Renoviranje kupatila
17.12.2018.

Plan pripreme renoviranja kupatila u 6 tačaka

Efikasna adaptacija kupatila

Uređenje ili renoviranje kupatila može da bude uzbudljiv projekat za vas kao vlasnika. Toliko toga može da se uradi kako bi prostor dobio potpuno novi i svež izgled. Potrebno je da izaberete pločice, boje, farbu, nameštaj, pa čak i kakvi će se peškiri najbolje slagati sa enterijerom kupatila.

Dinamičan način življenja uslovljava nas funkcionalnim životnim prostorom. Ako primetite da vam nedostaje prostora za odlaganje stvari, tuš ne radi ispravno ili imate problem sa vodovodnim instalacijama, vašim ukućanima ne odgovaraju dimenzije sanitarija ili jednostavno osećate da je vreme za promene, bacite se na istraživanje kupatilskih elemenata i pustite mašti na volju!

kupatila slike
namestaj za kupatilo


Planiranje i organizacija su ključni faktori za uspešno sređivanje jedne od manjih, ali izuzetno zahtevnih prostorija u vašem domu. Bez preciznog plana i dobre organizacije, proces može postati komplikovan, produžiti se ili zahtevati veće finansijske investicije nego što ste prvobitno planirali. Iako je reč o zadatku koji može biti izazovan, to ne umanjuje kreativnu stranu koja se otkriva tokom odabira najnovijih pločica, interesantnih  kada i raznih detalja koji čine bitan deo celokupnog projekta.

Bez obzira na uzbuđenje i zabavu, adaptacija kupatila je zaista veliki projekat. Potrebno je mnogo toga uzeti u obzir i pre nego što radovi počnu, tako da smo za vas sastavili kratak plan kako bi sve prošlo glatko.

Kada je reč o opsegu posla i vremenskom okviru za izvršenje radova u stambenom objektu, suočavamo se s najobimnijim i najdužim poduhvatom. Važno je istaći ozbiljnost radova kao prioritet, s obzirom na to da se ništa od svega toga ne može završiti za samo nekoliko dana. Kvalitetno i temeljno obavljeni poslovi, koji ponekad mogu potrajati i do mesec dana, garantuju miran period dugi niz godina, eliminisani potrebu za čestim popravkama i smanjeno dodatno ulaganje.

uredjenje kupatila

Indikatori kvarova u kupatilu

Pre početka planiranja prvo treba utvrditi trenutno stanje prostorije, instalacija, pločica, sanitarija i vodovodnih cevi.

Ukoliko niste sigurni šta sve može biti indikator kvara, evo nekoliko uobičajenih koji vam mogu praviti probleme u kupatilu:

Curenje vode – ako primetite bilo kakvo curenje vode, to može biti znak da su cevi ili fitinzi oštećeni ili da su jednostavno popustili. Kontinuirano curenje vode može dovesti do povećanja računa za vodu i potencijalnog oštećenja strukturalnih elemenata kupatila. U ovom slučaju, renoviranje je neophodno kako bi se sanirao problem i osigurala dugoročna funkionalnost.

Slab odvod – ako voda slabo otiče iz slivnika ili se stalno nakuplja u kadi ili tuš kabini, to može biti znak začepljenih odvoda ili problema s odvodnim cevima. Nepropisni odvod može izazvati neprijatne mirise, stvaranje buđi i plesni, kao i oštećenje podova i zidova. Uredjenje kupatila može podrazumevati zamenu odvodnih cevi kako bi se problem rešio.

Stari sanitarni elementi – stare WC šolje, umivaonici ili kade mogu izgubiti svoju funkcionalnost, biti neudobni za upotrebu ili jednostavno izgledati zastarelo. Zamena postojećih elemenata modernijim, energetski efikasnijim opcijama koje će poboljšati iskustvo korišćenja i estetiku kupatila.

Vlaga – konstantno stvaranje kondenzacije, vlage ili buđi ukazuje na probleme sa ventilacijom ili izolacijom. Neadekvatna ventilacija može dovesti do oštećenja zidova i stvaranja neprijatnog mirisa. Poboljšavanje sistema vetrenja, dodavanje ventilatora ili dodatnu izolaciju kako biste rešiti sve probleme.

Ako se suočavate sa nekim od ovih kvarova ili problemima, to je definitivno znak da je vreme za renoviranje. Osim estetskih i funkcionalnih poboljšanja, uredjenje će vam omogućiti da rešite i potencijalne probleme koji mogu uticati na dugoročnu funkcionalnost i sigurnost kupatila. Ovo će vam pružiti mir i sigurnost, smanjiti troškove popravki i održavanje i produžiti životni vek vašeg kupatila.

Odredite budžet

Kada uđete u jedan prodajni salon kupatila, lako može da vas zanese lepota nameštaja i raznovrsnost dizajna. Da biste bili sigurni da renoviranje kupatila neće ostati samo želja, potrebno je da odredite budžet za ovaj projekat.

Pre svega, odlučite da li ćete za sve poslove angažovati profesionalce ili ćete i sami uraditi jedan deo posla. Zatim odredite u kom stilu želite da vam bude novo kupatilo. Dalje, da li ćete više novca izdvojiti za kadu, lavabo ili pak za detalje - slavine, držači za peškire, ormarići za skladištenje.

Odredite priorite i količinu novca za svaki detalj i držite se plana. Kod svakog plana postoji i određen procenat odstupanja koji se toleriše pa uračunajte i njega.

Cena renoviranja kupatila može varirati u zavisnosti od obima projekta i kvaliteta materijala koje želite koristiti. Ukoliko imate ograničen budžet, možda je najbolje da se fokusirate kako najefikasnije da sanirate glavne kvarove, te vremenom da dorađujete ostatak kupatila.

Računajte na sakrivene probleme

Kao i sa svakim velikim projektom, uvek treba računati na to da neće sve ići kao što je planirano i da često iskrsnu nepredviđeni problemi. Ti problemi možda čak ni nemaju veze sa kupatilom ali moraju se rešiti. Obavezno proverite da li se buđ razvija iza starih pločica, na zidovima ili na patosu. Takođe, neka vam stručna osoba pregleda električne instalacije i celokupni vodovodni sistem, uključujući ventile. Ukoliko postoje problemi bolje ih je sad otkiriti i rešiti, pre nego što počne renoviranje, kako biste uštedeli i vreme i novac za dodatne popravke.

Obavite sva potrebna merenja

Većina vlasnika kuća ili stanova, kod renoviranja kupatila, menja tuš kabinu ili kadu. Veoma je bitno da znate sa kojom visinom i dužinom raspolažete u kupatilu. Ako želite da ugradite novu kadu, morate biti sigurni da može da stane na mesto koje ste za nju predvideli. Uvek mere držite uz sebe prilikom kupovine novog kupatilskog nameštaja i sanitarija kako biste bili sigurni u svoj izbor. Uzmite u obzir dimenzije elemenata i otvor vrata, odnosno da li ima prostora da se (na primer) kada unese u kupatilo, izvede montaža i radovi.

Ventilacija

Ništa nije bitnije od ventilacije u jednom vlažnom prostoru kao što je kupatilo. Pošto postoji konstatan protok vode i pare, u malom prostoru, važno je osigurati da ta vlaga ima gde da ode. Ne samo da ćete ugradnjom visoko kvalitetne ventilacije sprečiti nastanak buđi i bakterija već ćete sačuvati i svoje zdravlje.

Dizajn kupatila

Došli smo i do najslađeg dela - do dizajna enterijera. Potrebno je smisliti ne samo boje, teksture već i funkcionalnost prostora. Da li ovo kupatilo koriste samo odrasli ili su tu i deca? Ovo pitanje je bitno kod odabira pločica, materijala, dostupnosti pojedinih mesta.

Zatim, razmislite o tome šta sad imate u kupatilu. Da li zaista koristite sve ormariće? Da li vam treba više ili manje prostora za skladištenje?

Zamena zidnih pločica i nije veliki problem, međutim, pogledajte podne pločice. Da li i njih treba menjati? Ako ne, da li će se slagati sa novim dizajnom i enterijerom koji ste zamislili?

I na kraju rasveta. Da li imate prozore u kupatilu? Ako imate dosta prirodnog svetla to zaista može da osveži prostoriju, ali ukoliko nemate razmislite o tome da li su vam potrebne dodatne električne instalacije za nova svetla.

renoviranje kupatila cena

Raspored radova

Sada kada znate šta sve želite da menjate, možete odrediti i redosled radova. Na ovaj način ćete uštedeti na vremenu, ali i izbeći neke eventualne štete i dodatne udare na budžet.

Ukoliko se ipak pomalo zbunite prilikom pripreme adaptacije i renoviranja kupatila potražite pomoć ili savet stručnjaka, radovi su izazovan poduhvat. U Diplon Kupatila prodajnom salonu na raspolaganju vam uvek stoje arhitekte i dizajneri koji će vam u svakom trenutku pružiti korisnu informaciju.

Preporučujemo

Sačuvano u omiljne
Granitne pločice BALKANIA 561
Realonda Ceramica Scale Boho TaupePodne i zidne granitne pločiceDimenzije: 30.7x30.7cmO...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
4.395,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Lavaboi WB7225
Diplon Belfast nadgradni umivaonikNadgradni lavaboDimenzije: 34.5x34.5x12cmVisina: 12cm...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
6.200,00 RSD
Ušteda 20%
7.750,00 RSD
Sačuvano u omiljne
WC šolje CR-MA321-11CB00E
Creavit Mare WC šoljaKonzolna WC šoljaWC šolja bez ivica - RimoffŠirina: 36cmDužina: 52...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
16.420,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Baterije za lavabo PAFFONI TI085NO
Paffoni Tilt visoka baterija za lavaboTip baterije: JednoručnaMontaža na 1 otvorZavršna...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
32.950,00 RSD

Slični članci

18.
Jan.
2022.
Lifestyle kupatilo
Sve o održavanju higijene kuhinjskih elemenata. Od sudepere i baterije, preko podova od pločica, radnih ploča i pultova. Mesto na kom pripremate hranu mora b...
20.
Jul.
2019.
Uređenje kupatila
Vaše kupatilo može izgledati nesvakidašnje i originalno ako se odlučite da umesto klasične slavine postavite nešto drugačije poput bater...
05.
Jun.
2019.
Lifestyle kupatilo
Pločice za terase i dvorišta su odličan izbor kada želite da izgled vašeg doma osavremenite i da pritom svoj stil života podignete na vi&scaron...
Trenutno nema komentara

Renoviranje kupatila

Kupatila u potkrovlju
Renoviranje kupatila
29.01.2024.
Kako zavrnuti ventil za vodu
Renoviranje kupatila
08.11.2023.
Kako ukloniti kamenac
Renoviranje kupatila
20.06.2023.
Kako zameniti mešač na slavini
Renoviranje kupatila
30.03.2023.