Renoviranje kupatila
23.08.2019.

Kako samostalno postaviti podne pločice?

Ukoliko ste se odlučili da u toku gradnje ili renoviranja sami postavite pločice, važno je ispoštovati procese, pa smo vam pripremili listu od nekoliko koraka, ukoliko je potrebno da naučite ili da se podsetite šta je sve potrebno pripremiti i kako doći do savršeno postavljenih pločica u sopstvenoj uradi sam režiji.

samostalno postavljanje podnih pločica

Prvi korak - Planiranje radova

Da li je moguće samostalno postaviti pločice bez angažovanja keramičara? Posao zahteva preciznost i strpljenje, vreme koje ćete potrošiti zavisi od vaših veština i verovatno će vam trebati duže nego iskusnom keramičaru, ali osećaj nakon ovakog uradi sam poduhvata je nemerljiv. Ukoliko se odlučite da samo postavite podne pločice, potrebno je pripremiti alat i materijal, naoružati se voljom i vremenom i akcija može da počne.

Drugi korak - Odabir pločica

Prilikom odabira podnih pločica, potrebno je obratiti pažnju na namenu. U zavisnosti od toga da li se pločice postavljaju u otvorenom ili zatvorenom prostoru, bitne su karakteristike poput otpornosti na smrzavanje, protivkliznost, glazura. Pločice možete odabrati sami, ali je svakako preporuka da se konsultujete sa stručnim prodavcem kako ne bi došlo do odabira neadekvatnog modela iako vam na oko izgledaju savršene za vašu namenu.

Pogledajte ponudu podnih unutrašnjih pločica

Treći korak - Alat i materijal

Počećemo od pripreme alata i materijala. Alat koji bi bilo dobro da imate pre početka radova je: nazubljena gleterica, gumeni čekić, libela, ravnjača, brusilica ili mašina za sečenje, bušilica i mešač za bušilicu, špahla, olovka, metar, klešta, guma za nanošenje fuga, sunđer za keramičare, četka. Od materijala, pored izabranih pločica kojih uvek treba obezbediti za bar 10% više nego što je kvadratura koju pokrivate, potreban vam je i lepak za pločice, emulzija za impregnaciju, fug masa, kao i plastični krstići za fuge ili sistem za nivelaciju pločica - klipsevi, kajle i klešta. Ukoliko se odlučite za laserski sečene pločice koje se postavljaju bez fuga, onda je princip malo drugačiji. U nekim slučajevima je potrebna i lajsna.

plastični krstići za fugovanje

Četvrti korak - Priprema prostora

Površinu na koju lepite pločice potrebno je pre početka radova pripremiti. Prostorije očistite od svih stvari i obezbedite sebi dovoljno prostora da možete nesmetano da funkcionišete. Pod je potrebno očistiti, odmastiti i osušiti. Ukoliko postoji stara podloga, potrebno je u potpunosti ukloniti. Površina mora biti ravna, čista i suva, nosiva, bez pukotina. Ukoliko se pod guli ili kruni obavezno je ostrugati ga. Izravnajte i popunite vidljive pukotine podnim zaptivnim sredstvima. Potrebno je obezbediti i pad za odvod vode, koji bi trebalo da bude između 3-5%. Pripremljenu podlogu premažite emulzijom za impregnaciju koja će omogućiti bolje prijanjane lepka za podlogu.

Spoljne pločice za terase

Peti korak - Plan postavljanja pločica

Od ovog koraka zavisi konačan vizuelni efekat. Potrebno je isplanirati iz kog ugla počinjete postavljanje pločica, ukoliko je potrebno ukrajanje, na kojoj strani će se naći sečena pločica. Postoje dva sistema slaganja pločica, direktno pločica na pločicu, bez fuga, i sistem sa širim fugama, odnosno razmakom između pločica. Mi ćemo se fokusirati na sistem sa otvorenim fugama, gde će vam razmak između pločica pomoći da izbegnete probleme u postavljanju, odnosno rešite situaciju ukoliko sve pločice nisu savršeno istih dimenzija. Po En 14411 standardnu, dozvoljeno odstupanje kod širine i dužine pločica je od 0.5 do 1%. Oznaku kalibra pločica možete videti na kutiji pakovanja. Širina fuge zavisi od plastičnih krstića za fuge, a na tržištu je moguće naći krstiće različitih širina i dužina. Takođe, umesto krstića možete koristiti sistem za nivelaciju pločica sa klipsevima i kajlama. Pažljivo premerite prostoriju, uklopite se sa dimenzijama odabranih pločica (ne zaboravite da uračunate fuge) i sve je spremno. Obratite pažnju na uglove prostorija, često ugao nije savršenih 90º, a ukoliko je odstupanje par centimetara, predlažemo vam da prvi red pločica za toliko odvojite od zida, kako ne bi morali da ukrajate sitne parčiće, odnosno kratite pločicu za 1-2cm. Postavite jedan red pločica po dužini i jedan po širini prostorije kako bi bili sigurni da ste napravili pravi raspored. Olovkom iscrtajte liniju početka prvog reda pločica. Kako prilikom izrade pločica dolazi do malih odstupanja u tonu, nijansi boje i strukturne površine, potrebno je proveriti da sve kutije pakovanja imaju iste oznake, a savet je da naizmenično postavljate pločice iz najmanje tri kutije, čak i ako su oznake na svim pakovanjima iste.

Šesti korak - Lepak za pločice

Prilikom kupovine lepka za pločice, izaberite pravi tip za vašu namenu i odabrane pločice. Lepak se pakuje u džakove od po 25kg, a optimalna količina potrebna za postavljanje 1m² pločica je 6kg. Postoje različiti lepkovi za pod, odnosno zid, lepkovi za spoljne ili unutrašnje pločice. Kao i za pločice, prilikom kupovine konsultujte se sa stručnim prodavcem. Lepak za plocice se sipa u vodu, a ne obrnuto, kako bi se sprečilo stvaranje grudvica. Lepak mešajte mešačem koji ste prikačili na bušilicu, kako bi napravili idealno homogenu masu. U toku mešanja dodajte vodu ili lepak, potrebno je postići gustinu koja ne klizi sa mešača kada ga izvučete iz kante. Pripremljen lepak za pločice ne sme imati gruba zrna, odnosno nehomogenizovane suve delove. Umešan i pripremljen lepak ostavite neko vreme, kako bi aditivi proradili.

lepak za pločice - postavljanje

Sedmi korak - Lepljenje pločica

Pre postavljanja, pločicu je potrebno neko vreme postaviti u vodu. Cilj ovog procesa je da se sa pločice skine sitna prašina i omogući što bolje vezivanje pločice sa lepkom. Nanesite lepak na površinu, da u potpunosti prekrije prostor na koji lepite pločicu, u sloju od 4-10mm, zavisno od formata pločica. Nakon toga razvucite lepak nazubljenom gletericom, što je ravnomernije moguće. Izvučena rebra lepkom treba da se pružaju u jednom pravcu. Na pločicu nanesite lepak u suprotnom pravcu od rebara na pripremljenoj podlozi. Spustite pločicu i polako pritisnite da se sjedini sa lepkom. Libelom proverite horizontalnost pločice. Pratite da svaka sledeća pločica bude u ravni sa prethodnim. Ukoliko je potrebno koristite gumeni čekić za nivelaciju. S obzirom da lepak za pločice sporo vezuje, moguće je odlepiti pločicu i dodati još lepka odnosno korigovati već postavljenu pločicu. Pažljivo postavljajte krstiće za fuge između pločica. Umesto krstića možete koristit klipse, na koje ćete kasnije montirati kajle za nivelaciju. Nakon preciznog postavljanja pločice, špahlom izbacite višak lepka iz fuga, kako bi ostavili prostor za fug masu. Ukoliko se lepak stvrdne, nećete moći obaviti ovaj proces. Iz istog razloga, nakon postavljanja pločice, sunđerom uklonite sa pločice sve ostatke lepka. Pločica po pločica, red po red i polako ćete videti rezultate svog rada.

postavljanje podnih pločica

Osmi korak - Sokla

Nakon 24 sata od završenog postavljanja podnih pločica i sušenja lepka, potrebno je uraditi soklu. Sokla je pločica visine 10ak centimetara, koja se lepi uz zid. Namena sokle je, da pored estetskog utiska, spreči prodor vode po ivicama prostorije.

Pogledajte kompletnu ponudu pločica

Deveti korak - Fugovanje

Nakon potpunog učvršćivanja lepka, kada se lepak stvrdnuo i na sokli, sve je spremno za fugovanje. Fugovanje sprečava vodopropustnost, daje elastičnost i vezuje pločice međusobno. Očistite prašinu i nečistoće, kamenčiće, kao i krstiće iz kanala za fugovanje pomoću špahle i četke. Ukoliko ste koristili klipse i kajle kao nivelatore, njih ćete lako ukloniti gumenim čekićem. Priprema fug mase zavisi od proizvođača, samo pratite uputstva. Za nanošenje fug mase koristite alat sa gumenom trakom, potrebno je precizno i što bolje popuniti razmake između pločica. Fugne bi trebalo ispuniti do vrha, u nivou sa površinom pločica. Nakon svakih par redova, odstranite višak fug mase sunđerom za keramičare ili džakom za krompir, praznim naravno. Grubi ostatak fug mase možete ukloniti dok god je fug masa sveža. Natopite džak vodom i kružnim pokretima pređite preko čitavog poda. Obratite pažnju da preko fuga ne prelazite uzduž. Još jednom operite sunđerom površinu prekrivenu pločicama, izglačajte površinu fugni i ostavite da se suši narednih 24 sata.

kako postaviti podne pločice - održavanje

Deseti korak - Uživanje u rezultatu

Završene pločice još jednom operite i prostorija će zablistati. Način na koji ćete uživati u rezultatu je subjektivan i treba ga postaviti kao krajnji cilj, ukoliko se odlučite za samostalno postavljanje pločica. Nadamo se da će vam ovaj vodič za postavljanje podnih pločica olakšati odluku, a ukoliko imate još nekih dilema vezanih za odabir materijala ili vam je potreban savet, obratite nam se sa pitanjima. Srećno!

Preporučujemo

Sačuvano u omiljne
Gemma podne keramičke pločice Match White 42x42Dimenzija: 42x42 cmUslov prodaje: kupovi...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
1.180,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Keramičke pločice BALKANIA 46
One GrisPodna unutrašnja keramička pločicaPovršina: matDimenzije: 45x45cmKlasa: prvaZem...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
2.130,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Lajsne za pločice - Profil za spoj podova u istom nivouAluminijumski dekorativni poluob...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
730,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Ceresit lepak za keramičke pločice CM 16Za lepljenje keramičkih pločica i prirodnog kam...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
75,00 RSD

Slični članci

12.
Jul.
2021.
Lifestyle kupatilo
Upoznajte sve tipove keramičkih i granitnih pločica za odgovarajući prostor koji želite renovirati. Dekori ili jednobojni dizajn? Kupatilo ili kuhinja? U ovo...
17.
Dec.
2018.
Renoviranje kupatila
Renoviranje kupatila je zaista veliki projekat. Potrebno je mnogo toga uzeti u obzir i pre nego što radovi počnu, zato se ovde možete informisati o to...
30.
Sep.
2017.
Brendovi kupatilske opreme
Od prvog dana proizvodnje plan je bio da se napravi najbolje rešenje za uređenje prostora - savršen balans između modernog dizajna, kvalitetne ...
Trenutno nema komentara

Renoviranje kupatila

Kupatila u potkrovlju
Renoviranje kupatila
29.01.2024.
Kako zavrnuti ventil za vodu
Renoviranje kupatila
08.11.2023.
Kako ukloniti kamenac
Renoviranje kupatila
20.06.2023.
Kako zameniti mešač na slavini
Renoviranje kupatila
30.03.2023.