Lifestyle kupatilo
20.09.2019.

Istorija kupatila #3 - savremena kupatila

Savremena kupatila nastala su iz potrebe da se spoje lep i elegantan izgled sa funkcionalnošću odnosno, sa idejom da se dobije rešenje koje će ispuniti navažnije potrebe aktuelnog načina života. Pored toga što je intimni kutak za svakodnevnu upotrebu, kupatilo je i jedini prostor u našem svakodnevnom životu gde se možemo u potpunosti relaksirati i odmoriti.

Aktuelan način života iziskuje potrebu da se prate savremeni trendovi, pa moderna kupatila kakva danas poznajemo izgledaju potpuno drugačije od kupatila kakva su bila nekada. Elegantan izgled i bezvremenska lepota modernih kupatila samo su neke od karakteristika, koje idu u korak sa trendovima uređenja kupatilskih enterijera.

Savremeno kupatilo

Stil savremenih kupatila

Stilovi opremanja kupatila polaze od modernog, elegantnog, luksuznog i prefinjenog izgleda, ali se sve više radi svoje inspiracije vraćaju i u prošlost. Recimo, kupatila u kojima dominira siva boja uređena su u stilu industrijskog dizajna. Neizostavni retro stil, kao predstavnik tradicionalnog izgleda, nikada nije izašao iz mode pa je danas sve više kupatila uređeno u retro stilu.

Istorija kupatila #1 - prva kupatila u istoriji

Ugradnja kupatila nekada je bila jako skupa i nisu je mogli priuštiti obični građani, međutim sada to više nije slučaj. Paralelno sa razvojem tehnologije i napretkom građevinske industrije napredovala je i tehnika ugradnje, pa je ovaj savremeni trend opremanja kupatila dostupan svima.

Još jedan napredak u odnosu na kupatila kakva su bila nekada odnosi se na kvalitet izrade i materijala. U savremenim kupatilima dominira staklo, prisutne su akrilne, porcelanske i keramičke sanitarije, kao i mermerne, kamene i keramičke površine (poput pločica za kupatila). Iz toga se može izvući zaključak da su materijali za izradu kupatilskih elemenata kvalitetniji, lako dostupni i daleko povoljniji nego što je to bio slučaj ranije.

plocice za kupatilo

Moderna kupatila su sve više okrenuta i ka ekološkom aspektu i očuvanju životne sredine. Zbog toga su na ceni ekonomična kupatila dizajnirana tako da ne zahtevaju potrošnju velike količine vode. Ovakva štedljiva moderna kupatila pored toga što smanjuju potrošnju vode, smanjuju i potrošnju električne energije.

Elementi savremenog kupatila

Danas svako od nas zahteva kupatilo u svom domu. U velikim stanovima ili u kućama većih kvadratura kupatila su uglavnom odvojena pojedinačno po sobama, gde svaka soba ima svoje kupatilo. Neretko je u tako velikim stambenim prostorima i toalet odvojen od kupatila.

Savremena kupatila su danas, između ostalog, opremljena modernom sanitarijom i opremom za kupatila, koja olakšava upotrebu i upotpunjuje ugođaj. Neizostavan je funkcionalan i kvalitetno odabran kupatilski nameštaj koji upotpunjuje formu kupatila.

Istorija kupatila #2 - razvoj u srednjem veku

Hidromasažne kade, tuš paravani, “walk in shower” tuš kabine, jednodelni i dvodelni umivaonici, kamene pločice, brojne vrste baterija i tuševa, monoblokovi, napredne daske za WC šolje, pomoćna galanterija za kupatilo samo su delić onoga što pružaju savremena kupatila i toaleti. Kupatilski nameštaj i galanterija pored toga što ulepšavaju izgled takođe čuvaju kupatilo od propadanja, sprečavaju kvašenje peškira i drugih dodataka.

Moderma kupatila danas predstavljaju spoj luksuza, komfora i napredne tehnologije. To nam omogućava da u kupatilo ugradimo napredne funkcije koje olakšavaju boravak, a njegovo korišćenje podižu na viši nivo. Tako imamo podno grejanje, ogledala bez pare, pametne modele osvetljenja, digitalne tuševe, senzorske grejače vode, pametne WC šolje, televizore u kupailima i ostalo.

Preporučujemo

Sačuvano u omiljne
Keramičke pločice BALKANIA 432
Navarti Keon CremaZidna keramička pločicaDimenzije: 20x60cmKlasa otpornosti prema hemik...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
2.085,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Martat ormarić sa umivaonikom OlimpiaMaterijal: Korpuis je od medijapana presvučen mela...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
19.500,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Ugradne baterije PAFFONI SK105CR70
Paffoni Stick ugradna baterija za lavaboTip baterije: UgradnaZavršna obrada: HromPerlat...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
22.490,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Diplon hidromasažni stub BW0603Boja: BelaŠirina: 21.5cmVisina: 160cmDužina creva: 1.55 ...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
29.520,00 RSD

Slični članci

09.
Sep.
2019.
Lifestyle kupatilo
Srednji vek će ostati upamćen i po tome što se nije vodilo dovoljno računa o higijeni, te taj period vezujemo za nastanak sapuna kakvog dana...
01.
Aug.
2019.
Lifestyle kupatilo
Poznato je iz istorije da su se prva privatna kupatila pojavila u doba Rimskog carstva. Zapravo, istorija kupatila je veoma bogata i zanimliva, a put njenog raz...
23.
Feb.
2019.
Lifestyle kupatilo
Voda je izvor života. Koristimo je svakodnevno, možda je i više uzimamo zdravo za gotovo nego što bi trebalo, a da li se ikada zapitamo koliko ...
Trenutno nema komentara

Lifestyle kupatilo

Boje u kupatilu i šta znače
Lifestyle kupatilo
25.04.2023.
Novogodišnja dekoracija za kupatila
Lifestyle kupatilo
01.12.2022.
Pločice za hodnik - idealna podna obloga
Lifestyle kupatilo
20.10.2022.
Pločice za stepenice - kako odabrati
Lifestyle kupatilo
09.08.2022.