Renoviranje kupatila
08.11.2023.

Kako zavrnuti ventil za vodu

Ventil za vodu je ključna komponenta u vodovodnom sistemu svakog domaćinstva. Ventil omogućava kontrolu i regulaciju protoka i snabdevanja vodom. Otvoren ventil reguliše protok vode, dok zatvoren ventil u potpunosti zaustavlja dalji protok kroz sistem. Najčešće se postavljaju kao sredstvo za izolaciju i kontrolu pritiska u pojedinačnim delovima sistema, pa u idealnim uslovima imamo glavni ventil koji snadbeva celokupni stan ili kući i regulacione ventile koji regulišu celine poput etaža ili prostorija, sve do ventila koji regulišu dovod vode do pojedinačnih elemenata u kupatilu – baterija, bojler, vodokotlić.

Bezbedno i pravilno zavrtanje adekvatnog ventila je korisno umeće koje u vanrednim situacijama može sprečiti veće štete, a kod redovnog održavanja i sitnih popravki može imati praktičnu primenu. U slučaju havarije ili curenja, sprečite mogućnost poplave ili gubitka vode. Ukoliko ste u potpunosti upoznati sa vodovodnim sistemom i rasporedom ventila u svom domu, reakcija će biti brza, a intervencija efikasna, za razliku od situacije u kojoj panično jurite po kući tražeći gde je koji ventil i kako sprečiti štetu kada već dođe do problema.

ventil za vodu

Održavanje vodovodnog sistema

Redovna provera ventila može produžiti vek trajanja i očuvati efikasnost sistema. Kada primetite da se ventil teže zavrće i odvrće, da sitno propušta vodu ili je vlažan, savet je preventivno ga zameniti novim. Kod provere ventila, ako je blokirao (zapekao), koristite umerenu silu u pokušaju da ga odblokirate kako ne bi došlo do pucanja. Kod odabira novog ventila opredelite se za najkvalitetniji koji možete da priuštite, jer iako naizgled nebitni elementi, ventili u vodovodnom sistemu igraju ključnu ulogu kad je reč o bezbednosti i prevenciji.

Zatvaranje ventila za vodu

Zatvaranje ventila i zaustavljanje protoka vode u sistemu je prilično jednostavno. Potrebno je pomeriti polugu u suprotnom smeru od kazaljke na satu. Nakon toga na izlaznom elementu proverite da li je došlo do prekida protoka vode. Ventil je uspešno zatvoren dok nema vode, a ako dovod nije zaustavljen, proverite da li ste zavrnuli pravi ventil. Ukoliko i dalje nije zaustavljen protok vode, pokušajte da zavrnete ventil koji prethodi u sistemu.

Zamena ventila

Iako zamena ventila najčešće nije prezahtevan proces ukoliko imate adekvatan alat i predznanje, savet je da pozovete stručno lice koje će izvršiti intervenciju. Svaki mali propust može vam dugoročno izazvati veliki problem i materijalnu štetu, a komplikacije poput pucanja dotrajalih ventila prilikom skidanja mogu vas na duže vreme ostaviti bez vode. Ukoliko primetite da neki od ventila curi ili nije potpuno u funkciji, pozovite vodoinstalatera.

Upoznajte svoj vodovodni sistem i ek ventile na vreme, ukoliko u stanu ne posedujete glavni ventil za vodu, raspitajte se na koji način se reguliše zatvaranje sistema, u zgradama je to najčešće rešeno na nivou vertikala ili u centralnom šahtu. Redovno proveravajte ventile i budite spremni na to da ukoliko dođe i do najmanjeg problema možete odreagovati kao profesionalac i preventivno sprečite problem dok se ne pojavi stručno lice koje će sistem ponovo dovesti u funkciju.

Preporučujemo

Sačuvano u omiljne
MT
Ventili AND 440201510
Ugaoni ventil projekt 1/2-3/8Ventili za kuhinju i kupatilo
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
490,00 RSD
Sačuvano u omiljne
MT
Ventili AND 440401510
Ugaoni ventil sa filterom 1/2-3/8Ventili za kuhinju i kupatilo
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
660,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Ventili ARCO AC728MN
Arco ugaoni ventil za veš mašinu 1/2x3/4Ventili za kuhinju i kupatilo
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
950,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Ventili GR 22037000
Grohe ek ventil 1/2 - 3/8 sa holenderomZidni spoj 1/2Izlazni navoj 3/8Sa kompresijskom ...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
820,00 RSD

Slični članci

30.
Mar.
2023.
Renoviranje kupatila
Kada vam curi slavina nije jedino rešenje kupovina nove. U ovim situacijama najčešće je problem mešač. Kako zameniti mešačku glav...
23.
Feb.
2019.
Lifestyle kupatilo
Voda je izvor života. Koristimo je svakodnevno, možda je i više uzimamo zdravo za gotovo nego što bi trebalo, a da li se ikada zapitamo koliko ...
08.
Oct.
2018.
Renoviranje kupatila
Dalje u tekstu saznajte šta su to EK ventili, čemu služe i, što je najvažnije, kako da ih privremeno zamenite kada vam se majstor ne javlja, a ...
Trenutno nema komentara