Lifestyle kupatilo
23.02.2019.

14 zanimljivih činjenica koje krije voda

Voda je izvor života. Koristimo je svakodnevno, možda je i više uzimamo zdravo za gotovo nego što bi trebalo, a da li se ikada zapitamo koliko znamo o vodi? Koliko je trošimo, a koliko nam je zaista potrebno? Koliko dnevno unesemo tečnosti? Koliko je voda bitna za naše zdravlje i očuvanje životne sredine? Koliko neko pešači svakodnevno da bi popio malo vode? Odgovore na ova i još neka zanimljiva pitanja donosimo vam u nastavku teksta, da zajedno proširimo znanje.

●    Sva voda na Zemlji nastala je zahvaljujući kometama i asteoridima.

Prosečna dubina vode u okeanima iznosi 3km. Voda pokriva skoro tri četvrtine površine zemlje.

●    Okeani i mora pokrivaju 70% površine zemlje. Okeane čini 97% celokupne vode na Zemlji.

Od voda koje zauzimaju 70% zemljine površine, samo 3% se smatra svežom vodom od toga 2.6% nije dostupuno ljudima jer je voda zarobljena na glečerima u ledu ili je predaleko ispod površine zemlje. Ljudima je dostupno 0.4% pijaće vode koje koristimo svakodnevno.

●    U Evropi prosečna četvoročlana porodica svakodnevno troši oko 500 litara vode.

Od tri do šest  litara vode potrošimo svaki put kada povučemo vodu u toaletu, a više od 70 litara kada se kupamo.

●    Kiša i sneg su naši najvažniji izvori vode.

Bez njih bi presušile sve svetske reke i jezera, kao i zemljište. Oni obezbeđuju vodu kako za ljude, tako i za životinje, ali i biljke, koje bez vode ne bi mogle da rastu i da se razvijaju. Samo nekoliko živih bića može da opstane tamo gde nema kiše ili snega.

●    Voda je jedina supstanca na Zemlji koja se prirodno nalazi u čvrstom, tekućem i gasovitom stanju.

Voda se kreće u procesu poznatom kao kruženje vode u prirodi. U nekim delovima tog ciklusa je tečna (kiša), u drugim delovima je gas (vodena para), a u nekim delovima je čvrsta materija (led).

●    Da li ste znali da se topla voda brže zaledi nego hladna?  

Temperatura vode  iznad 4⁰C, ima manju gustinu nego hladnija voda. Citiramo Aristotela: „Prethodno ugrejana voda pridonosi bržem smrzavanju, hladi se brže. Kada želimo brže da zamrznemo vodu, prethodno je stavimo na sunce.”

●    Druga hidrocentrala po Teslinom principu je sagrađena u Srbiji.

Prva hidrocentrala sagrađena u Evropi a druga u svetu, u Užicu na reci Đetinji 1900. godine.

Prva hidrocentrala na Svetu po principima polifaznih struja sagrađena je na Nijagarinim vodopadima 1895. godine.

●    Telo čoveka sadrži oko 60%  vode.

Dovoljan unos količine vode u nas organizam ima dosta benefita za naše zdravlje, kako    reguliše našu unutrašnju temperaturu tela, tako i reguliše krvni pritisak, pomaže nam pri   gubljenju kilograma i čuva funkcije mozga.

●    Unos vode smanjuje bolove u leđima.

Strukturu diskova koji se nalaze između pršljenova kičmenog stuba čini od 70% do 90% voda. Teškim teretom se vrši pritisak na te diskove gde dolazi do gubitka vode u njima. Dovoljnim unosom tečnosti oni se regenerišu i u kombinaciji sa fizičkom aktivnošću smanjiće napetost i bol u leđima.

●    Ljudski mozak 75% čini voda.

Mozak koristi 20% od ukupnog kiseonika u našem telu. Svaki deo mozga ima određenu funkciju. Svaki put kada naučimo nešto novo struktura mozga se menja i mnogo je aktivniji dok spavamo nego kada smo budni.

●    Zdravo je ujutru na prazan stomak  popiti toplu vodu sa kriškom limuna.

Kao bogati izvor vitamina C limunov sok štiti organizam i podiže imunološki sistem. Limun sa toplom vodom održava pH vrednosti, pomaže u borbi protiv infekcija i deluje kao sredstvo za detoksikaciju organizma.

●    Čovek je najbrže plivao u vodi brzinom od 9 km/h.

To je uradio Majkl Felps (Michael Phelps) jedan od najboljih olimpijaca na svetu, koji je osvojio ukupno 28 medalja od toga 13 zlatnih u pojedinačnim takmičenjima. Na Svetskim prvenstvima je osvojio 26 zlatnih, 6 srebrnih i 1 bronzanu medalju.

●    Najbrža životinja u vodi je lepezasta sabljarka.

Dostiže brzinu od 109 km/h. Ove neverovatne životinje žive u toplim, umerenim vodama i mogu da porastu od 1.2m do 1.5m godišnje. Na leđima imaju veliku peraju koju podignu kako bi izgledale veće u slučaju pretnje druge životinje.

●    Slon može osetiti miris vode.

Slonovi imaju neverovatne mirisne sposobnosti. Preko svoje surle slonovi, ne samo da mogu osetiti miris vode, već u kom pravcu i koliko daleko je ona udaljena. Osećaju miris vode udaljene i do 5km, a dnevno popiju između 68l do 189l vode, što zavisi od njihove veličine.

voda u prirodi

Kako uštedeti i sačuvati vodu u našem domu?

Ono što predstavlja jedan od većih problema današnjice jeste isušivanje izvora vode. Da li smo se ikada zapitali kako bismo mogli da smanjimo potrošnju i u isto vreme uštedimo novac?

Od celokupne vode koje koristimo u našem domu tokom dana 30% vode koristimo u toaletu. Prilikom bilo kakvog kvara slavina, tuševa ili vodokotlića možemo da izgubimo 90l vode nedeljno, a uveče dok spavamo pritisak na gradskoj mreži se povećava i dolazi do još većeg gubitka vode.


Iz naše sjajne ponude vodokotlića sa specijalnim sistemima uštede vode mi smo tu da vam pomognemo da podignemo svesnost o potrošnji. Zatim tu su i razne „pametne” vrste baterija, eko-osvešćene, sa kontrolom protoka vode.

Potrošnju vode možemo da uštedimo čak i prilikom pranja zuba, jer zatvaranjem slavine možemo da uštedimo neverovatnih 5l vode po minutu.

Preporučujemo

Sačuvano u omiljne
Diplon baterija za kadu ST2561Jednoručna baterijaMontaža na zidMaterijal: MesingRučica:...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
9.380,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Diplon baterija za sudoperu ST8401 sa Touch senzoromIzvlačući tušVisina: 46.4cmDužina: ...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
12.940,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Diplon Quadro visoka baterija za lavabo ST2532-1Materijal: MesingRučica: CinkKeramički ...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
9.840,00 RSD
12.300,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Ugradne baterije PAFFONI RIN001CR
Paffoni Ringo ugradna baterija za kaduTip baterije: Ugradna jednoručnaPrekriveni kerami...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
47.050,00 RSD

Slični članci

05.
Aug.
2020.
Lifestyle kupatilo
Svi znamo da je najteži deo održavanja higijene u našim kupatilima WC šolja. Razlozi su svima poznati, pa nam zbog toga njeno čišćenje o...
05.
Jul.
2020.
Lifestyle kupatilo
Jedan od najpopularnijih trendova uređenja u poslednjoj deceniji koji samo nastavlja da se širi je – retro stil – lako ga je dočarati, ali...
23.
Aug.
2019.
Renoviranje kupatila
Ukoliko ste se odlučili da u toku gradnje ili renoviranja sami postavite pločice, važno je ispoštovati procese, pa smo vam pripremili listu od nekolik...
Trenutno nema komentara