Renoviranje kupatila
08.10.2018.

Sve što treba da znate o EK ventilima

Detalji čine dom, sitnice nam ispunjavaju dane, ali ponekad te male stvari umeju neočekivano i da upropaste idilu. Ovaj put mislimo na situacije kada vam procuri veš mašina, vodokotlić, mašina za pranje sudova, ili bilo šta od mnogih aparata na vodu koje danas koristimo u kuhinji ili kupatilu.

Svi smo se ponekad zatekli u takvim neprilikama i obično se to desi tokom vikenda kada ne možete da dobijete niti jednog majstora. Ono što bi moglo donekle da spasi situaciju jeste zavrtanje dovoda vode ili ventila. U jednom domaćinstvu ima mnogo ventila a danas ćemo vas upoznati sa dizajnima i namenom EK ventila.

ventili za vodu

Šta je EK ventil?

EK ventil je adapter sa dvostrukim navojima koji se koristi za kreiranje tačke odvoda ili izliva u vašem vodovodnom snabdevanju. U sklopu EK ventila se nalazi ručica koja može zaptivati protok tečnosti unutar petlje. Aktivira se ručno, po potrebi.

EK ventili mogu biti metalni, mesingani, sa filterom, sa jednim ili dva priključka. Na tržištu danas postoje mnogi proizvodjači i brendovi EK ventila a mi vam savetujemo da svakako uzimate samo one najkvalitetnije. Najčešća primena EK ventila je prilikom instalacije vodokotlića na vodovodni sistem i potrebno je razlikovati ih od glavnog sigurnosnog ventila i regularnih ventila.

Koje sve EK ventile srećemo u domaćinstvu?

EK ventil se pored već pomenute primene pri instalaciji vodokotlića može koristiti i za veš mašinu, mašinu za sudove i kao sastavni deo slavine. Dimenzije navoja varijaju stoga treba biti pažljiv kod zamene dotrajalih delova. Neki od njih čak sadrže i filter za čišćenje kamenca; pomoći nikad dosta.

Zamena EK ventila?

Ispravnost EK ventila je važna koliko i svih ostalih ventila u domaćinstvu. Njihova preventivna zamena trebalo bi da bude vaš prioritet ukoliko želite da izbegnete katastrofalne posledice a pri tome mislimo na poplavu kuhinje, kupatila pa i ostatka kuće, koja je zagarantovana ukoliko su ventili dotrajali, i samo je pitanje vremena dok ne usledi najgori mogući scenario.

EK ventil i ostali ventili su konstantno pod velikim pritiskom i s vremenom mogu da korodiraju. Ono što može da krene po zlu usled dotrajalog ventila osim curenja vode jeste da ventil pukne ili se slomi. U svakom slučaju savetujemo vam da pozovete osobe nadležne za ovu delatnost- vodoinstalatere, i da se nikako sami ne upuštate u popravku.

Dakle, zamena EK ventila je potrebna u sledećim situacijama

●    Preventivna zamena usled starog ventila

●    EK ventil koji je sumnjivog kvaliteta i cene

●    Ventil koji je korodirao

●    Ventil koji ne naleže dobro

Mogući problemi sa EK ventilom i ostalim vodovodnim ventilima

Pošto su vodovodni ventili konstantno pod velikim pritiskom, kada dodje do pucanja ili lomljenja, voda se pod velikim pritiskom i velikom brzinom izliva u domaćinstvo. Jedna od prvih stvari koje je potrebno da znate jeste gde vam se nalazi glavni sigurnosni ventil i da ga zavrnete.

Ukoliko je problem nastao baš kod njega onda imate hitnu situaciju i potrebno je pozovete nadležne osobe za pomoć. Gora situacija od ove je da se sve ovo desi dok u stanu ili kući nema nikog. Zato je potrebno na vreme zameniti dotrajale ventile. Kada menjate jedan proverite i sve ostale.

Još jedna nezgodna situacija usled izlivanja vode u stan ili kuću jeste strujni udar i požar.

Usled dotrajalosti, velikog pritiska i ignorisanja nekih manjih nagoveštaja može da dodje i do pucanja same cevi u zidu gde problem dobija malo šire razmere.

EK ventil zajedno sa ostalim ventilima čini deo vodovodne mreže u vašem domaćinstvu. Potrebno ih je redovno održavati kako biste obezbedili siguran dom. Nadamo se da smo uspeli da vam približimo ovaj proizvod i njegovu namenu.

Preporučujemo

Sačuvano u omiljne
Ventili VA7906
Diplon Ek ventilZa priključak 1/2, 3/8Ventili za kuhinju i kupatilo
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
370,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Ventili ARCO 00738MAC
Arco Ek ventil A-80 MAC sa filteromZa čišćenje kamenca dimenzije 1/2x3/8 antical, hromi...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
1.330,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Ventili ARCO 02402MAC
Arco Ek ventil mini sa filteromProtiv kamenca GV MAC 1/2X3/8 hromiranišpanski proizvođa...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
950,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Ventili IS H2092AA
Ideal Standard Glance Jado Ek-ventilPromer: 1/2Dužina: 10.9cm
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
1.500,00 RSD

Slični članci

08.
Nov.
2023.
Renoviranje kupatila
Ventil za vodu je jedan od najvažnijih komponenti vodovodnog sistema svakog doma. On omogućava kontrolu i regulaciju protoka vode, zato je veoma važno znati ...
22.
Jun.
2022.
Renoviranje kupatila
Sigurnosni ventil za bojler povećava bezbednost u vašem kupatilu i njegovom redovnom proverom obezbeđuje se dug i funkcionalan radni vek bojlera.
25.
Jul.
2020.
Uređenje kupatila
Baterija sa tri cevi ili sa dve cevi? Ako ste ikad renovirali ili menjali slavinu u kuhinji, ovo je neizbežno pitanje. Sve potrebno predznanje za kupovinu no...
Trenutno nema komentara

Renoviranje kupatila

Kupatila u potkrovlju
Renoviranje kupatila
29.01.2024.
Kako zavrnuti ventil za vodu
Renoviranje kupatila
08.11.2023.
Kako ukloniti kamenac
Renoviranje kupatila
20.06.2023.
Kako zameniti mešač na slavini
Renoviranje kupatila
30.03.2023.