Renoviranje kupatila
30.03.2023.

Kako zameniti mešač na slavini

Mešačka glava ili kertridž je mehanizam unutar tela baterije koji meša hladnu i toplu vodu. Keramički mešač čine dva mala diska od keramike koja su detaljno ispolirana tako da kada se postave jedan na drugi stvaraju vakuum koji ih održava spojenim. Na taj način se diskovi unutar kertridža pokreću bez trenja i maziva. Ova tehnika zamenila je tradicionalne umetke – virble – sa gumenim delovima koji su se trošili usled uticaja temperature, trenja, kamenca i fizičke sile korisnika.

Šta je mešačka glava?

Mešačka glava je glavni i najfunkcionalniji deo jednoručne baterije. Slavina može biti dotrajala i neodržavana, ali i takva još uvek služi svrsi. Kada se mešač pokvrati, ona gubi svoju osnovnu funkciju. Kada dođe do kvara, ne mora se menjati čitava česma, već samo mešačka glava, što drastično smanjuje troškove održavanja.

Kertridž se smatra potrošnim materijalom i ima manji vek trajanja od tela baterije. Direktran kontakt sa vodom često dovodi do curenja i pucanja usled taloženja kamenca.

Dobra stvar kod jednoručnih baterija jeste jednostavna sanacija jedinog dela koji može da se popravi – mešačke glave. Prilikom kvara ili curenja neophodno je jednostavno zameniti mešač i vratiti sve na svoje mesto. U nastavku teksta možete saznati kako se menja mešačka glava, korak po korak.

kako zameniti mesac na slavini

1. Skinite ručicu sa tela baterije

Menjanje mešača nije komplikovan proces. Koriste se bazični alati, te nema dodatnih troškova oko nabavke specijalnih alatki. Za menjanje mešačke glave neophodni su vam skalpel, šrafciger i francuski ključ. Prvi korak je skidanje ručice baterije. Potrebno je da oslobodite ručicu od tela baterije i same mešačke glave, jer je pričvršćena za mešač šrafom. Šraf za odvrtanje može se naći na pregibu ručice i tela baterije, ispod obeleživača za toplotu vode ili na poleđini baterije, sve zavisi od modela. Neophodno je samo da skinete poklopac sa šrafa i odvrnete ga.

zamena mesacke glave

2. Odvrnite ukrasnu i glavnu maticu

Kada ste skinuli poklopac, dolazite do ukrasne matice, odnosno prstena koji skriva glavnu maticu i koja je spona između ručice i tela. Ukrasnu maticu možete odvrnuti samostalno bez alata. Kada ste odvrnuli ukrasnu maticu, došli ste do glavne matice, koja drži čitavu konstrukciju povezanom. Glavna matica je čvrsto povezana za samu slavinu i morate je odvrnuti francuskim ključem.

mjesalica za slavinu

3. Stari mešač zamenite novim

Nakon skidanja obe matice dolazi se do mešača koji možete izvući bez alata. Prilikom kupovine novog mešača morate obratiti pažnju na prečnik, odnosno veličinu. Prvobitni kertridž neophodno je zameniti novim istih dimenzija. Na svakom mešaču postoje dve plastične izbočine koje su tu da bi samu glavu držale na jednom mestu i kako ne bi došlo do rotiranja. Dve plastične izbočine moraju upasti u okrugle žljebove u slavini, koji se vide na fotografiji. 

zamjena kartuše na slavini

4. Vratite glavnu maticu

Kada ste novu mešačku glavu stavili na mesto prethodne, potrebno je vratiti ponovo sve na svoje mesto. Pažljivo vratiti glavnu maticu i čvrsto stegnuti francuskim ključem. Jako je važno da obratite pažnju tokom zavrtanja prstena, kako ne bi došlo do neravnomernog podešavanja i stvaranja lufta između žljebova.

kartuša zamena

5. Čvrsto stegnite ukrasnu maticu

Preko glavne matice vraća se ukrasna matica koju možete samostalno vratiti na svoje prvobitno mesto. I u ovom slučajnu je važno da se prsten ravnomerno postavi na površinu, kako se ne bi stvorio luft.

mešač zamena

6. Vratite poklopac na vrh 

Preko obe matice dolazi poklopac ili kapa slavine, kako je još nazivaju. Ručicu baterije potrebno je pričvrstiti ponovo šrafom uz pomoć šrafcigera.

zamjena mešalice na slavini

7. Pričvrstite ručicu šrafom

Važno je da snažno zategnete konstrukciju, jer ona povezuje poklopac sa telom baterije i pomeranjem levo i desno obezbeđuje toplu i hladnu vodu prilikom podizanja na gore. Kada se uverite da ste sve pritegli, vratite masku šrafa na mesto. 

zamena mesacke glave

Naša preporuka

Voda može zadati mnoge muke sa kojima nekada ne možete samostalno da se izborite i koje ne smete olako shvatati. Kada niste sigurni u to kako da rešite neki problem, bolje je da pozovete stručno lice koje će sanirati sve kvarove sa sigurnošću.

Naš servis ovlašćen je za održavanje proizvoda Diplon brenda. Ukoliko posedujete Diplon bateriju i došlo je do kvara, možete pozvati naš servisere na 011 22 50 540 koji mogu izaći na teren u najkraćem mogućem roku. 

Posetite naš maloprodajni salon Diplon Kupatila na adresi Grmeč 1 Nova 15, gde će vam naše kolege pružiti sve neophodne informacije i savete u vezi sa opremanjem kupatila. 

Preporučujemo

Sačuvano u omiljne
Mešačke glave ST2512 VALVE
Diplon keramički mešač za baterije ST2512, ST2592 i ST2562Prečnik mešača: Ø35mmVisina c...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
360,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Mešačke glave ST2522 VALVE
Diplon keramički mešač za baterije ST2522Prečnik mešača: Ø35mmVisina celog mešača: 70mm...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
360,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Mešačke glave ST03A03 35
Diplon keramički providni mešač za baterijePrečnik mešača: Ø35mmVisina celog mešača: 56...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
360,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Mešačke glave RD-VALVE CORE
Diplon keramički mešač baterije za hladnu voduPrečnik mešača: Ø26mmVisina celog mešača:...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
210,00 RSD

Slični članci

02.
Dec.
2023.
Brendovi kupatilske opreme
Svi kvaliteti Kludi brenda pre svega su prepoznati od strane i više nego zadovoljnih kupaca, a naročito onih sa prefinjenim ukusom. Kludi je priznat z...
08.
Nov.
2023.
Renoviranje kupatila
Ventil za vodu je jedan od najvažnijih komponenti vodovodnog sistema svakog doma. On omogućava kontrolu i regulaciju protoka vode, zato je veoma važno znati ...
22.
Jun.
2022.
Renoviranje kupatila
Sigurnosni ventil za bojler povećava bezbednost u vašem kupatilu i njegovom redovnom proverom obezbeđuje se dug i funkcionalan radni vek bojlera.
Trenutno nema komentara