Renoviranje kupatila
20.06.2023.

Kako ukloniti kamenac

Na našem području kamenac je čest problem u kupatilima koji može smanjiti protok vode, oštetiti tuš sistem i uticati na kvalitet tuširanja. Sa njime je borba neprestana, ali uz odgovarajuća efikasna sredstva za prevenciju i suzbijanje taloženja možete produžiti radni vek tuš sistemu. Dalje u tekstu saznaćete kako zapravo nastaje kamenac, kako očistiti tuš ružu i ručicu, perlator, kao i koja sredstva je preporučljivo koristiti ne bi li ste sprečili nastanak kamenca i očuvali funkcionalnost kupatila.

čišćenje kamenca

Kako nastaje kamenac

Kamenac nastaje kao rezultat taloženja mineralnih naslaga iz tvrde vode na površinama u kupatilu. Kada tvrda voda isparava, minerali kao što su kalcijum i magnezijum se talože i stvaraju kamenac. Ovo se često događa na tuš glavi, ručicama, perlatorima, slavinama, ali i na drugim vodovodnim isntalacijama. Kako biste to sprečili, važno je razumeti faktore koji utiču na količinu minerala u vodi i primeniti odgovarajuće mere prevencije.

Tuš sistemi | asortiman Diplon Kupatila

Kako produžiti vek trajanja tuš sistema

Da biste produžili radni vek tuš sistema i sprečili ili umanjili taloženje kamenca, možete preduzeti nekoliko koraka. Instalacija filtera za vodu jedan je od najefikasnijih načina za smanjenje mineralnih naslaga u vodi. Ukoliko montirate filter to ne znači da ste rešili problem. Kamenac će se uvek taložiti, a od vas zavisi u kojim količinama. Zato je važno redovno čistiti sve delove sistema gde se kamenac najviše zadržava kako bi se održala njihova funkcionalnost.

Čišćenje perlatora od kamenca

Perlatori su mali sitni delovi koji se nalaze na vrhu slavine ili tuša, odgovorni za mešanje vazduha sa vodom i stvaranje ravnomernog mlaza. Međutim, često dolazi do zapušavanja od količine kamenca koji se nataloži. Da biste očistili perlator od kamenca, možete ga potopiti u mešavinu sirćeta i vode ili koristiti komercijalne proizvode za čišćenje. Pažljivo očistite perlator četkicom ili iglom kako biste uklonili naslage kamenca, a zatim temeljno isperite.

Brzo čišćenje silikonskih mlaznica

Silikonske mlaznice često se koriste na modernim tuš ružama i ručicama pružajući različite vrste mlaza vode. Na našu nesreću, često se začepljuju zbog prirode svog oblika i formiranja kamenca. Jedan brz i jednostavan način za ćišćenje jeste da ih potopite u rastrvor sirćeta i vode na nekoliko sati. Nakon toga, nežno protrljajte mlaznice prstima kako biste uklonili naslage kamenca, a zatim iz detaljno isperite.

kamenac u kupatilu

Sredstva za uklanjanje kamenca

Kada je u pitanju uklanjanje kamenca u kupatilu, postoje različita sredstva koja možete koristiti. Sirće je prirodno sredstvo koje se često koristi za uklanjanje kamenca. Napravite rastvor od jednog dela sirćeta i jednog dela vode i koristite ga za potapanje delova koji su prekriveni kamencom. Takođe, kako biste uklonili tvrdokorne naslage kamenca, preporučujemo da koristite sredstvo za čišćenje koje sadrži limunsku kiselinu. Izbegavajte sredstva za čišćenje koja su na bazi hlorovodonične kiseline, mravlje kiseline, natrijum hipohlorita ili fosforne kiseline. Fiting od nerđajućeg čelika može se oštetiti sredstvima za čišćenje koja sadrže hlorovodoničnu kiselinu i hlor.

Redovno održavanje

Redovno održavanje je ključno kako biste sprečili nastanak kamenca i produžili vek trajanja tuš sistema. To podrazumeva čišćenje kupatila barem jednom nedeljno, posebno fokusirajući se na područja koja su sklonija taloženju kamenca. Koristite blage deterdžente ili sredstva za čišćenje koja su specijalno formulirana za uklanjanje mineralnih naslaga. Redovno proveravajte stanje perlatora, tuš glave i silikonskih mlaznica i čistite ih po potrebi. Održavanje optimalnog pritiska vode i temperature takođe pomaže u sprečavanju formiranja kamenca. Budite dosledni u redovnom održavanju kako biste osigurali dugotrajan i funkcionalan tuš sistem.

Preporučujemo

Sačuvano u omiljne
Održavanje kupatila OTO 2500034203205
Wepos čistač pločica 1lSredstvo za čišćenje zidnih i podnih pločicaNamenjeno za uklanja...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
1.000,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Održavanje kupatila OTO 1200C6940
Astonish čistač kamencaPakovanje: 750mlSprečava formiranje kamenca uz redovno korišćenj...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
550,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Održavanje kupatila OTO 1200C6710
Astonish čistač kupatilaPakovanje: 750mlSredstvo za čišćenje kada, lavaboa, slavina i g...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
490,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Održavanje kupatila OTO 2075000851
Mellerud sredstvo za čišćenje tuš kabina 0.5lOdstranjuje ostatke vodenog kamenca i sapu...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
820,00 RSD

Slični članci

05.
Jun.
2020.
Lifestyle kupatilo
Čišćenje prozora, ogledala za kupatilo, ogledalo za šminkanje i drugih staklenih površina u kući nije nimalo težak posao, ali uraditi to...
21.
Dec.
2018.
Uređenje kupatila
Da bi jedno kupatilo bilo funcionalno ono mora biti opremljeno sanitarijom koja će olakšati boravak i učiniti da ugođaj bude prijatniji. Aparati za su...
13.
Sep.
2016.
Renoviranje kupatila
Opremanju kupatila ljudi posvećuju dosta pažnje. Mora da bude funkcionalno i lepo dizajnirano. Balans sanitarija, boja, dimenzija i oblika mora biti u skladu...
Trenutno nema komentara