Lifestyle
20.09.2019.

Istorija kupatila #3 - savremena kupatila

Savremena kupatila nastala su iz potrebe da se spoje lep, elegantan izgled sa funkcionalnošću odnosno idejom da se dobije rešenje koje će ispuniti navažnije potrebe aktuelnog načina života. Pored toga što je intimni kutak za svakodnevnu upotrebu, kupatilo je i jedini prostor u našem životnom prostoru gde se možemo u potpunosti relaksirati i odmoriti.

Aktuelan način života iziskuje potrebu da se prate savremeni trendovi, pa moderna kupatila kakva danas poznajemo izgledaju potpuno drugačije od kupatila kakva su bila nekada. Elegantan izgled i bezvremenska lepota modernih kupatila samo su neke od karakteristika, koje idu u korak sa trendovima uređenja kupatilskih enterijera.

Savremeno kupatilo

Stil savremenih kupatila

Stilovi opremanja kupatila polaze od modernog, elegantnog, luksuznog i prefinjenog izgleda, ali se sve više radi svoje inspiracije vraćaju i u prošlost. Recimo, kupatila u kojima dominira siva boja uređena su u stilu industrijskog dizajna. Neizostavni retro stil, kao predstavnik tradicionalnog izgleda, nikada nije izašao iz mode pa je danas sve više kupatila uređeno u retro stilu.

Ugradnja kupatila nekada je bila jako skupa i nisu je mogli priuštiti obični građani, međutim sada to više nije slučaj. Paralelno sa razvojem tehnologije i napretkom građevinske industrije napredovala je i tehnika ugradnje, pa je ovaj savremeni trend opremanja kupatila dostupan svima.

Još jedan napredak u odnosu na kupatila kakva su bila nekada odnosi se na kvalitet izrade i materijala. U savremenim kupatilima dominira staklo, prisutne su akrilne, porcelanske i keramičke sanitarije, kao i mermerne, kamene i keramičke površine (poput pločica za kupatila). Iz toga se može izvući zaključak da su materijali za izradu kupatilskih elemenata kvalitetniji, lako dostupni i daleko povoljniji nego što je to bio slučaj ranije.

plocice za kupatilo

Moderna kupatila su sve više okrenuta i ka ekološkom aspektu i očuvanju životne sredine. Zbog toga su na ceni ekonomična kupatila dizajnirana tako da ne zahtevaju potrošnju velike količine vode. Ovakva štedljiva moderna kupatila pored toga što smanjuju potrošnju vode, smanjuju i potrošnju električne energije.

Elementi savremenog kupatila

Danas svako od nas zahteva kupatilo u svom domu. U velikim stanovima ili u kućama većih kvadratura kupatila su uglavnom odvojena pojedinačno po sobama, gde svaka soba ima svoje kupatilo. Neretko je u tako velikim stambenim prostorima i toalet odvojen od kupatila.

Savremena kupatila su danas, između ostalog, opremljena modernom sanitarijom i opremom za kupatila, koja olakšava upotrebu i upotpunjuje ugođaj. Neizostavan je funkcionalan i kvalitetno odabran kupatilski nameštaj koji upotpunjuje formu kupatila.

Hidromasažne kade, tuš paravani, “walk in shower” tuš kabine, jednodelni i dvodelni umivaonici, kamene pločice, brojne vrste baterija i tuševa, monoblokovi, napredne daske za WC šolje, pomoćna galanterija za kupatilo samo su delić onoga što pružaju savremena kupatila i toaleti. Kupatilski nameštaj i galanterija pored toga što ulepšavaju izgled takođe čuvaju kupatilo od propadanja, sprečavaju kvašenje peškira i drugih dodataka.

Moderma kupatila danas predstavljaju spoj luksuza, komfora i napredne tehnologije. To nam omogućava da u kupatilo ugradimo napredne funkcije koje olakšavaju boravak, a njegovo korišćenje podižu na viši nivo. Tako imamo podno grejanje, ogledala bez pare, pametne modele osvetljenja, digitalne tuševe, senzorske grejače vode, pametne WC šolje, televizore u kupailima i ostalo.

Slični članci

09.
Sep.
2019.
Lifestyle
Propašću Rimskog carstva došlo je do velikog pada u kvalitetu i stepenu higijene i održavanju sanitarnih uslova za većinu stanovništva &...
01.
Aug.
2019.
Lifestyle
Poznato je iz istorije da su se prva privatna kupatila pojavila u doba Rimskog carstva. Zapravo, istorija kupatila je veoma bogata i zanimliva, a put njenog raz...
23.
Feb.
2019.
Lifestyle
Voda je izvor života. Koristimo je svakodnevno, možda je i više uzimamo zdravo za gotovo nego što bi trebalo, a da li se ikada zapitamo koliko ...
Trenutno nema komentara