Renoviranje kupatila
17.12.2018.

Plan pripreme renoviranja kupatila u 6 tačaka

Preuređenje ili renoviranje kupatila može da bude uzbudljiv projekat za vas kao vlasnika. Toliko toga može da se uradi kako bi prostor dobio potpuno novi i svež izgled. Potrebno je da izaberete pločice, boje, farbu, nameštaj, pa čak i kakvi će se peškiri najbolje slagati sa enterijerom kupatila.

Bez obzira na svo uzbuđenje i zabavu, renoviranje kupatila je zaista veliki projekat. Potrebno je mnogo toga uzeti u obzir i pre nego što radovi počnu, tako da smo za vas sastavili kratak plan kako bi sve prošlo glatko.

 

kupatilo
oprema za kupatilo

 

Odredite budžet

Kada uđete u jedan prodajni salon kupatila, lako može da vas zanese lepota nameštaja i raznovrsnost dizajna. Da biste bili sigurni da renoviranje kupatila neće ostati samo želja, potrebno je da odredite budžet za ovaj projekat.

Pre svega odlučite da li ćete za sve poslove angažovati profesionalce ili ćete i sami uraditi jedan deo posla. Zatim odredite u kom stilu želite da vam bude novo kupatilo. Dalje, da li ćete više novca izdvojiti za kadu, lavabo ili pak za detalje, kao što su slavine, držači za peškire, ormarići za skladištenje.

Odredite priorite i količinu novca za svaki detalj i držite se plana. Kod svakog plana postoji i određen procenat odstupanja koji se toleriše pa uračunajte i njega.

Računajte na sakrivene probleme

Kao i sa svakim velikim projektom, uvek treba računati na to da neće sve ići kao što je planirano i da često iskrsnu nepredviđeni problemi. Ti problemi možda čak ni nemaju veze sa kupatilom ali moraju se rešiti. Obavezno proverite da li se buđ razvija iza starih pločica, na zidovima ili na patosu. Takođe, neka vam stručna osoba pregleda električne instalacije i celokupni vodovodni sistem, uključujući ventile. Ukoliko postoje problemi bolje ih je sad otkiriti i rešiti, pre nego što počne renoviranje, kako biste uštedeli i vreme i novac za dodatne popravke

Obavite sva potrebna merenja

Većina vlasnika kuća ili stanova, kod renoviranja kupatila, menja tuš kabinu ili kadu. Veoma je bitno da znate sa kojom visinom i dužinom raspolažete u kupatilu. Ako želite da ugradite novu kadu, morate biti sigurni da može da stane na mesto koje ste za nju predvideli. Uvek mere držite uz sebe prilikom kupovine novog kupatilskog nameštaja i sanitarija kako biste bili sigurni u svoj izbor.

 

Ventilacija

Ništa nije bitnije od ventilacije u jednom vlažnom prostoru kao što je kupatilo. Pošto postoji konstatan protok vode i pare, u malom prostoru, važno je osigurati da ta vlaga ima gde da ode. Ne samo da ćete ugradnjom visoko kvalitetne ventilacije sprečiti nastanak buđi i bakterija već ćete sačuvati i svoje zdravlje.

Dizajn kupatila

Došli smo i do najslađeg dela - do dizajna prostora. Potrebno je smisliti ne samo boje, teksture već i funkcionalnost prostora. Da li ovo kupatilo koriste samo odrasli ili su tu i deca? Ovo pitanje je bitno kod odabira pločica, materijala, dostupnosti pojedinih mesta.

Zatim, razmislite o tome šta sad imate u kupatilu. Da li zaista koristite sve ormariće? Da li vam treba više ili manje prostora za skladištenje?

Zamena zidnih pločica i nije veliki problem, međutim, pogledajte podne pločice. Da li i njih treba menjati? Ako ne, da li će se slagati sa novim dizajnom i enterijerom koji ste zamislili?

I na kraju rasveta. Da li imate prozore u kupatilu? Ako imate dosta prirodnog svetla to zaista može da osveži prostoriju, ali ukoliko nemate razmislite o tome da li su vam potrebne dodatne električne instalacije za nova svetla.

kupatilski namestaj

 

Raspored radova

Sada kada znate šta sve želite da menjate, možete odrediti i redosled radova. Na ovaj način ćete uštedeti na vremenu, ali i izbeći neke eventualne štete i dodatne udare na budžet.

Ukoliko se ipak pomalo zbunite prilikom pripreme renoviranja kupatila potražite pomoć ili savet stručnjaka. U Diplon prodajnom salonu na raspolaganju vam uvek stoje naše arhitekte i dizajneri koji će vam u svakom trenutku pružiti korisnu informaciju.

Preporučujemo

Sačuvano u omiljne
Keramičke pločice BALKANIA 441
Star Ceramic 3000 Mijas IvoryPresovane keramičke glazirane pločiceNamenjene oblaganju u...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
2.130,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Keramičke pločice BALKANIA 372
Eco Ceramic Marshall Gold PulidoZidna i podna keramička pločicaDimenzije: 60x120cmKlasa...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
3.990,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Keramičke pločice BALKANIA 355
Eco Ceramic Scandinavian PearlPodna keramička pločicaDimenzije: 20x75cmOtporne na niske...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
2.590,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Gemma zidne keramičke pločice Splash Blue 25x75Dimenzija: 25x75 cm Napomena: Cena je po...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
1.650,00 RSD

Slični članci

20.
Jul.
2019.
Uređenje kupatila
Vaše kupatilo može izgledati nesvakidašnje i originalno ako se odlučite da umesto klasične slavine postavite nešto drugačije poput bater...
05.
Jun.
2019.
Lifestyle kupatilo
Pločice za terase i dvorišta su odličan izbor kada želite da izgled vašeg doma osavremenite i da pritom svoj stil života podignete na vi&scaron...
05.
May.
2019.
Brendovi kupatilske opreme
Keramika Kanjiža je renomirani domaći proizvođač keramičkih pločica za kupatila. Može se pohvaliti izuzetnom ponudom i kvalitetom, te važi za lidera u proizv...
Trenutno nema komentara