Renoviranje kupatila
15.07.2020.

Sve što treba da znate o keramičkim pločicama

Hiljade godina unazad keramičke pločice se koriste u dekorisanju prostora. Dobro izabrane pločice nadmašuju ostale detalje u enterijeru. Kvalitetne pločice povećavaju vrednost vašeg stana.

Svet keramike postao je nalik svetu mode. Postoje tredovi koji se smenjuju, a prestižni dizajneri se oprobavaju u dizajniranju najrazličitijih formi, oblika i izgleda keramičkih pločica. U ovom šarenolikom izboru nije lako se odlučiti za varijantu koja Vama i prostoru odgovara, ali postoje neka pravila koja mogu olakšati izbor.

Prva stvar koju trebate imati na umu je da se postavka keramike uglavnom ne radi često, na svakih par godina. Tako da se treba truditi da se odabirom napravi dugoročno rešenje, i tehnički i estetski.

keramičke pločice sve što treba da znate

Pri kupovini je važno obratiti pažnju na tehničke karakteristike keramike što zavisi od njihove buduće namene. Atestirani proizvodi renomiranih proizvođača daju sigurnost da za svoj novac dobijate adekvatnu keramiku koja će drugo vremena ukrašavati prostor. Sve tehničke karakteristike su svrstane u klase od prve do treće. Keramika prve klase mora imati višegodišnju garaciju a na samoj ambalaži mora biti istaknuta klasa, kalibar, boja i tačno vreme proizvodnje.

Keramičke pločice se izrađuju od gline, kaolinita, peska i drugih dodataka, presovajem u čeličnim kalupima pod velikim pritiskom i na temperaturi višoj od 900oC. Izrađuju se kao zidne i podne plocice.

Keramičke pločice - španske, italijanske, egipatske i domaći brendovi

Podne keramičke pločice

Podne pločice dolaze u najrazličitijim formatima i završnim obradama. Formate koje koriste podne keramičke plocice kreću se u rasponu od mozaika za pod, koji se može prepoznati po debljini i materijalu od kog je napravljen, pa sve do ploča formata 200×100 cm.

Kod podnih pločica se može sresti nekoliko vrsta završnih obrada. Postoje protivklizne koje imaju jako izraženu strutkuru (zbog težeg održavanja se ne preporučuje ujutrašnja postavka), mat i visoko sjajne pločice. Visok sjaj se u procesu proizvodnje dobija livenjem glazure pre pečenja ili se kod nekih proizvođača pločica tretra kao kamen i uglačava se do visokog sjaja. Ovako izrađene pločice su namenjene za unutrašnju postavku, ali treba obratiti pažnju da na tom delu nema puno vlage zbog klizanja. Pločice koje se postavljaju spolja moraju biti mrazootporne i protivklizne, a pločice namenjene za postavku u javnim prostorima moraju biti otporne na habanje.

keramika kaniza podne plocice

Podne pločice imaju karakteristike: velika čvrstoća na pritisak i na habanje, ne upijaju vodu (maks 3%), ulje, masti itd. Otporne su na mraz, na uticaj kiselina i povećanu temperaturu. Površine im mogu biti ravne i glatke a mogu biti i reljefne, zatim angobirane ili glazirane i najrazličitijih boja. Podovi od keramičkih pločica se lako čiste i održavaju.

Zidne keramičke pločice

Za zidove je bar sa tehničke strane, malo lakše odabrati odgovarjuću pločicu. Njihovi formati se kreću od mozaika do pločica formata 100×200 cm. Klasični format pločica je od 10×10 cm do 25×40 cm. Takve pločice nisu laserski sečene, što znači da imaju zaobljene ivice i da se pri postavci postavlja fuga od 2-5 mm. Laserski sečene keramičke pločice se prave u većim formatima i postavljaju se sa minimalnom fugom jer im ivice nisu zaobljene. Najčešći formati za laserski sečene keramičke pločice se kreću od 30×60 cm do 45×90 cm, ali postoje i veliki formati od 100×200 cm. Pored ovih postoje i ručno pravljene keramičke pločice u manjim formatima koje međusobno nisu savršeno istih dimenzija, ali jako lepo izgledaju u pojedinim enterijerima.

keramičke zidne pločice

Karakteristike zidne keramičke pločice. Gornja površina im je glazirana bezbrojnom ili obojenom glazurom. Vidljiva površina može biti sjajna, polusjajna, sasvim mat, ravna ili reljefna. Različitog su formata i poleđinama je izborana radi boljeg vezivanja sa malterom. Pločice koje su otporne na mraz i kiseline imaju masu poroznosti. Kiselootporne pločice se izrađuju od visoko kvalitetne sirovine koja sadrži aluminijum, kvarc i feldsprat. Strukturu postižu na temperaturi od 1240oC. Ove pločice se izrađuju sa specijalnim profilom naličija da bi se obezbedila čvrsta veza sa podlogom.

Preporučujemo

Sačuvano u omiljne
Keramičke pločice BALKANIA 512
Navarti Ceramica Calacatta RLV Linee white mat pločicaZidna keramička pločicaNamenjena ...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
2.085,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Keramičke pločice BALKANIA 433
Dual Gres Luken AquaZidna keramička ploločicaPrva klasaDimenzije: 30x60cmPovršina: Sjaj...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
2.690,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Keramičke pločice BALKANIA 139
Eco Ceramic Davis PerlaPodna Gres pločicaDimenzije: 45x45Klasa: PrvaNapomena: cena je p...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
1.885,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Gemma Splash GeometricZidne keramičke pločiceDimenzija: 25x75cmNapomena: Cena je po m²,...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
1.400,00 RSD

Slični članci

01.
Dec.
2021.
Brendovi kupatilske opreme
Pločice su materijal koji odoleva vremenima, promenama, potrebama i željama i koji nastavlja da se razvija i dominira tržištem, materijal je...
12.
Dec.
2019.
Renoviranje kupatila
Ukoliko nemate centralno grejanje, postoje drugi praktični načini da pretvorite svoje kupatilo u topli kutak, u zavisnosti od grejnog tela - podno, radi...
06.
Mar.
2019.
Brendovi kupatilske opreme
Brend koji postavlja i prati najsavremenije svetske trendove u dizajnu, a zatim kreira proizvode koji će svojim kvalitetom i estetskim izgledom u potpunosti ...

Ostali komentari

  • Lela Jovanov
    Lela Jovanov

    Koje keramicke plocice imate i cena? Hvala

    09.03.2023. 09:12
  • Diplon Kupatila
    Diplon Kupatila

    Poštovana, sve keramičke pločice možete pogledati na našem sajtu, kao i cene i specifikacije. Tu smo za sve dodatne informacije. Pozdrav!

    09.03.2023. 15:00

Renoviranje kupatila

Kupatila u potkrovlju
Renoviranje kupatila
29.01.2024.
Kako zavrnuti ventil za vodu
Renoviranje kupatila
08.11.2023.
Kako ukloniti kamenac
Renoviranje kupatila
20.06.2023.
Kako zameniti mešač na slavini
Renoviranje kupatila
30.03.2023.