Renoviranje kupatila
22.06.2022.

Sigurnosni ventil za bojler, dodatna zaštita

Sigurnosni ventil za bojler je element koja igra ključnu ulogu u održavanju bezbednosti i funkcionalnosti bojlera. Ovaj ventil je odgovoran za regulisanje pritiska u bojleru, sprečavajući da pritisak pređe sigurne granice i potencijalno izazove ozbiljne rizike. Saznajte sve o sigurnosnim ventilima, kako proveriti njegovu ispravnost, koji je postupak pražnjenja bojlera preko ventila i kada i kako zameniti ovu sigurnosnu komponentu.

sigurnosni ventil za bojler

Šta je sigurnosni ventil za bojler?

Sigurnosni ventil je mehanička komponenta smeštena na bojleru koja ima zadatak da reguliše pritisak unutar bojlera. Kada pritisak unutar bojlera pređe određenu sigurnu granicu, ovaj ventil automatski otpušta višak pritiska, sprečavajući tako potencijalne eksplozije ili oštećenja bojlera.

Da li svaki bojler poseduje sigurnosni ventil?

Sigurnosni ventil stavlja se na bojlere koji su pod pritiskom, odnosno, ne stavlja se na bojlere manjih litaža, koji nisu pod pritiskom, što bi bili neki bojleri za kuhinju.

Sigurnosni ventil je nepovratni ventil

Zašto curi sigurnosni ventil na bojleru?

Već smo rekli da je sigurnosni ventil tu kako bi regulisao pritisak, ali nismo objasnili kako dolazi do tog pritiska. Sama vodovodna mreža ima pritisak od oko 3-4 bara. Nakon što voda uđe u sistem bojlera i uključe se grejači, ona počinje da se zagreva, a samim tim i širi. Toplota stvara pritisak koji se mora nekako osloboditi. Tu je leži ključna uloga sigurnosnog ventila – oslobađanje viška pritiska iz bojlera kako ne bi došlo do eksplozije. Zato stručnjaci savetuju da temperaturu bojlera nikada ne držite na maksimalnoj, kako ne bi došlo do pregrevanja (ukoliko vaš bojler ima 3 zadata nivoa rada, preporuka je da uvek držite na 2). Do curenja može doći usled visokog pritiska u vodovodnoj mreži. U tom slučaju najbolje rešenje je montaža, ugradnja regulatora pritiska. Na internetu možete pronaći informaciju da ovaj problem možete rešiti jednostavnim zavrtanjem glavnog ventila. Time ne činite ništa, samo smanjujete dovod, ali ne i pritisak, stoga se ne preporučuje.

Prilikom oslobađanja pritiska iz bojlera može doći do kapanja iz samog ventila, što je indikator ispravnosti, odnosno uspešnosti ispuštanja pritiska. Svakako, ukoliko primetite nešto neobično, najbolje je da se posavetujete sa svojim majstorom.

Kako proveriti ispravnost ventila?

Ispravnost sigurnosnog ventila ogleda se u sledećim situacijama: održava pritisak u vodovodnoj mreži, izjednačava pritisak u bojleru, radi samo u jednom smeru (nepovratan je, pušta samo na jednu stranu). Kada je ventil neispravan on vraća vodu u vodovodni sistem i na taj način taloži više kamenca, što vodi ozbiljnim kvarovima. Iz tog razloga je važno proveravati s vremena na vreme da li je sigurnosni ventil ispravan, odsnosno da li je nepovratan. Proveru je najbolje da izvrši stručno lice, kako ne bi došlo do nezgode ili greške.

Kada i kako zameniti sigurnosni ventil?

Sigurnosni ventil je komponenta koja se s vremenom može istrošiti ili oštetiti. Preporučuje se da se sigurnosni ventil zameni, ako primetite bilo kakve znakove nefunkcionalnosti tokom provere ili pražnjenja bojlera. Zamena ventila treba da se obavi od strane stručnog servisera. Najbolje je pronaći ovlašćeni servis za brend bojlera koji posedujete, kako bi se osigurala pravilna instalacija i funkcionalnost.

Sve što treba da znate o ek ventilima

Razlika između ek ventila i sigurnosnog ventila kod bojlera

Ek ventil i sigurnosni ventil su dve vrste ventila koje se koriste u bojlerima sa različitim funkcijama. Ek ventil radi pasivno, omogućavajući vodi da ulazi ili izlazi iz bojlera, u zavisnosti od promena u pritisku i temperaturi. Sigurnosni ventil ima aktivnu ulogu u oslobađanju viška pritiska kada se dostigne unapred određena granica. To se postiže automatski, bez potrebe za intervencijom korisnika. EK ventil je odgovoran za regulaciju pritiska tokom normalnog rada bojlera, dok je sigurnosni ventil ključan za oslobađanje viška pritiska kako bi se održala sigurnost bojlera i okoline.

Sigurnosni ventil za bojler je neophodna komponenta koja obezbeđuje bezbednost i funkcionalnost bojlera. Redovna provera ispravnosti ventila, pravilno pražnjenje bojlera i zamena ventila kada je to potrebno čine ključne korake u održavanju vašeg bojlera u optimalnom stanju. Održavanje i pažnja prema ovom ventilu doprinose dugovečnosti bojlera i bezbednosti vašeg doma.

Preporučujemo

Sačuvano u omiljne
MT
Ventili AND 440201515
Ugaoni ventil projekt 1/2-1/2Ventili za kuhinju i kupatilo
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
490,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Ventili VA7906
Diplon Ek ventilZa priključak 1/2, 3/8Ventili za kuhinju i kupatilo
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
370,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Ventili ARCO 02402MAC
Arco Ek ventil mini sa filteromProtiv kamenca GV MAC 1/2X3/8 hromiranišpanski proizvođa...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
950,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Ventili KOMAK34002
Komak sigurnosni ventil za bojler 1/2Tip B S/U
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
1.100,00 RSD

Slični članci

08.
Nov.
2023.
Renoviranje kupatila
Ventil za vodu je jedan od najvažnijih komponenti vodovodnog sistema svakog doma. On omogućava kontrolu i regulaciju protoka vode, zato je veoma važno znati ...
25.
Feb.
2021.
Uređenje kupatila
Zagrevanje vode prilagođeno vašim potrebama uštedeće vam vreme, energiju i novac. U našoj ponudi možete pronaći bojlere brendova Ar...
25.
Jul.
2020.
Uređenje kupatila
Baterija sa tri cevi ili sa dve cevi? Ako ste ikad renovirali ili menjali slavinu u kuhinji, ovo je neizbežno pitanje. Sve potrebno predznanje za kupovinu no...
Trenutno nema komentara

Renoviranje kupatila

Kupatila u potkrovlju
Renoviranje kupatila
29.01.2024.
Kako zavrnuti ventil za vodu
Renoviranje kupatila
08.11.2023.
Kako ukloniti kamenac
Renoviranje kupatila
20.06.2023.
Kako zameniti mešač na slavini
Renoviranje kupatila
30.03.2023.