Renoviranje kupatila
18.06.2016.

Isplanirajte renoviranje kupatila

Precizan plan i dobra organizacija ključ su pravilnog i efikasnog uređenja jedne od najmanjih ali ništa manje zahtevnih prostorija u Vašem domu, a to je kupatilo. Ukoliko u ceo proces ulazite bez ikakvog plana i organizacije mogu Vam se mnoge stvari zakomplikovati, odužiti ili zahtevati mnogo više ulaganja novca od onoga što ste zamislili. I pored toga što je u pitanju jedan od zahtevnijih zadataka, to ne smanjuje njegovu zanimljivu stranu kada na red dođe odabir najnovijih pločica, interesantno dizajnirane kade ili mnogih drugih detalja koji čine deo kompletnog projekta.

kupatilo i oprema za kupatilo

Kada se govori o obimu posla i roku izvršenja svih radova u jednom stambenom objektu, reč je o najvećem i najdužem zahvatu. Ozbiljnost radova treba staviti na prvo mesto, kao i činjenicu da se ništa od svega toga ne može završiti za samo nekoliko dana. Temeljno i kvalitetno obavljen posao koji se nekad može odužiti i na 15, 20 dana garantuje da ćete nakon toga biti mirni dugi niz godina i neće biti potrebe za čestim popravkama s kojima ste se do tada susretali, kao ni dodatnim ulaganjem.

Vodovodna i kanalizaciona mreža

Savetuje se da se pri kompletnom renoviranju kupatila zameni vodovod i kanalizacione cevi naročito ukoliko su u pitanju veoma stari objekti. Mnoge nezgode pa čak i ogromne štete mogu da izazovu upravo dotrajala vodovodna ili kanalizaciona mreža i cevi koje su propale na spojevima, pa mogu dovesti do curenja vode u unutrašnjosti zidova.

Poliuretanske cevi se sve manje koriste s obzirom da je kvalitet čeličnih cevi na znatno višem nivou kao i njihova jednostavnija i brža ugradnja. Pri kompletnoj adaptaciji kupatila možete u potpunosti izmeniti izgled i funkcionalnost ove prostorije. U ovom procesu pružaju Vam se mnoge mogućnosti, od blagih korekcija koje se tiču položaja sanitarija do rasporeda drugih elemenata. Treba imati u vidu da neke veće korekcije ipak nisu moguće u već postojećim objektima, pre svega zbog glavnih vodova i njihovih pozicija koje se ne mogu izmeniti.

Sledeći korak je odabir sanitarija gde Vam se takođe pruža niz rešenja. Nadgradni umivaonici, ugradni vodokotlići, moderne wc šolje, najrazličitije tuš kabine, kade i njihova najraznovrsnija dodatna oprema samo su neki od predloga čime ćete opremiti Vaše kupatilo.

Nakon toga sledi odabir keramičkih ili granitnih pločica. Saloni keramike opremljeni su mnoštvom boja, materijala i dezena a Vi treba da izaberete ono što je najbolje i najkorisnije za Vaš prostor. Kvalitetna keramika se u svakom slučaju isplati, jer u tom trenutku nešto više uloženog novca zasigurno će Vas obezbediti na jako dug vremenski period.

Faze adaptacije kupatila

• Da biste doneli mnoge odluke i kupatilo uredili po sopstvenoj želji i ukusu potrebno je prvenstveno imati u vidu sa kolikim budžetom raspolažete.

• Kao što smo već napomenuli treba imati u vidu da nije u pitanju posao koji se može završiti za par dana bez obzira o kolikom kupatilu se radi. Trajanje radova može biti jednako kako za veće tako i za minijaturne prostorije. Pored precizno definisanog vremena za koje će se kompletno uređenje završiti treba uzeti u obzir svaku moguću alternativu i pronaći idealno rešenje kako ovaj prostor Vašeg doma maksimalno prilagoditi Vašim svakodnevnim potrebama.

• Kada već renovirate kompletan kupatilski prostor obavezno treba obratiti pažnju na stanje vodovodne strukture i ukoliko je to neophodno zameniti sve cevi. Na taj način ćete zasigurno izbeći svaki nastali strukturni nedostatak u podovima ili zidovima jer u slučaju pojave bilo kakvog curenja zbog dotrajalih cevi to će zahtevati ponovno obijanje pločica, rušenje zidova i ogromne dodatne troškove.

• Pre nego se započnu radovi na postavljanju sanitarija i lepljenju pločica potrebno je da se odabere odgovarajući stil odnosno dizajn koji će uticati na krajnji izgled vašeg kupatila. Od Vašeg ličnog izbora zavisi koja boja će preovladavati, kakve pločice želite da Vam se postave, da li će u Vašem kupatilu biti kada ili tuš kabina, pa sve do najsitnijih detalja od ugradnje tuševa, slavina i dr.

• Veličina same prostorije ima najveći uticaj na postavljanje mnogih elemenata kao što su već pomenute kade i tuš kabine.

• Ono što je posebno važno napomenuti da adaptacija kupatila zahteva angažovanje više majstora i završavanje svake faze posebno, što znači da u radovima adaptacije pored vodoinstalatera učestvuju i keramičar i električar.

• Nakon završene kanalizacione i vodovodne instalacije, oblaganja poda i zidova kupatila i postavke svih sanitarija, potrebno je uklopiti i ostale detalje koji su Vam neophodni, a to su razne police ili mini ormarići koji služe za odlaganje kompletne sanitarije za održavanje kupatila kao i kozmetike za Vašu ličnu higijenu. Ukoliko Vam to prostor dozvoljava fioke ili police treba iskoristiti i za odlaganje peškira,eventualno donjeg veša i sl.

• Sledi odabir detalja takođe veoma važnih za kupatilo tj. adekvatne rasvete, sitnih elemenata kao što su držači za peškire, toalet papir ili sapun, kante za smece, odgovarajućeg ogledala i sl.

• Kupatilo mora imati odgovarajuću ventilaciju što treba odrediti već na početku radova.

• U slučaju bilo kakve nedoumice, za svaki savet ili traženje pravog rešenja uvek se možete obratiti stručnim licima koji se bave projektovanjem i dizajniranjem prostora a veliku podršku i pomoć mogu Vam pružiti i sami majstori.

preuzeto sa: Majstorbeograd.com

Preporučujemo

Sačuvano u omiljne
Diplon hidromasažna kada ViktorijaŠirina: 140cmDužina: 140cmVisina: 53cmUnutrašnja visi...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
151.320,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Keramičke pločice BALKANIA 83
One GrisZidna keramička pločicaPovršina: matDimenzije: 31x61cmKlasa: prvaZemlja porekla...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
2.130,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Monoblokovi TURK 13010590
Turkuaz Duru monoblok sa bide funkcijom Simplon model - odvod u podOdvod na 14.5cmDimen...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
18.980,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Baterije za lavabo PAFFONI LES085CR
Paffoni Level visoka baterija za lavaboTip baterije: JednoručnaMontaža na 1 otvorKerami...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
26.850,00 RSD

Slični članci

05.
Jan.
2020.
Lifestyle kupatilo
Vaše kupatilo može stalno da bude uredno i čisto samo ukoliko ga redovno i na pravilan način održavate. U nastavku pročitajte najjednostavniji način k...
08.
Oct.
2018.
Uređenje kupatila
Dalje u tekstu saznajte šta su to EK ventili, čemu služe i, što je najvažnije, kako da ih privremeno zamenite kada vam se majstor ne javlja, a ...
13.
Sep.
2016.
Renoviranje kupatila
Opremanju kupatila ljudi posvećuju dosta pažnje. Mora da bude funkcionalno i lepo dizajnirano. Balans sanitarija, boja, dimenzija i oblika mora biti u skladu...
Trenutno nema komentara

Renoviranje kupatila

Pravo vreme za renoviranje kupatila
Renoviranje kupatila
22.05.2023.
Kako zameniti mešač na slavini
Renoviranje kupatila
30.03.2023.
Lepak za pločice, fugomal, lajsne, silikon
Renoviranje kupatila
02.04.2021.