Renoviranje kupatila
24.08.2015.

Uređenje kupatila

Kupatila u kojima nema zidova

Svaki detalj kojim se obogaćuje prostor odnosno bilo koja prostorija u Vašem domu, mogu se svrstati u jednu oblast – prirodu.

U kupatilu kao najintimnijem delu svake kuće ili stana naročito u poslednjih nekoliko godina dogodile su se znatne promene. U ovim transformacijama dogodilo se veće otvaranje ka prirodnim elementima. Među najnovijim trendovima forsira se uklanjanje standardnih zidova i spajanje sa spavaćim delom. Spavaća soba odnosno krevet je od kade za kupanje podeljen paravanom, minimalnim gipsanim ili staklenim zidovima odnosno poluzidovima za čiju se izradu koristi staklena cigla. Uz sve to obavezno se koriste svetle boje u kupatilu, najčešće bela koju odlično mogu da prate elementi koji podsećaju na prirodu. U celokupnom ambijentu pravi doživljaj odnosno pravi postignuti efekat je da se osećate kao da se nalazite u nekom od wellness centara.

Ovo je jedini pravi način kako da sebi priuštite svakodnevnu relaksaciju bez dodatnog gubljenja vremena i novca.

Spavaća soba i kupatilo kao jedna celina

Kupatila su uglavnom najmanje prostorije u svakoj kući ili stanu. Ukoliko je više članova domaćinstva konstantna zauzetost i gužva pred ovom prostorijom je prosto neminovna. Da li ste nekad razmišljali kako bi dobro i korisno bilo ukoliko biste imali svoj deo u kojem biste mogli neometano da se umijete ili istuširate (toalet se ipak ne preporučuje u ovom slučaju). Do ovog rešenja najlakše je doći ukoliko se spavaća soba tek stvara ili su stan ili kuća u izgradnji. U tom slučaju u predelu plakara može se postaviti kada ili hidromasažna kabina. Sa paravanom, zavesom ili staklenim zidom može se postići dodatna intima. U slučaju da želite da postavite i lavabo u nekom od delova sobe morate uzeti u obzir da opremanje nameštajem mora biti minimalno. Soba ipak mora imati mogućnost slobodnog kretanja i nikako ne sme podsetiti na najmanje moguće garsonjere u kojima se prosto gušite od viška elemenata u prostoru.

Kupatilo sa prirodnim detaljima

U prirodne detalje kojima se u znatnoj meri može transformisati kupatilo spadaju svi oni sitni detalji i uspomene sa mora, planine ili pronađeni uz neku reku. Ali da počnemo ispočetka i akcenat stavimo na krupne i ozbiljne detalje u kupatilu. Ukoliko su Vam pločice tamne boje njih svakako treba zameniti i postaviti svetle. Plastični elementi u kojima ste odlagali kozmetiku i druge sitnice nisu preterano poželjni i uklopivi u novi izgled kupatila. Korpa za ves od pletenog pruća ili drveta svakako će biti mnogo bolja i stvorićete izuzetno prijatan utisak. Postavljanje kamenčića u raznim delovima Vašeg kupatila je apsolutno moderno i aktuelno kao i sitni simboli mora kao što su školjke. Do stvaranja maksimalnog ugođaja i savršeno osvežavajućeg prostora možete doći uz nekoliko mirisnih sveća postavljenih na različitim mestima.

Da biste u potpunosti ispratili najnoviji trend uređenja kupatila morate ispoštovati odnosno postaviti i određene biljke. Jedan od predloga je prozirna staklena vaza sa bambusom koji se pored odličnog minimalističkog utiska koji ostavlja odlično ponaša u ovom prostoru. Pored bambusa koji ne zahteva preteranu količinu svetlosti spada i orhideja, begonija i difenbahije. Pored lepšeg izgleda koje pružaju kupatilskom prostoru, čine ga zdravim samim tim što sakupljaju vlagu.

Zavese i drugi detalji

Novi trendovi preporučuju pored postavljanja mekih zavesa na prozore kupatila i razne kontraste u odnosu na teksturalnu povšinu glatke sanitarne opreme, moderne radijatore koji mogu imati ulogu finih držača i grejača za peškire, peškire u jakim bojama, najfinije oblike ogledala sa jednostavnim, svedenim okvirima, kanta za smeće u boji itd.

Prisustvo drvenih detalja u kupatilu

Gotovo nijedno kupatilo do skoro niste mogli ni da zamislite a da ono nije kompletno od poda do plafona obloženo pločicama. Prisustvo drveta u kupatilu smatralo se za čistu ekstravaganciju i samo odabrani mogli su da uživaju u lepom i toplom utisku koji je stvarao ovaj potpuno prirodni materijal.

Bilo koji drveni element u ovom slučaju mora da ima kvalitetnu završnu obradu kojom se postiže odgovarajuća zaštita od vode i vlage. Preporučuje se da elementi budu sa nogicama kako ne bi bili postavljeni direktno na pod, kao i da se tamnije nijanse drvenih elemenata postave u kupatila koja imaju više prirodne svetlosti.

retro kupatilo

Za osećaj kao da ste u sauni

Sauna se kod nas nažalost ne koristi tako često, ali gotovo svakoga od nas podseti na prostoriju u kojoj dominira drvo, bambus, pruće ili kanapi i čiji je glavni cilj opuštanje i odmor. Tako recimo postavljanjem zanimljivog stalka za novine može doći do postizanja specifičnog šarma u Vašem kupatilu. Umesto da odložite novine može Vam poslužiti za postavljanje toalet papira.

I rustično može biti izuzetno lepo

U želji da imate osećaj kao da ste na starom jedrenjaku i na njemu plovite a da ste pri tom u Vašem kupatilu, savetuje se oblaganje zidova i podova brodskim podom. Obrada spojeva mora biti maksimalno kvalitetno urađena i u drvetu ne sme biti pukotina koje mogu upijati vodu. Za postavljanje brodskog poda u kupatilu mora se koristiti specijalni lepak a posao mora izvoditi stručno lice. Nakon postavljanja se mora izvršiti kvalitetno i profesionalno gitovanje i lakiranje više puta.

Kvalitetne i trendi slavine

Sa moderno oblikovanim slavinama koje su poput malih remek dela dizajna i dostupne gotovo svima, može se stvoriti zaista čaroban izgled kupatila. Izgled nekadašnjih slavina je manje više bio identičan i do najvećih iskoraka u njihovom dizajniranju došlo je pojavom različitih veličina i označavanja plavih i crvenih krugova za hladnu i toplu vodu.

Kod odabira najnovijih modela i oblika slavina pored izgleda i dizajna potrebno je obratiti pažnju i na njihovo održavanje i kvalitet materijala. Naročito se mora voditi računa o upotrebi abrazivnih sredstava koja trajno mogu uništiti slavine. Jedan od starih trikova je da slavinu nakon pranja istrljate starom hartijom i ona će prosto blistati. Među najmodernijim slavinama su one koje imaju pljosnate mlazeve vode. Njihov neobičan izgled nikoga ne ostavlja ravnodušnim a pri tom su veoma efikasne i korisne jer nema prskanja vode sa strane ili po ogledalu.

preuzeto sa: Majstorbeograd.com

Preporučujemo

Sačuvano u omiljne
Lavaboi WB3701
Diplon lavabo NasauDimenzije: 56x40cmVisina: 14cmBoja: BelaVrsta: Nadgradni umivaonikMa...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
7.800,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Diplon baterija za lavabo ST2522Jednoručna stojećaInstalacija na jedan otvorKeramički m...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
4.950,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Diplon hidromasažna tuš kabina Mariner sa dubokom kadicom‎Dimenzije: 90x90cmVisina: 220...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
80.640,00 RSD

Slični članci

07.
Feb.
2023.
Renoviranje kupatila
Ideje za opremanje, renoviranje i osvežavanje izgleda vašeg kupatila – kako doći do idealnog odnosa praktičnog i estetike, savršenog...
24.
Dec.
2019.
Lifestyle kupatilo
Elegantna crno-bela kupatila su stil uređenja kupatila koji je danas atraktivan. Ukoliko volite eleganciju, oštre linije i dominantne tonove, onda je ...
17.
Dec.
2018.
Renoviranje kupatila
Renoviranje kupatila je zaista veliki projekat. Potrebno je mnogo toga uzeti u obzir i pre nego što radovi počnu, zato se ovde možete informisati o to...
Trenutno nema komentara

Renoviranje kupatila

Kupatila u potkrovlju
Renoviranje kupatila
29.01.2024.
Kako zavrnuti ventil za vodu
Renoviranje kupatila
08.11.2023.
Kako ukloniti kamenac
Renoviranje kupatila
20.06.2023.
Kako zameniti mešač na slavini
Renoviranje kupatila
30.03.2023.