Uređenje kupatila
26.06.2024.

Gazišta za stepenice

gazista za stepenice

Stepenice u domu su više od pukog prolaza – one mogu biti centralna tačka enterijera, ali i bitan faktor sigurnosti. Ulaganje u kvalitetno gazište za stepenice ne samo da doprinosi estetici prostora već i osigurava bezbednost ukućana. S obzirom na specifičnost stepenica kao elementa u prostoru, njihova obloga takođe zahteva poseban tretman, oblikovanje i prilagođavanje.

Pločice za stepenice

Gazišta za stepenice moraju biti izdržljiva, ali  i estetski prihvatljiva. Specijalno dizajnirane pločice obrađene kao gazišta su savršeno rešenje. Ove pločice su često izrađene od materijala koji pružaju dovoljno trakcije kako bi se smanjio rizik od proklizavanja. Takođe, mogu se prilagoditi stilu i boji ostatka enterijera, doprinoseći ukupnom estetskom utisku prostorije. Izborom adekvatnih pločica, možete postići balans između funkcionalnosti i vizuelnog efekta, čineći vaše stepenice i prostor oko njih elegantnim i bezbednim za upotrebu. Idealne pločice za stepenice moraju ispunjavati sledeće kriterijume kako bi potpuno ispunile svoju namenu:

  • Izdržljivost: Pločice za stepenice izrađene su od materijala koji su izuzetno izdržljivi i otporni na habanje. To im omogućava da izdrže česta kretanja i opterećenja bez oštećenja ili deformacija.
  • Trakcija: Ove pločice obično imaju teksturiranu ili grubu površinu koja pruža dobro prijanjanje stopalima. To smanjuje rizik od proklizavanja i povreda prilikom penjanja i spuštanja niz stepenice, posebno u uslovima visoke vlažnosti.
  • Estetika: Pločice za stepenice dostupne su u različitim bojama, dezenima i teksturama, što omogućava prilagođavanje enterijeru i stilu prostorije. Veliki izbor pruža priliku da se pločice savršeno uklapite u postojeći ambijent ili napravite potpuni kontarst koji će ostavljati atraktivan utisak.
  • Jednostavno održavanje: Materijali od kojih su izrađene pločice za stepenice obično su laki za čišćenje i održavanje. Dovoljno je redovno brisati površinu kako bi se uklonile nečistoće i održala higijena.

Ugaone lajsne: Ojačanja koja pružaju dodatnu sigurnost

Ugaone lajsne su još jedan važan element gazišta za stepenice. Postavljajući ih duž ivice stepenica, pružaju dodatnu podršku i ojačanje. Ove lajsne su često izrađene od materijala poput metala ili plastike i mogu biti diskretno dizajnirane kako bi se uklopile u okolinu, istovremeno obezbeđujući stabilnost i sigurnost prilikom penjanja i spuštanja niz stepenice. Njihova uloga nije samo dekorativna, već i funkcionalna, pružajući čvrst oslonac i smanjujući rizik od klizanja.

Gerovanje pločica: Bezbednost na prvom mestu

Gerovanje predstavlja specifičnu tehniku obrade ivica pločica koja se koristi prilikom postavljanja pločica na stepenicama. Ovaj postupak podrazumeva sečenje krajeva pločica pod uglom od 45°, nakon čega se gerovane ivice spajaju pod pravim uglom sa drugim gerovanim pločicama. Ova tehnika omogućava precizno i estetski prihvatljivo spajanje pločica duž ivica stepenica, čime se postiže ravnomernost i kontinuitet izgleda. Osim estetskog aspekta, gerovanje ima i funkcionalnu svrhu jer obezbeđuje stabilnost i dugotrajnost stepeništa. Pločice postavljene sa gerovanim ivicama pružaju čvrst spoj i smanjuju rizik od oštećenja ili lomova, posebno u područjima visokog prometa kao što su stepenice. Stoga, gerovanje je ključno za postavljanje pločica na stepenicama jer osigurava ne samo atraktivan izgled već i sigurnost i izdržljivost konstrukcije.

Investiranje u kvalitetna gazišta za stepenice nije samo estetska odluka već pitanje sigurnosti i ulaganje u budućnost. Kombinujući posebne pločice, ugaone lajsne i gerovanje pločica, možete osigurati da vaše stepenice ne samo da izgledaju lepo već i pružaju bezbedno kretanje za sve ukućane.

Preporučujemo

Sačuvano u omiljne
Tuscania North Wind Grey RettRetifikovana mat granitna pločica za oblaganje podova i zi...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
3.963,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Lajsne za pločice - Završni U i L profiliProfil se koristi za završetak podnih obloga i...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
680,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Cersanit Step Mount Everest Beige Black MatDimenzije: 30x30cmTačkasti granit 8mmKomada ...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
146,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Cersanit Step Mont Blanc Beige Black MatDimenzije: 30x30cmTačkasti granit 8mmKomada u k...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
146,00 RSD

Slični članci

20.
Jun.
2024.
Renoviranje kupatila
WCP deking je građa od kompozita recikliranog drveta i ekokompatibilne plastične mase, te je odlično rešenje za oblaganje podova balkona, terasa,...
31.
May.
2024.
Zanimljivosti
Pevanje tokom tuširanja i kupanja ima višestruke blagodeti za čoveka - smanjuje stres, pospešuje pozitivno raspoloženje i ima blagotvorn...
09.
May.
2024.
Uređenje kupatila
Izaberite savršenu prostirku za vaše kupatilo. Udobnost, stil i sigurnost u jednom. Prostirke za kupatilo su najjednostavniji način da osvežite...
Trenutno nema komentara