinu na toplu vodu iz niskomontaznog bojlera sa 3 cevi koje idu u slavinu. Hvala

    11.08.2022. 11:55
  • Diplon Kupatila
    Diplon Kupatila

    Postovani sudomasina se prikljucuje samo na hladnu vodu. Srdacan pozdrav

    15.08.2022. 10:49
  • Tanja
    Tanja

    Kako se na ovoj slavinu sa 3 cevi sa tusem na izvlacenje prebacuje mlaz vode od normalnog na tus

    01.07.2022. 00:53
  • Diplon Kupatila
    Diplon Kupatila

    Postovani, ako na samoj bateriji postoji prebacivac onda se mlaz vode sa normalnog moze prebaciti na tus, ta mogucnost ne postoji kod svih baterija Srdacan pozdrav

    01.07.2022. 10:09
  • Milena
    Milena

    Zdravo, Zanima me konkretno koji bojleri (npr. proizvođač, ili artikal koji imate na stanju) koji se montiraju ispod sudopere, se mogu upariti sa slavinom sa dva creva? Da li su one savitljive slavine kojih ima u više raznih boja, da sva ili tri creva? Hvala na odgovoru

    14.08.2021. 12:32
  • Diplon Kupatila
    Diplon Kupatila

    Pozdrav, da li se koristi baterija sa dve cevi ili baterija sa tri cevi, kod niskomontažnog bojlera, zavisi od toga da li je on pod pritiskom. Ovde možete pogledati ponudu: https://www.diplon.net/bojleri/niskomontazni savitljive slavine sa lulom u boji su sa dve cevi.

    19.08.2021. 15:02
  • Vasa
    Vasa

    Da sam ovo pročitao pre par dana, ne bih se dva puta vraćao do prodavnice i menjao slavinu.:)

    01.03.2021. 09:15