Lifestyle kupatilo
01.04.2024.

Roštilj od bojlera

Nije šala

Roštilj od bojlera

Popularna aktivnost čim grane sunce je upravo roštiljanje sa porodicom i prijateljima. Ritual spremanja roštilja je mnogo više od pripreme ručka, to je vreme koje odvajamo kako bismo se posvetili najbližima uz dobru hranu. Bilo da je lokacija okupljanja priroda, izletište, terasa ili dvorište, sam čin okupljanja oko vatre je ono što je važno i što nas asocira na iskonsku ljudsku potrebu za povezivanjem sa zajednicom koja nas drži na okupu i potrebu za pripadanjem. Ono oko čega se možemo složiti jeste da je hrana primarni element oko kog će se ljudi okupiti.

Roštilj kao element uz pomoć kog se sprema hrana je jedno od najstarijih instalacija u kuhinji. U prastara vremena hrana se spremala na vatri, vremenom ovaj način pripreme se održavao, samo je element na kom se vrši priprema usavršavao svoj model. Danas smo došli do desetina različitih vrsta roštilja: na plin, struju, ugalj, drva... ali na kraju posebnu draž ima improvizovano rešenje gde obezbedimo mesto oko vatre, ogradimo kamenjem i stavimo preko rešetku.

Kućna radinost ne mora uvek biti, što se kaže, uz pomoć štapa i kanapa, može i uz pomoć bojlera. Svi mi koji nemamo srca da bacimo stare stvari i generalno one koje nam ne trebaju više jer ne služe svrsi, moramo naći novu namenu za te starudije koje nam samo zauzimaju prostor. Jedna od tih stvari je upravo stari bojer koji nam je bilo žao da damo u staro gvožđe. Kako bismo spojili lepo i korisno, pozabavićemo se temom kako napraviti roštilj od bojera.

rostilj od bojlera

Roštilj od starog bojlera | Korak po korak

Priprema bojlera

Očistite bojler spolja i iznutra kako biste uklonili sve nečistoće i ostatke koji se mogu nalaziti unutar njega. Ovom prilikom obavezno nositi zaštitne rukavice radi prevencije povreda i posekotina. Pažljivo odstraniti grejač, a zatim brusilicom nežno na rubu zasecite površinski sloj i odlepite ga od staklene vune. Nekim oštrijim alatom sastružite staklenu vunu. Ovaj proces ćete olakšati ukoliko brusilicom napravite rezove u dubini vune po dužini i tako skidati veće komade izjedna. Kada dođete do same površine bojlera, čeličnom četkom ukloniti ostatke vune i eventualnu rđu.   

Izrežite bojler

Brusilicom pažljivo prepoloviti bojler. Najjednostavniji način je da položite bojler horizontalno na ravnu površinu i isečete ga na dva jednaka dela po dužini. Donji deo treba da služi za vatru, a gornji može, ali i ne mora biti, poklopac. 

Ventilacija

Napravite rupe duž ivica bojlera kako biste omogućili protok vazduha. Ovo je važno kako bi se vatra pravilno rasplamsala i održavala tokom roštiljanja.

Nožice

Mentalne šipke zavariti na visini koja vam odgovara. Ispod samog bojlera možete dodati poličicu za odlaganje posuđa koje će održavati temperaturu mesa. 

Rešetka

Postavite metalnu rešetku preko otvora bojlera. Ovo će vam omogućiti da postavite hranu direktno iznad vatre i da je ravnomerno ispečete.

Testiranje i prilagođavanje

Pre nego što započnete sa roštiljanjem, testirajte roštilj kako biste bili sigurni da sve funkcioniše kako treba. Prilagodite ventilaciju ako je potrebno i osigurajte da rešetka bude čvrsto postavljena. Takođe, možete dodati na više mesta ručke i nosače radi lakšeg baratanja i prenošenja vrućeg roštilja. Na samom kraju, ofarbajte celu konstrukciju (najčešće crna zbog gareži i pepela) za lepši estetski doživljaj. 

Roštiljanje

Sada kada je roštilj spreman, dodajte drva ili ugalj i pustite da se vatra razgori. Kada je vatra spremna, postavite hranu na rešetku i počnite sa roštiljanjem. Ne zaboravite redovno okretati hranu kako biste osigurali ravnomerno pečenje.

Svoj model možete nadograditi i unaprediti prema potrebama i učestalosti koriščenja. Imate priliku da dodate poličice sa obe strane kako biste lakše odlagali posuđe, a takođe drugu polovinu bojlera možete montirati kao poklopac jednostavnim dodavanjem šarki kako biste olakšali dimljenje mesa.

Početak proleća je signal da je vreme za prolećno čišćenje, rasterećivanje ostave i krajnji trenutak da se otarasite starog bojlera koji samo zauzima mesta i skuplja prašinu. Iskoristite ga za nešto korisnije, a šta može biti bolje od novog-starog roštilja koji će vas naterati da češće organizujete druženje sa porodicom i prijateljima.

Preporučujemo

Sačuvano u omiljne
Bojleri 7736506566
Bosch Tronic 4000 T električni akumulacioni bojlerKapacitet: 75lSnaga grejača: 2000WVre...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
31.000,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Bojleri MET 181108
Metalac bojler Aurora MB 80lTip aparata: Akumulacioni bojlerMontaža: VertikalniKazan: I...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
26.590,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Bojleri AS12148
Ariston bojler Lydos WiFi 80l je električni akumulacioni bojler srednjeg kapaciteta.WiF...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
27.000,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Bojleri MI BTCR-H 80L
Termorad horizontalni emajlirani bojlerKarakteristike:Zapremina: 80lMaterijal: Emajlira...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
17.940,00 RSD

Slični članci

25.
Feb.
2021.
Uređenje kupatila
Zagrevanje vode prilagođeno vašim potrebama uštedeće vam vreme, energiju i novac. U našoj ponudi možete pronaći bojlere brendova Ar...
02.
Dec.
2020.
Uređenje kupatila
Bojler koji se koristi za kupatilo i dalje je najčešći način za zagrevanje vode u domaćinstvima na našim prostorima. Cena bojlera najviš...
21.
Jun.
2019.
Brendovi kupatilske opreme
Ariston danas važi za predvodnika proizvodnje opreme za grejanje vode i prostora. Pruža nam najkvalitetnije i najpraktičnije bojlere za kupatila i kuhinje, t...
Trenutno nema komentara