Lifestyle kupatilo
24.12.2018.

Biljke za kupatilo - unesite dašak svežine

Kupatilo je prostorija kao i svaka druga u kući, ali ponekad joj fali malo duše, vazduha, svežine, jer su to neretko prostorije koje nemaju uvek veliku količinu dnevne svetlosti. Upravo tu svežinu i drugu dimenziju jednog prostora za opuštanje donose biljke.
Kod nas u zemlji polako postaje moderno da biljke za kupatilo krase prostoriju, iako je to do skoro bilo veoma neoubičajeno. Danas, u brojnim restoranima, kafićima i hotelima možete da primetite da njihova kupatila odišu modernim dizajnom i imaju dosta biljaka koje prostoru daju drugačiju notu. Iako kupatilo jeste prostor sa uglavnom manjkom svetlosti i velikim procentom vlažnosti vazduha nekim biljkama baš to prija.

Biljke koje su najpogodnije za vaše kupatilo

Aloe vera

Kraljica kozmetike zaslužuje da živi u carstvu iste, zar ne? Ova biljka je bukvalno stvorena da živi u uslovima koje joj pruža ovaj prostor, ona zahteva minimalno održavanje, voli svetlost, ali ne direktnu, a ako vam zatreba pomoćnik za pravljenje domaće kozmetike tu vam je na dohvat ruke.

biljke za kupatilo aloe vera

Orhideja

Ukoliko želite da vam kupatilo izgleda bukvalno kao iz bajke, orhideja je prava stvar da mu da tu notu. Prodisaće, izgledaće elegantnije, prirodnije i daće mu taj neki wow faktor koji gotovo ni jedna druga biljka ne može da pruži. Ona je za vas koji uživate u lepoti prirode i želite da je prenesete upravo takvom u svoj dom.

biljke za kupatilo orhideja

Paprat

Već je poznato da je ovo biljka koja uživa u vlažnosti vazduha, koja se ne buni kada se temperatura u prostoru često menja i kojoj ne treba puno pažnje, a za uzvrat daje mnogo. Možete okačiti saksiju koja će visiti sa zida ili vrata, staviti je pored ogledala da sama bira put kojim će se širiti ili u neku lepu veliku saksiju koja će imati svoj poseban ugao da mu se divi svako ko uđe.

sobne biljk za kupatilo

Begonija

Još jedna carica vlage je begonija koja ne samo da podnosi vlažnost nego joj čak i više prija. Najbolje raste i razvija se u zatvorenom prostoru, osvtljenje joj nije od primarnog značaja, a ova kraljica tropskih šuma zaista izgleda veličanstveno. Njenom divnom cvetu koji dolazi u beloj, crvenoj, narandžastoj ili žutoj boji (može biti čak i šatirana) nikako ne prija direktno svetlo pa je to čini izmišljenim detaljem za vaše kupatilo iz snova.

biljke za kupatilo bez prozora

Bambus

Još jedna biljka koja je sve popularnija u modernom dizajnu kupatila je upravo bambus koji takođe nije ljubitelj direktnog izlaganja sunčevim zracima. Svojim neobičnim oblikom čini savršen dodatak dekoru vašeg kupatila, a čak se i veruje da pozitivno utiče na emocije onih koji ga gaje, pa je to još jedan razlog zašto bi trebalo baš njega da izaberete da vam oplemeni prostor.

biljke dobre za vase kupatilo

Sanseverija

Listovi ove biljke rastu u obliku lepeze i prošarana je raznim nijansama zelene što je čini zanimljivom za dekorisanje. Potiče iz tropskih delova Afrike i Azije pa joj para posle vaše duge kupke neće predstavljati nikakav problem, a poprilično je otporna u odnosu na ostale biljke, te ne morate da se brinete da će vam uvenuti ukoliko niste dugo tu i zaboravite da je zalijete, nema ljutnje kod nje.

biljke koje su pogodne za kupatilo koje upijaju vlagu

Bršljen

Kod nas možda poznatija kao puzavica, bršljen je sjajna biljka za vas koji želite da vam kupatilo pomalo liči na botaničku baštu. On se penje uz vertikalnu podlogu ili čak može da puzi po zemlji pa prestavlja zaista neobičan vid ukrašavanja kupatila.  Listovi su mu srcolikog oblika, a održavanje minimalno. Za njega se veruje da je simbol besmrtnosti, a listovi ove biljke su i lekoviti.

biljke za kupatilo po feng šuiju

Spatifilum

Biljka kojoj je vlažnost neophodna, a izgleda toliko elegantno da tačno možete da zamislite kako krasi kraljevska kupatila kada je pogledate. Mnogi je drže u domu protiv zračenja i poznato je da neutrališe toksične gasove, uspešno podnosi promenu vlažnosti, a kao i svim biljkama iz ove kategorije ne prija joj promaja te gledajte da je sklonite sa prozora kada lufirate kupatilo. Svojim jedinstvenim izgledom i divnim belim cvetovima uklopice se u svako kupatilo i učiniće ga zaista posebnim.

male biljke za kupatilo

Aspidistra

Ovo je jedna od onih biljaka koja se preporučuje svakome ko nikad nije gajio biljke, veoma je pogodna za kupatilo, ne smeta joj promenljivost temeprature, vlažnosti vazduha, a u narodu je poznatija i kao salonska palma. Svojim velikim i širokim listovima učiniće da vaše kupatilo deluje kao tropska oaza, a karakteriše je to što joj dugi i gusti listovi često stvore veliki grm pa ćete se iznenaditi kojom brzinom ćete morati da joj nađete još veću i lepšu saksiju da joj bude prijatnije.
Ne postoji ni jedan razog zašto u svoje kupatilo ne biste uneli jedan potpuno nov život od kojeg imate samo benefite. Biljke ulepšavaju prostor, čine ga vedrijim i prijatnijim tako da sledeći put kada pomislite šta je to što bi trebalo da kupite da svoje kupatilo učinite posebnim, možda bi trebalo da svratite upravo do prve cvećare.

biljke za kupatilo

Preporučujemo

Sačuvano u omiljne
WC šolje ISV-10AR02010-WH
Isvea Sentimenti Neo bela konzolna WC šoljaZidna montažaŠirina: 36.3cmDužina: 51cmMater...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
14.600,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Tuš vrata i stene BP5717-80
Diplon tuš stena BP5717Dimenzije:Širina fiksnog stakla: 80cmFiksni crni aluminijumski n...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
18.160,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Diplon Tina samostojeća kadaAkrilna kada za kupatiloDimenzije: 170x79cmVisina: 71cmDubi...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
98.160,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Lavaboi WB3702
Diplon lavabo ManamaDimenzije: 40x34cmVisina: 14.5cmBoja: BelaVrsta: Nadgradni umivaoni...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
5.600,00 RSD

Slični članci

23.
Sep.
2023.
Lifestyle kupatilo
Jesen je idealno godišnje doba kada treba da ubacite malo svežine u vaše kupatilo. Ukoliko tražite inspiraciju za dekoraciju kupatila tokom jes...
25.
Apr.
2023.
Lifestyle kupatilo
Snaga boja u ambijentu, kako ih kombinovati i postići željeni efekat. Boje povezujemo sa emocijama, a naučna istraživanja pokazuju da određene nijanse u...
01.
Sep.
2019.
Brendovi kupatilske opreme
Ukoliko želite da vaše kupatilo bude funkcionalno i skladno uređeno nije dovoljno da ga samo opremite osnovnom sanitarijom. Badella vam nudi kupatilo ...
Trenutno nema komentara