Zanimljivosti
31.05.2024.

Pevanje u tušu

Dobro za duh i telo

pevanje u kupatilu

Kada razmišljamo o aktivnostima koje poboljšavaju naše mentalno zdravlje, pevanje pod tušem verovatno nije prvo što nam padne na pamet. Međutim, ovaj jednostavan, svakodnevni ritual može imati iznenađujuće pozitivne efekte na vaše mentalno i fizičko stanje.

Pevanjem do zdravlja

Istraživanja pokazuju da pevanje pod tušem može imati mnogo koristi. Pevanje je povezano sa raznim emocionalnim i fizičkim zdravstvenim prednostima, a prema profesoru Grejemu Velču, predsedniku Muzičkog odseka na Univerzitetu u Londonu, pevanje pod tušem može biti posebno korisno za nas.

„Pevanje je potpuni trening za telo, posebno pod tušem“, objašnjava profesor Velč. „Tu su dobri akustični rezonansi, prijatna topla voda, para, fizički pokreti i opšti osećaj zadovoljstva na početku dana ili kraju dana.“

„Ovo povećava našu aktivnost i budnost (mereno stvarima kao što su viši nivoi kortizola kada ustanemo u poređenju sa kasnijim delom dana). Emocionalna korist pevanja i izražavanja, kao što je pod tušem, proizvešće osećaj dobrobiti koji će imati opšte zdravstvene koristi, a takođe će vam omogućiti da započnete radni dan u pozitivnom raspoloženju.“

Pevanje pod tušem je mentalna stimulacija koja nam je potrebna svakog jutra, jer pevanje je složen proces koji angažuje mnoge različite delove mozga, te je odličan način za razbuđivanje.

„Pevanje koristi našu anatomiju i fiziologiju u koordinaciji, što je intimno povezano sa raznim neurološkim funkcijama, uključujući obradu zvuka, slušno-motoričko ponašanje, produkciju jezika, slušanje jezika i vizuelne slike. Muzika je široko zastupljena u mozgu, a pevanje dovodi mnoge delove mozga u koordinisanu aktivnost.“

Brojne studije su povezale pevanje sa boljim zdravljem srca i mentalnim zdravljem. Pacijenti sa demencijom takođe mogu imati koristi od dobrog pevanja. Profesor Velč kaže: „Dokazi su veoma pozitivni u vezi sa zdravstvenim prednostima za ljude koji pate od mentalnih i fizičkih poteškoća, uključujući demenciju, srčane bolesti i povezane plućne funkcije – ne najmanje zato što je pevanje aerobna aktivnost koja poboljšava oksigenaciju krvi, funkciju srca, disanje i budnost.“

Oslobađanje od stresa

Pevanje je pokazalo da smanjuje nivo stresa snižavanjem kortizola, hormona stresa. Kada pevate, koristite dijafragmu i praktikujete duboko disanje, što indukuje opuštajuću reakciju u vašem telu. Topla voda tuša u kombinaciji sa umirujućim činom pevanja može isprati napetost dana, ostavljajući vas osveženim i opuštenim.

Poboljšanje raspoloženja

Da li ste ikada primetili koliko se bolje osećate nakon što otpevate svoju omiljenu pesmu? Pevanje oslobađa endorfine, prirodne „hormone sreće" u mozgu. Ovi endorfini poboljšavaju vaše raspoloženje i pružaju prirodni osećaj zadovoljstva, sličan onom koji dobijete nakon dobre vežbe. Pevanje pod tušem može transformisati vaše raspoloženje, čineći vas srećnijim i energičnijim.

Izduvni ventil

Pevanje vam omogućava da slobodno izrazite svoje emocije. Bilo da se osećate radosno, tužno ili nešto između, pevanje pruža snažan izlaz za ove osećaje. Ovo emocionalno oslobađanje može biti izuzetno terapeutsko, pomažući vam da procesuirate i oslobodite nakupljene emocije.

Povećava svesnost

Kada pevate, posebno u privatnosti vašeg tuša, postajete svesniji i prisutniji. Fokusiranje na tekst, melodiju i vaš glas može vam pomoći da se prizemljite u trenutku, smanjujući anksioznost i dostižući osećaj smirenosti i fokusa.

Povećava samopouzdanje

Akustika u tušu često poboljšava zvuk vašeg glasa, čineći da se osećate kao rok zvezda. Ovaj porast samopouzdanja može biti značajan, posebno za one koji su stidljivi u vezi sa svojim pevačkim sposobnostima. Osećaj zadovoljstva svojim glasom u tušu može se preneti na povećano samopoštovanje u drugim oblastima vašeg života.

Poboljšava disanje

Pevanje uključuje kontrolisane tehnike disanja, što može poboljšati funkciju i kapacitet pluća. Bolje disanje dovodi do smanjene anksioznosti i poboljšane relaksacije. Redovno praktikovanje ovih tehnika disanja može imati dugotrajne koristi za vaše celokupno respiratorno zdravlje.

Povezanost sa muzikom

Muzika ima veliki uticaj na mozak, a angažovanje kroz pevanje aktivira različite delove mozga odgovorne za emocije, pamćenje i kognitivne funkcije. Pevanje poznatih pesama može vratiti pozitivne uspomene i stvoriti osećaj povezanosti sa ljudima i iskustvima, negujući osećaj pripadnosti.

Pevanje pod tušem je više od zabavne aktivnosti. To je jednostavan i efikasan način da poboljšate svoje mentalno zdravlje. Smanjenjem stresa, poboljšanjem raspoloženja, pružanjem izražajnog nastupa, povećavanjem svesnosti, jačanjem samopouzdanja i poboljšavanjem disanja, ovaj dnevni ritual može značajno doprineti vašem sveukupnom blagostanju. Sledeći put kada budete u tušu, ne ustručavajte se – pevajte iz sveg glasa i uživajte u dobrobitima koje to donosi.

Koja je vaša omiljena pesma za pevanje pod tušem? Pišite nam u komentarima! 

Preporučujemo

Sačuvano u omiljne
Tuš vrata i stene BP6612-80N
Diplon tuš stena BP6612Dimenzije:Širina fiksnog stakla: 80cmTeleskopski crni aluminijum...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
16.100,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Tuš vrata i stene BP5717-80
Diplon tuš stena BP5717Dimenzije:Širina fiksnog stakla: 80cmFiksni crni aluminijumski n...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
14.520,00 RSD
Ušteda 20%
18.160,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Diplon tuš paravan 80x80 frost stakloDimenzije: 80x80x190cmAluminijumski zidni ram sa p...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
19.000,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Tuš kabine i paravani BR2806CG 80X80
Diplon tuš paravan BR2806 80Kaljeno staklo debljine 5mmBoja: Sivo-plavaDimenzije: 80x80...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
18.750,00 RSD

Slični članci

27.
May.
2024.
Servisne informacije
Geberit ugradni vodokotlić u setu sa WC šoljom po izboru na nedeljnoj akciji do 2. juna. Popust se može iskoristiti u salonu Zemun i online prodavnici...
09.
May.
2024.
Uređenje kupatila
Izaberite savršenu prostirku za vaše kupatilo. Udobnost, stil i sigurnost u jednom. Prostirke za kupatilo su najjednostavniji način da osvežite...
07.
Apr.
2024.
Zanimljivosti
Neka kupatilo bude mesto vaših zdravih navika. Posvetite se sebi, svom mentalom i fizičkom stanju, održavanje higijene pospešiće vam kvalitet ž...
Trenutno nema komentara