Renoviranje
03.10.2016.

Keramičke pločice

Hiljade godina unazad pločice se koriste u dekorisanju prostora. Dobro izabrane pločice nadmašuju ostale detalje u enterijeru. Kvalitetne pločice povećavaju vrednost vašeg stana.

Svet keramike postao je nalik svetu mode. Postoje tredovi koji se smenjuju, a prestižni dizajneri se oprobavaju u dizajniranju najrazličitijih formi, oblika i izgleda keramičkih pločica. U ovom šarenolikom izboru nije lako se odlučiti za varijantu koja Vama i prostoru odgovara, ali postoje neka pravila koja mogu olakšati izbor.

Prva stvar koju trebate imati na umu je da se postavka keramike uglavnom ne radi često, na svakih par godina. Tako da se treba truditi da se odabirom napravi dugoročno rešenje, i tehnički i estetski.

Pri kupovini je važno obratiti pažnju na tehničke karakteristike keramike što zavisi od njihove buduće namene. Atestirani proizvodi renomiranih proizvođača daju sigurnost da za svoj novac dobijate adekvatnu keramiku koja će drugo vremena ukrašavati prostor. Sve tehničke karakteristike su svrstane u klase od prve do treće. Keramika prve klase mora imati višegodišnju garaciju a na samoj ambalaži mora biti istaknuta klasa, kalibar, boja i tačno vreme proizvodnje.

Keramičke pločice se izrađuju od gline, kaolinita, peska i drugih dodataka, presovajem u čeličnim kalupima pod velikim pritiskom i na temperaturi višoj od 900oC. Izrađuju se kao zidne i podne keramičke pločice.

U ponudi imamo pločice raznih proizvođača: Keramika Jovanović, Zorka Keramika, Keramika Kanjiža, Balkania Ceramics …

 

 

Podna keramika

Podna keramika dolazi u najrazličitijim formatima i završnim obradama. Formati koji se koriste za podnu keramiku kreću se u rasponu od mozaika za pod, koji se može prepoznati po debljini i materijalu od kog je napravljen, pa sve do ploča formata 200×100 cm.

Kod podnih pločica se može sresti nekoliko vrsta završnih obrada. Postoje protivklizne koje imaju jako izraženu strutkuru (zbog težeg održavanja se ne preporučuje ujutrašnja postavka), mat i visoko sjajne pločice. Visok sjaj se u procesu proizvodnje dobija livenjem glazure pre pečenja ili se kod nekih proizvođača pločica tretra kao kamen i uglačava se do visokog sjaja. Ovako izrađene pločice su namenjene za unutrašnju postavku, ali treba obratiti pažnju da na tom delu nema puno vlage zbog klizanja. Pločice koje se postavljaju spolja moraju biti mrazootporne i protivklizne, a pločice namenjene za postavku u javnim prostorima moraju biti otporne na habanje.

Karakteristike podnih pločica su: velika čvrstoća na pritisak i na habanje, ne upijaju vodu (maks 3%), ulje, masti itd. Otporne su na mraz, na uticaj kiselina i povećanu temperaturu. Površine im mogu biti ravne i glatke a mogu biti i reljefne, zatim angobirane ili glazirane i najrazličitijih boja. Podovi od keramičkih pločica se lako čiste i održavaju.

 

 

Zidna keramika

Za zidove je bar sa tehničke strane, malo lakše odabrati odgovarjuću pločicu. Njihovi formati se kreću od mozaika do pločica formata 100×200 cm. Klasični format pločica je od 10×10 cm do 25×40 cm. Takve pločice nisu laserski sečene, što znači da imaju zaobljene ivice i da se pri postavci postavlja fuga od 2-5 mm. Laserski sečene pločice se prave u većim formatima i postavljaju se sa minimalnom fugom jer im ivice nisu zaobljene. Najčešći formati laserski sečenih pločica se kreću od 30×60 cm do 45×90 cm, ali postoje i veliki formati od 100×200 cm. Pored ovih postoje i ručno pravljene pločice u manjim formatima koje međusobno nisu savršeno istih dimenzija, ali jako lepo izgledaju u pojedinim enterijerima.

Karakterisitke zidnih pločica. Gornja površina im je glazirana bezbrojnom ili obojenom glazurom. Vidljiva površina može biti sjajna, polusjajna, sasvim mat, ravna ili reljefna. Različitog su formata i poleđinama je izborana radi boljeg vezivanja sa malterom. Pločice koje su otporne na mraz i kiseline imaju masu poroznosti. Kiselootporne pločice se izrađuju od visoko kvalitetne sirovine koja sadrži aluminijum, kvarc i feldsprat Strukturu postižu na temperaturi od 1240oC. Ove pločice se izrađuju sa specijalnim profilom naličija da bi se obezbedila čvrsta veza sa podlogom.

Pogledajte naš outlet poločica.

Izvor: podovi.org, nekretninebl.com, keramicar.in

Slični članci

06.
Mar.
2019.
Renoviranje
Predstavljamo vam brend Eco Ceramik, koji je prepoznatljiv kao renomiran proizvođač pločica za kupatila.
27.
Dec.
2018.
Renoviranje
Sigurno ste do sada već videli Fayans proizvode u različitim kupatilima, a da niste ni znali koji je brend u pitanju. Zapravo, kupatilska oprema ovog bugarsk...
17.
Dec.
2018.
Renoviranje
Bez obzira na svo uzbuđenje i zabavu, renoviranje kupatila je zaista veliki projekat. Potrebno je mnogo toga uzeti u obzir i pre nego što radovi počnu...

Ostavi komentar