Uređenje kupatila
25.02.2021.

Bojleri i kazani, kako odabrati pravi model

Kada biramo bojler, potrebno je uzeti u obzir sve mogućnosti. Zagrevanje vode prilagođeno vašim potrebama uštedeće vam vreme, vodu i energiju, na kraju i novac. Da bi odabrali pravi model, upoznajte se sa osnovnim podelama bojlera.

Diplon u ponudi ima bojlere proizvođača Ariston, Bosch, Gorenje, Termorad, Muller i Metalac.

bojleri cena

Vrste bojlera po načinu rada

Akumulacioni bojleri

Potisni bojleri sa akumulacijom, odnosno veliki bojleri su najčešće zapremine od 30 do 100 litara. Obično se montiraju u kupatilima i rade pod pritiskom vodovodne mreže. Na sistem su povezani sa dve cevi, direktno u zidu. Bojleri sa akumulacijom se napune vodom, koja se zagreva, a zatim koristi kao topla voda. Akumulacioni bojleri se dele na prohormski bojleri i inox bojleri, a po načinu montaže mogu biti horizontalni ili vertikalni. Najčešće su bojleri za kupatilo.

zidni bojleri za kupatilo

Prelivni bojleri

Prelivni bojleri sa akumulacijom, odnosno malolitražni bojleri su najčešće zapremine do 15 litara. Obično se montiraju u kuhinjama, ispod (podgradni, niskomontažni) ili iznad (nadgradni, visokomontažni) slavine. Bojleri ove vrste dele sa na bojlere niskog i visokog pritiska. Bojleri niskog pritiska rade bez pritiska, i za ovaj tip bojlera se koriste slavine sa tri cevi. Bojler se vezuje direktno na bateriju, gde se dve cevi povezuju na bojler, a treća kao veza sa sistemom, direktno u zid. Bojleri sa akumulacijom se napune vodom, koja se zagreva, a zatim koristi kao topla voda.

Protočni bojleri

Protočni bojleri bez akumulacije su manjih dimenzija, najčešće sa snagom između 10-18Kw. Rade pod pritiskom vodovodne mreže, a na sistem su povezani sa dve cevi, direktno u zid. Dele se na niskomontažne i visokomontažne. Bojleri bez akumulacije se ne pune vodom, već greju vodu trenutno, dok prolazi kroz cevi bojlera. Snaga grejača kod protočnih bojlera je desetak puta veća od snage grejača kod bojlera sa akumulacijom, što im omogućuje da zagreju vodu dok prolazi kroz cev.

Odabir bojlera zavisi od više faktora. Na osnovu vaših potreba i zahteva odabraćete akumulacioni, prelivni ili protočni bojler. Funkcionalnost, dizajn i cenovni rang uglavnom zavise od brenda za koji se odlučite. Diplon Kupatila u ponudi imaju bojlere brendova Ariston, Bosch, Gorenje, Termorad, Muller. Kada se odlučite za model, primetićete da je različita cena za slične bojlere. Razlika je u vrsti kazana. Izrada kazana utiče na dugotrajnost i zaštitu od korozije.

Kazan za bojlere - vrste

Prohromski kazan

Prohrom, inoks (inox) ili rostfraj (rostfreier) su sinonimi za nerđajući čelik. Bojleri sa prohromskim kazanom predstavljaju premium kvalitet. Prohrom je čelik legiran hromom i niklom, koji je koroziono rezistentan i sterilan. Kazan izrađen od nerđajućeg čelika ne zahteva dodatnu zaštitu od korozije u vidu premaza. Bojler sa inox kazanom ima dug vek trajanja, fiziološki je neutralna i ne utiče na promenu bakteriološke i hemijske ispravnosti vode.

Emajlirani kazan

Emajlirani kazan za bojler se proizvodi od crnog čelika, uz nanošenje zaštitnog emajl sloja koji može biti staklo-keramički, kombinacija stakla i porcelana i slično. Svojstva emajliranog premaza su slična staklu, štite od korozije i obezbeđuje fiziološki i bakteriološki ispravnu vodu.

Polipropilenski kazan

Polipropilen je termoplastični polimer dodatak napravljen od kombinacije propilen monomera. Polipropilenski kazan zahvaljujući polistirenskoj izolaciji održava toplotu zagrejane vode. Koristi se za malolitražne bojlere, a garantuje fiziološki i bakteriološki ispravnu vodu koja može da se koristi za pripremu hrane.

plastični bojleri

Redovno održavanje

Glavni uzročnik taloženja kamenca su kvalitet vode kao i učestalost korišćenja bojlera. Za koju god vrstu bojlera i kazana da se opredelite, redovno održavanje je jednako preporučeno kako bi vaš bojler imao što duži vek trajanja.

Pored standardnih bojlera popularni su slim bojleri za kupatilo, posebno interesantni ukoliko imate malo prostora za postavljanje. Takođe, smart bojleri, koji prate vaše korišćenje i na osnovu toga vrše zagrevanje vode, i pored više cene od klasičnih, dugoročno su isplativi, jer znatno štede električnu energiju.

Saveti za korišćenje bojlera

●     podešavanje temperature na 55-60°C donosi uštedu u potrošnji električne energije

●     redovno uklanjanje kamenca i čišćenje smanjuje potrošnju električne energije

●     kod čestog korišćenja većih količina tople vode, preporučuje se konstantno uključen bojler

●     ispravne slavine i ventili donose uštedu u potrošnji vode

Preporučujemo

Sačuvano u omiljne
Bojleri 7736506566
Bosch Tronic 4000 T električni akumulacioni bojlerKapacitet: 75lSnaga grejača: 2000WVre...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
31.000,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Bojleri MET 109909
Metalac bojler Hydra MS 80lTip aparata: Akumulacioni bojlerMontaža: VertikalniKazan: In...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
27.360,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Bojleri MET 111444
Metalac bojler Hydra EZV HD 80lTip aparata: Akumulacioni bojlerMontaža: HorizontalniKaz...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
19.000,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Bojleri MI BT10L NM PRIT
Termorad prohromski bojler 10lKarakteristikeZapremina: 10 litaraMaterijal kazana: prohr...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
11.850,00 RSD

Slični članci

20.
Jun.
2023.
Renoviranje kupatila
Izazov suzbijanja taloženja kamenca - kako smanjiti kamenac u kupatilu na tuš ružama, ručicama i perlatorima, koja sredstva koristiti i očuvati f...
23.
Apr.
2019.
Brendovi kupatilske opreme
Bosch je nemački brend i jedna od najvećih industrijskih kompanija u proizvodnji bele tehnike za kupatila i domaćinstva, elektronike i druge opreme. Sigurno ...
24.
Apr.
2018.
Brendovi kupatilske opreme
Protočni bojleri su trenutno najefikasnije rešenje za zagrevanje vode u vašem domu. Utrošak struje je manji za do 40%, minimalno se talo...

Ostali komentari

 • Ljiljana
  Ljiljana

  Tesy bojleri za kuhinju,cisto prodavanje magle

  13.01.2022. 13:14
 • Dragan
  Dragan

  Samo prohromski kazan i zaboravićete kad ste kupili bojler!

  04.03.2021. 10:33